Σας έγραφα χθες για τον Ερντογάν και την απέχθειά του προς τη ζέστη (ηλικία γαρ), που θα παραστεί στη μαρτυρική Κύπρο μας, για τη μαύρη 50ή επέτειο της παράνομης τουρκικής εισβολής και κατοχής. Τι μαθαίνω όμως!

Ότι ζήτησε πολλά πολεμικά πλοία του τουρκικού ναυτικού να συγκεντρωθούν στον λιμένα της κατεχόμενης Κερύνειας. Σε εκτέλεση της εντολής του «πολυχρονεμένου» τους «σουλτάνου» (όπως τον αποκαλούν) φρεγάτες, αποβατικά, ναρκαλιευτικά ακόμα και το ελικοπτεροφόρο ANADOLU, άρχισαν να αναχωρούν από πολλούς ναυστάθμους (Σμύρνης, Ακσάζ και Δαρδανέλια) κινούνται προς την Κύπρο. Λένε μάλιστα ότι θα είναι 50, όσα και τα χρόνια της εισβολής και κατοχής.

***

Η σκληρή απάντηση του Δένδια στους Τούρκους

Ήταν σκληρή και δηκτική η απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια ίσως η πιο σκληρή από τότε που  άρχισε ο ελληνοτουρκικός διάλογος και η θετική ατζέντα. Αλλά δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ήταν άνευ προηγουμένου προκλητικό και ψευδέστατο, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να… παραχαράξει και την Ιστορία. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε συγκεκριμένα τον Νίκο Δένδια πως υπονομεύει τις κοινές θέσεις που εκφράζουν το τελευταίο διάστημα οι Μητσοτάκης και Ερντογάν. Και ακόμα χαρακτηρίζει «χαμηλού επιπέδου, ψευδή και συκοφαντική» τη δήλωση του Έλληνα υπουργού Άμυνας για την εισβολή στην Κύπρο.

Με δηκτικό ύφος το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αναφέρει ότι «λυπούμαστε ειλικρινώς που ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, παρέλειψε να «ευχαριστήσει» τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής και κατοχής για τις «υπηρεσίες» τους στην προάσπιση των Αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη Δημοκρατία».

Τι αλήθεια ξεχνούν οι Τούρκοι;

Το πιο εξωφρενικό όμως είναι ότι στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αναφέρεται ότι (άκουσον- άκουσον) «οι Τούρκοι στρατιώτες θα είναι ο εγγυητής της ειρήνης και της ηρεμίας στην Κύπρο στο μέλλον, όπως ήταν στο παρελθόν και στο παρόν».

Δηλαδή ξεχνούν τις δολοφονίες, τους βιασμούς, τους χιλιάδες αγνοούμενους, τους ομαδικούς τάφους, τους βομβαρδισμούς με ναπάλμ, τον ξεριζωμό 200.000 Κυπρίων από την ίδια τους την πατρίδα; Και κάνουν λόγο για εγγύηση της ειρήνης;

***

Η αγωνία της Ούρσουλα πριν από την ψηφοφορία

Θα πρέπει να ξέρετε ότι σήμερα, εκεί γύρω στο μεσημέρι, θα κριθεί (οριστικά και αμετάκλητα) αν η Ούρσουλα  (γνωστή και ως «VDL») θα επανεκλεγεί ή όχι Πρόεδρος της Κομισιόν. Μου λένε ωστόσο ότι η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις συμβάσεις των εμβολίων κατά του Covid πάντως, δεν ήταν, αυτό που λέμε, «καλή εξέλιξη»  για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Και ξέρετε γιατί; Επειδή, πρώτον έχασε τη δίκη για τη διαφάνεια στις διαδικασίες αγοράς των εμβολίων και δεύτερον διότι έχασε και το timing της ανακοίνωσης της απόφασης.

Τι απομένει, λοιπόν; Ορισμένοι στο Στρασβούργο κάνουν λόγο για αγωνία της εκλογής, γιατί εάν συμβεί, ας πούμε, κάτι και δεν εκλεγεί η Ούρσουλα τότε να είστε βέβαιοι ότι θα υπάρξει κρίση ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα  κάνει τα αδύνατα δυνατά, έως την τελευταία στιγμή, για να εκλεγεί. Πάρτε χαρτί και μολύβι και υπολογίστε: 720 ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι στηρίζουν VDL κι έχουν 401 έδρες ενώ για να εκλεγεί πρόεδρος χρειάζονται 361 ψήφοι.

