Στο Στρασβούργο πραγματοποιείται αυτή την ώρα, η συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου με αντικείμενο την εκλογή Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σημαντικές πιθανότητες επανεκλογής της νυν Προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοινώνει το πρόγραμμά της για την επόμενη πενταετία στην ομιλία της, εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας.

Το έργο της Επιτροπής τα επόμενα πέντε χρόνια θα επικεντρωθεί στην οικοδόμηση μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης τονίζεται στις κατευθυντήριες γραμμές της υποψήφιας για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν.

«Πρώτη μας προτεραιότητα θα είναι η ευημερία και η ανταγωνιστικότητα. Αυτό ξεκινά με το να κάνουμε τις επιχειρήσεις ευκολότερες και ταχύτερες. Λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερη εμπιστοσύνη. Θα διορίσω έναν αντιπρόεδρο για να συντονίσει αυτό το έργο», είπε αρχικά.

«Οι άνθρωποι αγωνίζονται να βρουν οικονομικά προσιτά σπίτια. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο -για πρώτη φορά- θα διορίσω έναν Επίτροπο με άμεση ευθύνη για τη στέγαση. Και θα αναπτύξουμε ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Προσιτής Στέγασης», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι σε συνεργασία με τα κράτη μέλη και σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ, θα προταθεί μια σειρά αμυντικών έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ξεκινώντας από μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας και άμυνα στον κυβερνοχώρο.

Όπως τόνισε, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα. Πρέπει να επενδύσουμε μαζί. Και πρέπει να δημιουργήσουμε κοινά ευρωπαϊκά έργα. Για παράδειγμα, ένα ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας – μια ευρωπαϊκή ασπίδα, όχι μόνο για την προστασία του εναέριου χώρου μας αλλά ως ισχυρό σύμβολο της ευρωπαϊκής ενότητας σε θέματα άμυνας».

Σημειώνεται ότι τα κράτη μέλη θα διατηρούν πάντα την ευθύνη για τα δικά τους στρατεύματα αλλά όπως τονίζεται υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει η Ευρώπη για να υποστηρίξει και να συντονίσει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής βάσης, της καινοτομίας και της ενιαίας αγοράς. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εφόσον εκλεγεί αναμένεται να διορίσει επίτροπο άμυνας, ο οποίος θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον επόμενο ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ.

«Είναι καιρός η Ευρώπη να οικοδομήσει μια αληθινή Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση», υπογράμμισε για τα μελλοντικά της σχέδια στην ΕΕ.

H υποψήφια για την προεδρία της Επιτροπής, επισήμανε επίσης ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να ελέγξει δικτάτορες και δημαγωγούς σε όλο τον κόσμο, αλλά μπορεί να επιλέξει να προστατεύσει τη δημοκρατία της. Η Ευρώπη δεν μπορεί να καθορίσει εκλογές σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά μπορεί να επιλέξει να επενδύσει στην ασφάλεια και την άμυνα της δικής της ηπείρου».

Όσον αφορά στη διεύρυνση, τονίζεται ότι το κράτος δικαίου και οι θεμελιώδεις αξίες θα συνεχίσουν να αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εάν επανεκλεγεί αναμένεται να διορίσει επίτροπο τη διεύρυνση (σ.σ στην θητεία που ολοκληρώνεται υπάρχει επίτροπος διεύρυνσης και γειτονίας).

Δείτε live:

Η διαδικασία

Η ανάδειξη του νέου επικεφαλής της Κομισιόν θα διεξαχθεί με μυστική ψηφοφορία η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 14.00 ώρα Ελλάδος.

Για να εκλεγεί, η Φον ντερ Λάιεν θα χρειαστεί την υποστήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου, δηλαδή 361 ψήφους.

Εάν δεν συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, θα καλέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προτείνει άλλον υποψήφιο εντός ενός μηνός, για να εκλεγεί με την ίδια διαδικασία.

Βαρύ κλίμα στη σκιά των εμβολίων

Η ομιλία της Φον ντερ Λάιεν διεξάγεται σε φορτισμένο κλίμα καθώς την Τετάρτη το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανακοίνωσε πως η Κομισιόν δεν παρείχε στους Ευρωπαίους πολίτες, ως όφειλε, ευρεία πρόσβαση στις συμβάσεις αγοράς των εμβολίων κατά της Covid-19, κατά την περίοδο της πανδημίας, γεγονός που έπληξε το προφίλ της.=

Σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της, δεν έπρεπε να περιορίσει την πρόσβαση του κοινού σε ορισμένες λεπτομέρειες και ρήτρες των συμβολαίων αγοράς εμβολίων κατά της COVID-19 στη διάρκεια της πανδημίας.