Σε αρνητικό κλίμα για την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν διεξάγεται σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ψηφοφορία για την ανανέωση της θητείας της στην Προεδρία της Κομισιόν.

Και αυτό γιατί χθες, λιγότερο από εικοσιτέσσερις ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανακοίνωσε πως η Κομισιόν δεν παρείχε στους ευρωπαίους πολίτες, ως όφειλε, ευρεία πρόσβαση στις συμβάσεις αγοράς των εμβολίων κατά της Covid-19, κατά την περίοδο της πανδημίας.

Σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της, δεν έπρεπε να περιορίσει την πρόσβαση του κοινού σε ορισμένες λεπτομέρειες και ρήτρες των συμβολαίων αγοράς εμβολίων κατά της COVID-19 στη διάρκεια της πανδημίας.

 Η κρίσιμη ψηφοφορία

Το αποτέλεσμα της σημερινής, κρίσιμης ψηφοφορίας θεωρείται αβέβαιο. Η στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΡΡ), στο οποίο η ίδια ανήκει, καθώς επίσης και η στήριξη των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) αλλά και αυτή των Κεντρώων και Φιλελευθέρων (Renew) αρκούν για την επίτευξη του στόχου. Ωστόσο, η ψήφος είναι μυστική και οι ευρωβουλευτές θα μπορούσαν να… ξεφύγουν της κομματικής γραμμής και κατά συνέπεια να μην ψηφίσουν υπέρ της.

Εάν η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δεν καταφέρει να επανεκλεγεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί να επιστρέψει στην αφετηρία της διαδικασίας, ώστε αυτή να αρχίσει εκ νέου. Θα απαιτηθεί οι «27» να συναντηθούν και πάλι προκειμένου να καταλήξουν σε έναν νέο υποψήφιο, με κάποιον προφανή, μέχρι στιγμής, να μην υπάρχει.

Σύμφωνα με την έρευνα του Reuters, για να εκλεγεί η Ούρσουλα Φον Ντε Λάιεν για μία δεύτερη 5ετία ως επικεφαλής της Κομισιόν χρειάζεται 401 ψήφους από το Ευρωκοινοβούλιο.

Αυτές οι ψήφοι είναι αρκετά δύσκολο να διεκδικηθούν σήμερα μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, όπως αναφέρει το Reuters.

Αν δεν ανανεωθεί η θητεία της τότε οι 27 ηγέτες των χωρών – μελών θα πρέπει να αποφασίσουν για μία άλλη επιλογή.