Πάντως επίσης θα πρέπει να ξέρετε ότι έστω κι αν υπάρχουν πιθανότητες να μην εκλεγεί (το ΕΛΚ εμφανίζεται σίγουρο ότι θα εκλεγεί), τότε ακούστηκαν πολλά ονόματα ότι θα πάρουν τη θέση της. Ανάμεσά τους και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Απλώς υπενθυμίζω ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει απορρίψει κάθε ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την κυβέρνηση και να πάει Βρυξέλλες λέγοντάς «δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω…».

***

Συνεχίζει στη φυλακή ο Κασιδιάρης

Μία ακόμα απόρριψη αίτησης του για αποφυλάκιση δέχτηκε ο πρώην εκπρόσωπος τύπου της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης την Παρασκευή που μας πέρασε. Η τρίτη κατά σειρά απόρριψη αίτησης αποφυλάκισης ήταν αναμενόμενη καθώς ο έγκλειστος του Δομοκού έχει υποπέσει σε αδίκημα κατά τη διάρκεια τέλεσης της ποινής του, οπότε χάνει το δικαίωμα στην αποφυλάκιση μετά την συμπλήρωση των 3/5 της ποινής του.

Το νέο αδίκημα για το οποίο κατηγορείται είναι η ηθική αυτουργία στην εξαπάτηση του εκλογικού σώματος, μαζί με όσους Βουλευτές εκλέχτηκαν με το κόμμα κέλυφος, τους Σπαρτιάτες. Η δίκη για αυτή την υπόθεση αναβλήθηκε επ’ αόριστον την Τρίτη 16 Ιουλίου. Μέχρι να προσδιοριστεί το «αόριστον», οι Σπαρτιάτες Βουλευτές, 5 τον αριθμό καθώς οι άλλοι 7 έχουν ανεξαρτητοποιηθεί , θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα βουλευτικά τους προνόμια. Θα συνεχίσουν επίσης τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ τους καθώς πολλοί από τους ανεξάρτητους πλέον Σπαρτιάτες, είτε μηνύουν τον Βασίλη Στίγκα είτε ζητούν έλεγχο στα οικονομικά του κόμματος.

Όσο για τον εμπνευστή αυτής της τραγελαφικής ακροδεξιάς υπόθεσης, τον ίδιο τον Κασιδιάρη, αυτός θα μάθει να απολαμβάνει στον Δομοκό την συντροφιά του πρώην αρχηγού του, Νίκου Μιχαλολιάκου, καθώς και αυτού απορρίφθηκε η αίτηση για μεταφορά στις φυλακές Κορυδαλλού.

***

Και ανασχηματισμός Οργανισμών

Μόλις ολοκληρωθεί ο ανασχηματισμός των γενικών γραμματέων (δεν πρόκειται να πάει μακριά το πολύ έως την Δευτέρα), αρχίζει, μαθαίνω ο ανασχηματισμός των Οργανισμών. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν γνωρίζω αλλά εκείνο που μου λένε είναι ότι η θητεία του Γρηγόρη Δημητριάδη (καμία σχέση με τον άλλον Δημητριάδη) που είναι επικεφαλής του Υπερταμείου λήγει τον Ιανουάριο του 2025. Στα πολιτικά γραφεία ήδη κυκλοφορούν πολλά ονόματα για να τον διαδεχθούν και βεβαίως δεν πρόκειται να μπω στη διαδικασία της ονοματολογίας.

Πάντως, άλλες πληροφορίες λένε πως είναι πολύ πιθανόν να ανανεωθεί η θητεία του. Και κάτι ακόμα που πρέπει να ξέρετε, ότι το Υπερταμείο μετατρέπεται σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο. Επίσης τον Ιανουάριο λήγει, εάν δεν κάνω λάθος, και η θητεία του Γιώργου Πιτσιλή, διοικητή της ΑΑΔΕ. Κυκλοφορούν ήδη και εδώ πολλά ονόματα (και το ονόματα αυτά ίσως αυξηθούν όταν εκδοθεί η σχετική προκήρυξη), χωρίς όμως κανείς να αποκλείει και παράταση της θητείας του. Για τους άλλους οργανισμούς θα μάθω σύντομα και θα σας ενημερώσω.

***

Όταν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεράσιμος Σιάσος ένωσε πολιτικούς

Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν η απόδοση από πλευράς του Πανεπιστημίου Αθηνών του τίτλου του Μεγάλου Ευεργέτη στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και αναγόρευση του Ανδρέα Δρακόπουλου, προέδρου του ΙΣΝ, σε επίτιμο διδάκτορα του ΕΚΠΑ.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του πανεπιστημίου, στον ίδιο χώρο δηλαδή, βρέθηκαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, οι υπουργοί Κυριάκος Πιερρακάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Κωστής Χατζηδάκης, Τάκης Θεωδορικάκος, Νίκη Κεραμέως και οι εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων, σε μια σπάνια συνάντηση πολιτικού πολιτισμού.