Στην 4η σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας η οποία πραγματοποιείται στην Οξφόρδη βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά την προσέλευσή του ο Πρωθυπουργός έσπευσε να συγχαρεί τον Κιρ Στάρμερ για την εκλογή του.
Στη συνέχεια μιλώντας στους δημοσιογράφους έστειλε ξανά μήνυμα στήριξης στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ αναφέρθηκε τόσο στο μεταναστευτικό όσο και στο Κυπριακό. «Συναντιόμαστε εδώ σήμερα, ενώ την ίδια ώρα διεξάγεται μια σημαντική ψηφοφορία στο Στρασβούργο. Ελπίζω ότι η κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα επανεκλεγεί ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να υπάρχει συνέχεια, σταθερότητα και ενιαία πορεία.
Αυτό πρέπει να συμβαίνει στην προμετωπίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ταυτόχρονα, η ατζέντα που έχει θέσει σχετικά με τις προτεραιότητες της Ε.Ε., τα θέματα που σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα, την κοινή άμυνα, την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, τα ζητήματα μετανάστευσης αποτελούν σημαντικά ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν και σήμερα στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Είναι θέματα τα οποία είναι σημαντικά για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Σε δύο ημέρες από σήμερα, στις 20 Ιουλίου, θα έχουμε την 50η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο που είχε ως αποτέλεσμα την κατοχή ενός σημαντικού κομματιού της νήσου. Είναι η τελευταία κατεχόμενη και διαιρεμένη ευρωπαϊκή περιοχή και ελπίζω ότι αυτό το ζήτημα τελικά θα επιλυθεί και ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα συνεχίσουν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών πάντοτε στο πνεύμα των ψηφισμάτων του συμβουλίου ασφαλείας που ορίζουν μια λύση σε αυτό το δύσκολο πρόβλημα» ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Δε θα αποφασίσουν οι διακινητές ποιος θα εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση»
Σε ερώτηση που του έγινε για να διευκρινίσει τι εννοεί για το θέμα της μετανάστευσης είπε: «Ξέρω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επικεντρωθεί στην ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Νομίζω ότι αυτή είναι μια ορθή προτεραιότητα. Έχουμε ταυτόχρονα νομοθετήσει το ευρωπαϊκό σύμφωνο ασύλου και μετανάστευσης το οποίο αποτελεί μια σημαντική πρόοδο σε επίπεδο αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος. Ταυτόχρονα πρέπει να εργαστούμε με τις χώρες προέλευσης και με τις χώρες διέλευσης με στόχο να μειώσουμε την μετανάστευση και να επικεντρωθούμε στις νομικές οδούς.
Η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχει συνεργαστεί εποικοδομητικά με την Τουρκία έτσι ώστε να μπορέσει να διασφαλίσει ότι δεν θα αποφασίσουν οι διακινητές ποιος θα εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά τα κυρίαρχα κράτη τα οποία έχουν την ευθύνη για αυτές τις αποφάσεις»