Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Επανεξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συγκέντρωσε 401 ψήφους και θα συνεχίσει να είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά τα χαρτοφυλάκια αλλάζουν και η Κομισιόν ετοιμάζεται να παρουσιάσει το νέο της πρόσωπο για την ερχόμενη πενταετία.

Ο κύβος ερρίφθη. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συνεχίσει να είναι πρόεδρος της Κομισιόν.

Όπως έγινε γνωστό, στην ψηφοφορία συμμετείχαν 707 ευρωβουλευτές με την Γερμανίδα υποψήφια να συγκεντρώνει 401.

Η Φον ντερ Λάιεν εξασφάλισε τελικά άνετα τη δεύτερη θητεία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα διαρκέσει για πέντε χρόνια.

Κατά της υποψηφιότητάς της τάχθηκαν 284 ευρωβουλευτές, τα λευκά ήταν 15 και τα άκυρα 7.

Η επόμενη ημέρα

Νέα χαρτοφυλάκια με βάση τις νέες γεωπολιτικές συνθήκες και τις ανάγκες των Ευρωπαίων αναμένεται να έχει η νέα επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ψηλά στην ατζέντα όπως ήδη είχε ανακοινώσει η επανεκλεγείσα πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι άμυνα και ο διορισμός επιτρόπου υπεύθυνου για τον τομέα αυτό.

Όπως τόνισε, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα. Πρέπει να επενδύσουμε μαζί. Και πρέπει να δημιουργήσουμε κοινά ευρωπαϊκά έργα. Για παράδειγμα, ένα ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας – μια ευρωπαϊκή ασπίδα, όχι μόνο για την προστασία του εναέριου χώρου μας αλλά ως ισχυρό σύμβολο της ευρωπαϊκής ενότητας σε θέματα άμυνας».

Σημειώνεται ότι τα κράτη μέλη θα διατηρούν πάντα την ευθύνη για τα δικά τους στρατεύματα αλλά όπως τονίζεται υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει η Ευρώπη για να υποστηρίξει και να συντονίσει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής βάσης, της καινοτομίας και της ενιαίας αγοράς.

Παράλληλα, αναμένεται να διοριστεί επίτροπος αρμόδιος για την Μεσόγειο, όπως επισήμανε η Γερμανίδα πολιτικός κατά την τοποθέτησή της πριν από την ψηφοφορία: «Η περιοχή της Μεσογείου πρέπει να τραβήξει αμέριστη προσοχή. Γι’ αυτό θα διορίσω Επίτροπο για την περιοχή και θα προτείνω μια νέα ατζέντα για τη Μεσόγειο μαζί με την Κάγια Κάλλας Γιατί το μέλλον των δύο ακτών της Μεσογείου είναι ένα και το αυτό». Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο είναι από αυτά τα οποία θα μπορούσε να λάβει η Ιταλία.

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο βαθιάς ανησυχίας και αβεβαιότητας»

Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι ανάγκες στων πολιτών με τον διορισμό επιτρόπου αρμόδιου για τη στέγαση για οργανώνει την νέα αυτή προσπάθεια. «Για να επιλέξουμε την Ευρώπη του αύριο, πρέπει να αναγνωρίσουμε πώς νιώθουν οι άνθρωποι σήμερα. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο βαθιάς ανησυχίας και αβεβαιότητας για τους Ευρωπαίους. Οι οικογένειες νιώθουν τον πόνο από το κόστος ζωής και στέγασης. Οι νέοι ανησυχούν για τον πλανήτη, το μέλλον τους και την προοπτική του πολέμου» υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Επίσης, φαίνεται ότι το χαρτοφυλάκιο διεύρυνσης και γειτονίας το οποίο μέχρι σήμερα είναι στα χέρια του Ούγγρου επιτρόπου Βάρχελι σπάει και θα υπάρχει επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση. Στις κατευθυντήριες γραμμές για τον εν λόγω τομέα επισημαίνεται ότι ότι το κράτος δικαίου και οι θεμελιώδεις αξίες θα συνεχίσουν να αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ.

Βέβαια, η συζήτηση δεν κύλησε χωρίς τα απρόοπτα που σχεδόν πάντα συμβαίνουν. Μία Ρουμάνα ευρωβουλευτής που εχθές απειλούσε με «εξορκισμό» άρχισε να φωνάζει μέσα στο ημικύκλιο με την πρόεδρο του ΕΚ Ρομπέρτα Μέτσολα να καλεί επανειλημμένως να την απομακρύνουν από την αίθουσα. Αισθητή ήθελαν να κάνουν την παρουσία τους και οι ακροδεξιά ομάδα «Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών».

Η εκπρόσωπος τους όταν πήρε τον λόγο στηλίτευσε την πολιτική της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και έσκισε τα χαρτιά της.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.