Αποστολή Στρασβούργο

Ο αναστεναγμός ανακούφισης ή…un grand ouf που λένε και οι Γάλλοι δεν άργησε να έρθει στο Στρασβούργο. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την ανανέωση της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγινε νωρίτερα από το αναμενόμενο σκορπίζοντας ικανοποίηση όχι μόνο στο στρατόπεδό της, αλλά και σε όλους εκείνους που αγωνιούσαν για ενδεχόμενη θεσμική κρίση σε περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά.

Με 40 ψήφους παραπάνω από αυτές που χρειαζόταν και με απόλυτη συνεργασία των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συνεχίσει να ηγείται της Κομισιόν από τον 13ο όροφο του Μπερλεμόν, της έδρας της Επιτροπής.

Ωστόσο, εκτός από την ακροδεξιά και την αριστερά, όχι σε ανανέωση της θητείας της Γερμανίδας πολιτικού είπαν οι Γάλλοι του ΕΛΚ, οι Γερμανοί φιλελεύθεροι, οι Ιρλανδοί φιλελεύθεροι, αλλά και οι Ιταλοί της Τζόρτζια Μελόνι με ελάχιστες εξαιρέσεις από την πολιτική ομάδα του ECR που φαίνεται ότι τάχθηκαν υπέρ της.

Η στάση της Μελόνι ωστόσο ενδέχεται να δημιουργήσει αντίπαλα στρατόπεδα, χωρίς να είναι γνωστό αν θα κρατήσει εποικοδομητική στάση σε σημαντικούς φακέλους όπως συνέβη την πενταετία που πέρασε ή εάν θα επιλέξει να στραφεί πιο κοντά στην στάση του της αντίστασης και της αντίδρασης του Βίκτορ Όρμπαν.

Υπέρ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε μεγάλο μέρος των Πρασίνων.

Τι ακολουθεί;

Πλέον, η πρόεδρος της Κομισιόν θα στείλει τις επιστολές στα κράτη-μέλη ζητώντας από τους ηγέτες να προτείνουν τους επιτρόπους της νέας θητείας. Όπως επισήμανε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την εκλογή της, θα καλέσει τους ηγέτες να προτείνουν τους υποψήφιους επιτρόπους ζητώντας από κάθε κράτος-μέλος έναν άνδρα και μία γυναίκα. Εξήγησε ότι θα υπάρξει εξαίρεση από αυτόν τον κανόνα μόνο εάν πρόκειται για επιτρόπους που ήταν στην προηγούμενη θητεία και θα παραμείνουν οπότε δεν χρειάζεται εναλλακτική πρόταση.

Εκτιμάται ότι τα χαρτοφυλάκια θα ανακοινωθούν αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ μέσα στον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο αναμένονται οι ακροάσεις των επιτρόπων.

Οι προτεραιότητες

Στις προτεραιότητες της επόμενης πενταετίας συγκαταλέγονται η ευημερία και η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και η άμυνα.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι οι δαπάνες για την άμυνα από το 2019 έως το 2021 αυξήθηκαν κατά 20%. Εκείνη την περίοδο, οι αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας αυξήθηκαν σχεδόν κατά 300% και της Κίνας κατά σχεδόν 600%. «Ταυτόχρονα, οι δαπάνες μας είναι πολύ ασύνδετες, ανόμοιες και όχι αρκετά ευρωπαϊκές. Πρέπει να το αλλάξουμε αυτό. Η δουλειά μας την επόμενη πενταετία θα είναι να επικεντρωθούμε στην οικοδόμηση μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης» εξηγώντας βέβαια ότι τα κράτη μέλη θα διατηρούν πάντα την ευθύνη για τα δικά τους στρατεύματα. Στους βασικούς στόχους της πενταετίας τα κοινά ευρωπαϊκά αμυντικά έργα, όπως η ευρωπαϊκή ασπίδα την οποία είχε προτείνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις ανθεκτικότητα και την απάντηση τις υβριδικές επιθέσεις και στις επιθέσεις από ξένους παράγοντες.

«Η δημοκρατία είναι ο κοινός μας θησαυρός. Είναι το φόρουμ στο οποίο μπορούν να εκφραστούν οι διαφορές και οι διαφωνίες μας. Και είναι τόσο ζωτικής σημασίας όσο και εύθραυστη. Για πολύ καιρό το θεωρούσαμε δεδομένο. Γίναμε δημοκράτες της άνεσης. Αλλά σήμερα οι δημοκρατίες μας απειλούνται. Για περισσότερα από 2 χρόνια, η Ρωσία διεξάγει ανελέητα πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος, στην Ουκρανία. Σε ολόκληρη την ΕΕ και εντός των θεσμικών μας οργάνων, οι υπηρεσίες και οι δημοσιογράφοι μας –το έργο των οποίων θέλω να επαινέσω εδώ– αποκαλύπτουν περιπτώσεις κατασκοπείας, κυβερνοεπιθέσεων, διαφθοράς και παραπληροφόρησης από ξένους παράγοντες, ιδίως Ρώσους και Κινέζους. Το επίπεδο απειλής και το επίπεδο των υβριδικών επιθέσεων δεν ήταν τόσο υψηλά εδώ και δεκαετίες» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Προς το παρόν και για λίγο ακόμη βέβαια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ρίξει ρυθμούς πριν ανεβάσει και πάλι ταχύτητα με στόχο μία ισχυρή ΕΕ.