5 το πρωί: Η επανεκλογή της φον ντερ Λάιεν – Η επεισοδιακή αποχώρηση Δραγασάκη – Η πιθανή απόσυρση Μπάιντεν

Με απόλυτη συνεργασία των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου, η Γερμανίδα πολιτικός Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συνεχίσει να ηγείται της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ακόμη μία πενταετία.

1

Παραμένει στο τιμόνι της Κομισιόν η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν

  • Πόσες ψήφους πήρε; Για ακόμη πέντε χρόνια η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν θα είναι Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο υπερψήφισε την πρόταση της Συνόδου Κορυφής. Συγκέντρωσε 401 ψήφους εξασφαλίζοντας τελικά άνετα τη δεύτερη θητεία της. Κατά της υποψηφιότητάς της τάχθηκαν 284 ευρωβουλευτές, τα λευκά ήταν 15 και τα άκυρα 7.
  • Τι ακολουθεί; Πλέον, η πρόεδρος της Κομισιόν θα στείλει τις επιστολές στα κράτη-μέλη ζητώντας από τους ηγέτες να προτείνουν τους επιτρόπους της νέας θητείας. Όπως επισήμανε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την εκλογή της, θα καλέσει τους ηγέτες να προτείνουν τους υποψήφιους επιτρόπους ζητώντας από κάθε κράτος-μέλος έναν άνδρα και μία γυναίκα. Εξήγησε ότι θα υπάρξει εξαίρεση από αυτόν τον κανόνα μόνο εάν πρόκειται για επιτρόπους που ήταν στην προηγούμενη θητεία και θα παραμείνουν οπότε δεν χρειάζεται εναλλακτική πρόταση.
  • Οι προτεραιότητες: Στις προτεραιότητες της επόμενης πενταετίας συγκαταλέγονται η ευημερία και η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και η άμυνα. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι οι δαπάνες για την άμυνα από το 2019 έως το 2021 αυξήθηκαν κατά 20%. Εκείνη την περίοδο, οι αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας αυξήθηκαν σχεδόν κατά 300% και της Κίνας κατά σχεδόν 600% .Στους βασικούς στόχους βρίσκονται τα κοινά ευρωπαϊκά αμυντικά έργα, όπως η ευρωπαϊκή ασπίδα την οποία είχε προτείνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ.
2

Αποχώρηση Δραγασάκη με αιχμές, δηλητήριο κι αντιδράσεις

  • Μια αποχώρηση με καθυστέρηση: Από τον Δεκέμβριο του 2023 είχε ο Γιάννης Δραγασάκης πάρει αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρακολουθώντας τις εξελίξεις ως παρατηρητής. Χθες Πέμπτη η ανακοίνωση της παραίτησής του από απλό μέλος του κόμματος ήταν μια φυσική συνέχεια της απομάκρυνσής του, αυτή του όμως η πράξη συνοδεύτηκε από αιχμές που προκάλεσαν αναταράξεις. «Στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα συντελείται μια διαδικασία φθοράς και όχι δημιουργίας, με πρώτο θύμα την ιστορία του, το έργο του, την ηθικό-πολιτική ακεραιότητά του» ανέφερε στην ανάρτησή του ο πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για «διαδικασία από-αριστεροποίησης» επί της θητείας Κασσελάκη.
  • Αποδόμηση Δραγασάκη: Εξίσου αιχμηρή, αν όχι απαξιωτική, ήταν η απάντηση της Κουμουνδούρου στα πυρά του βετεράνου πολιτικού. Στη γεμάτη δηλητήριο ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Γ. Δραγασάκης παρουσιάστηκε ως ένας υπηρέτης οικονομικών συμφερόντων και υπονομευτής της τωρινής ηγεσίας. «Η αριστερά είναι τρόπος ζωής. Και εκφράζεται πάντα με πράξεις κι όχι με κοινοτοπίες και μεγαλοστομίες άνευ περιεχομένου» επισημάνθηκε σχετικά.
  • Συντροφικές αντιδράσεις: Η απόπειρα απαξίωσης του Γιάννη Δραγασάκη έφερε σε θέση άμυνας αρκετά πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως από το «μπλοκ Τσίπρα». Παρά τις κατά καιρούς διαφωνίες τους με το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς τόσο η Όλγα Γεροβασίλη όσο οι Κώστας Ζαχαριάδης και Γιώργος Βασιλειάδης υπογράμμισαν την έλλειψη σεβασμού εκ μέρους της ηγεσίας σ’ έναν πολιτικό που ήταν παρών στα «πέτρινα χρόνια» και συνέβαλε με τον τρόπο του στην εκτόξευση του κόμματος από τα χαμηλά στα ψηλά. Αντιθέτως ο Παύλος Πολάκης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του, αφήνοντας υπονοούμενα για τη σχέση του με τραπεζικά κυκλώματα.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Εγκαταλείπει την κούρσα για την προεδρία ο Μπάιντεν;

