Αφράτες κροκέτες μπακαλιάρου με μυρωδικά και μαγιονέζα ταραμά

Ένα εξαιρετικό ορεκτικό για να απολαύσετε με έναν διαφορετικό τρόπο τον μπακαλιάρο σας.

Νικόλας Ισπιρούδης
Αφράτες κροκέτες μπακαλιάρου με μυρωδικά και μαγιονέζα ταραμά

Ένα εξαιρετικό ορεκτικό για να απολαύσετε με έναν διαφορετικό τρόπο τον μπακαλιάρο σας.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

155λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

35λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 6 μερίδες

Για τις κροκέτες

500 γρ. φιλέτο παστού μπακαλιάρου ξαλμυρισμένο και καλά στραγγισμένο (αλλάζουμε το νερό κάθε 8 ώρες για 40 ώρες)

2 μεγάλες πατάτες (καθαρό βάρος 400 γρ.) καθαρισμένες

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη

Ξύσμα από 1 λεμόνι

80-120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Ανθό αλατιού

Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για το πανάρισμα

140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

70 γρ. καλαμποκάλευρο

70 γρ. panko ή φρυγανιά τριμμένη

1 κ.γ. αποξηραμένο βασιλικό 

Για τον ταραμά

100 γρ. λευκό ταραμά

70 ml νερό παγωμένο

370 ml ε.π. ελαιόλαδο

25 ml χυμό λεμονιού

1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Για τις κροκέτες: βράζουμε σε μέτρια φωτιά τον μπακαλιάρο μαζί με τις πατάτες, για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε κρατώντας λίγο από το νερό όπου έβρασαν.

  2. Ρίχνουμε στον κάδο του πολυκόφτη το ψάρι, τις πατάτες και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τις κροκέτες και τα χτυπάμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθούν. Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό, το αραιώνουμε με λίγο από το νερό που κρατήσαμε.

  3. Καλύπτουμε το μείγμα με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες, μέχρι να «δέσουν» τα υλικά και να σφίξει ώστε να μπορούμε να το πλάσουμε. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια-κεφτέδες.

  4. Για το πανάρισμα-τηγάνισμα: ρίχνουμε σε ένα πιάτο το αλεύρι, σε ένα άλλο νερό και σε ένα τρίτο αναμειγνύουμε τη φρυγανιά, το καλαμποκάλευρο και το βασιλικό. Περνάμε τις κροκέτες διαδοχικά και από τα τρία πιάτα και τις τηγανίζουμε σε δόσεις, σε μπόλικο καυτό λάδι, για 2-3 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα.

  5. Βγάζουμε τις κροκέτες μπακαλιάρου με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν από το περιττό λάδι.

  6. Για τη μαγιονέζα ταραμά: χτυπάμε το λευκό ταραμά στον πολυκόφτη ή με το ραβδομπλέντερ, σε μέτρια ταχύτητα, για περίπου 1 λεπτό. Επειδή θα κολλήσει στα τοιχώματα του σκεύους, τον σπρώχνουμε με ένα κουτάλι προς τα μαχαίρια.

  7. Ρίχνουμε σταδιακά και σε μικρές δόσεις το νερό (κουταλιά κουταλιά), εναλλάξ με το λάδι (σε ροή κλωστής) συνεχίζοντας το χτύπημα.

  8. Όταν τελειώσει το νερό και το λάδι, προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 λεπτό ακόμα, μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιογενή κρέμα με υφή μαγιονέζας.

Μικρά Μυστικά

Το μπόλικο λεμονάκι είναι γεγονός πως θα το απογειώσει.

myavis.gr
Ό,τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις