Στη Λάρισα θα μεταβεί αύριο, Παρασκευή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας όπου και θα πραγματοποιηθούν διαδοχικές συσκέψεις με τον Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα και εκπροσώπους παραγωγών, μετά και το νέο κρούσμα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών που εντοπίστηκε σε εκτροφή αιγοπροβάτων στην Δημοτική Ενότητα Δομένικου.

Τον κ. Τσιάρα θα συνοδεύουν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Όπως γνωστοποίησαν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και οι τοπικές κτηνιατρικές αρχές της Π.Ε. Λαρίσης έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του νοσήματος.

Συγκεκριμένα:

1) Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων και η Εθνική Ομάδα Ειδικών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και το Τοπικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων για την αντιμετώπιση του νοσήματος στην Π.Ε. Λαρίσης, έχουν ενεργοποιηθεί από τις 11/07/2024, μόλις εμφανίσθηκε το πρώτο κρούσμα στην Καλαμπάκα, όπως προβλέπει το άρθρο 7 του Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση των ασθενειών του Παραρτήματος I του π.δ. 138/1995 (Α’88) (Απόφαση 1747/386028/14.12.2023ΦΕΚ Β΄ 7121 18.12.2023)και έχουν άμεσα δοθεί οι σχετικές κατευθύνσεις στο Τοπικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων.

2) Τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπει το παραπάνω σχέδιο καθώς και η κείμενη κοινοτική νομοθεσία (Κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμός (ΕΕ) 687/2020) είναι τα παρακάτω:

  • Μέτρα στη μολυσμένη εκμετάλλευση (θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων).
  • Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.
  • Οριοθέτηση ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από την μολυσμένη εκτροφή.
  • Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες.
  • Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.

Είναι ασφαλές το κρέας για κατανάλωση;

Ο  ιός της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε αιγοπρόβατα στην περιοχή της Καλαμπάκας με τα κρούσματα να έχουν φθάσει τα τρία σε συγκεκριμένες μονάδες της περιοχής. Όπως ανακοινώθηκε, τα νοσούντα ζώα οδηγούνται στη θανάτωση και ακολούθως γίνεται υγειονομική ταφή τους.

Τα υπόλοιπα ζώα της μονάδας που δεν έχουν νοσήσει μπορούν να καταναλωθούν από τον άνθρωπο, αφού πρώτα για προληπτικούς λόγους το κρέας υποστεί θερμική επεξεργασία. Το δε γάλα μπορεί να καταναλωθεί αφότου γίνει υψηλή παστερίωση στους 72 βαθμούς Κελσίου.

Ο γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος ανέπτυξε στους κτηνοτρόφους το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου ζητώντας την πιστή εφαρμογή όλων των πρωτοκόλλων υγειονομικής προστασίας, ώστε να απομονωθούν τα κρούσματα.

Ο ιός της πανώλης των προβάτων είναι ζωονόσος που ζει στην ατμόσφαιρα για 72 ώρες, μεταδίδεται από ζώο σε ζώο, αλλά μπορεί να μεταδοθεί έξω από τη μονάδα μέσω της μεταφοράς του γάλακτος.

Όπως ανέφερε «μια περιοχή είναι ελεύθερη του ιού της πανώλης όταν παρέλθουν 30 ημέρες από την εμφάνιση του τελευταίου κρούσματος».

Όπως εξήγησε ο στόχος που έχει τεθεί είναι «έως τα μέσα του Φθινοπώρου, που θα έρθουν οι πρώτες γέννες των αιγοπροβάτων, να έχει εξαφανιστεί ο ιός από τις μονάδες της περιοχής. Εάν αυτό δεν γίνει κατορθωτό τότε θα υπάρξουν απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