  • Προς αποχώρηση; Για πιθανή απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την προεκλογική κούρσα, ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, κάνει λόγο δημοσίευμα του πρακτορείου Axios. Ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται πως δεν μπορεί να πείσει το εκλογικό κοινό σχετικά με την πνευματική διαύγεια και την ηλικία του, με τις πιέσεις για την αποχώρηση του να αυξάνονται συνεχώς.
  • Στενεύει ο κλοιος: Τις «σοβαρές ανησυχίες» του σχετικά με το αν ο Μπάιντεν μπορεί να νικήσει τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ο βουλευτής των Δημοκρατικών Άνταμ Σιφ, με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου να πιστεύουν πως πίσω από αυτή την προτροπή του βρίσκεται η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.
  • Πιέσεις και από τον Ομπάμα: Σύμφωνα με την Washington Post, ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος δήλωσε σε συνεργάτες του ότι οι πιθανότητες του Τζο Μπάιντεν να νικήσει στις εκλογές του Νοεμβρίου εξανεμίζονται και πως πρέπει να εξετάσει σοβαρά την υποψηφιότητά του.
4

Πότε αναμένεται «ανάσα» δροσιάς από τον καύσωνα

  • «Βράζει» η χώρα: Διατηρούνται έως και την Κυριακή οι συνθήκες καύσωνα, με την θερμοκρασία να παραμένει άνω των 40 °C. Σήμερα, Παρασκευή, ο υδράργυρος θα φτάσει τους 42 βαθμούς στα ηπειρωτικά, ενώ σε Αττική και Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 38 με 39 °C. Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται στις Περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Ελλάδας.
  • Πότε θα δροσίσει; Σύμφωνα με την ΕΜΥ, από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα υπάρξει μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μόνο τοπικά, στα κεντρικά και τα νότια ηπειρωτικά θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Την Δευτέρα 22/07 αναμένονται σποραδικές καταιγίδες από τις μεσημβρινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια.
  • Στις φλόγες ο Τρίλοφος: Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης, προκαλώντας ζημιές σε δύο σπίτια και μια αποθήκη. Η πυρκαγιά εκτιμάται πως ξεκίνησε από έναν μετασχηματιστή της ΔΕΗ και πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων. Τέθηκε υπό έλεγχο αργά το απόγευμα, με έναν πυροσβέστη να μεταφέρεται σε νοσοκομείο λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.
5

EKT: Η απόφαση για τα επιτόκια και τα κλειστά χαρτιά της Λαγκάρντ

  • Σταθερά τα επιτόκια: Αμετάβλητα, όπως αναμενόταν, άφησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια. Ετσι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντίστοιχα.
  • Η απόφαση για τον πληθωρισμό: Το Διοικητικό Συμβούλιο τονίζει ότι είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% εγκαίρως. Θα διατηρήσει τα επιτόκια πολιτικής επαρκώς περιοριστικά για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για την επίτευξη αυτού του στόχου.
  • «Σφίγγα» η Λαγκάρντ: Την ίδια ώρα, κλειστά άφησε τα χαρτιά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ για το κατά πόσο θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων στις 12 Σεπτεμβρίου, οπότε αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το Δ.Σ της Κεντρικής Τράπεζας. Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου η επικεφαλής της ΕΚΤ, απέφυγε να δώσει κάποιο στίγμα των επομένων κινήσεων στο μέτωπο των επιτοκίων, τονίζοντας ότι οι «αποφάσεις λαμβάνονται κάθε φορά στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και στηρίζονται στα οικονομικά δεδομένα».
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
myavis.gr
Ό,τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις