Ελεύθερος! Δάκρυα και λυγμοί συνόδεψαν το άκουσμα της απόφασης της δικαστού Μέρι Μάρλοου Σόμερ, η οποία την Παρασκευή 12 Ιουλίου απέρριψε το κατηγορητήριο για ανθρωποκτονία εξ αμελείας κατά του Άλεκ Μπάλντουιν, στην πολύκροτη υπόθεση του θανάσιμου πυροβολισμού της διευθύντριας φωτογραφίας Χαλίνα Χάτσινς κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Rust» το 2021.

Ο Αλεκ Μπάλντουιν έκλαψε. Έκρυψε το πρόσωπό του και άφησε την συγκίνησή του να ξεσπάσει. Μετά το αρχικό συναισθηματικό σοκ, αγκάλιασε τους δικηγόρους του. Κατόπιν έπεσε στην αγκαλιά της συζύγου του Χιλάρια. Το φινάλε της χαοτικής δίκης που προηγήθηκε ήταν ανέλπιστα χολιγουντιανό με δραματική ανατροπή σε ζωντανή μετάδοση. Μπορούσε να το δει live οποιοσδήποτε από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Η δίκη και το κατηγορητήριο

Τι έγινε: Η υπόθεση της κατηγορούσας αρχής κατέρρευσε μέσα σε λίγες ώρες από την στιγμή που ένας μάρτυρας κατέθεσε ότι η ειδική εισαγγελέας που ηγείται της πολιτειακής δίωξης κατά του Μπάλντουιν, είχε άμεση συμμετοχή στην απόφαση να κρατηθούν πιθανά κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία χωριστά από την «υπόθεση Rust». Μετά από τρία χρόνια δικαστικών αντιπαραθέσεων, ο Μπάλντουιν μπορούσε να βγει από την αίθουσα του δικαστηρίου στη Σάντα Φε με ψηλά το κεφάλι. Στο πλευρό του είχε επίσης τον αδελφό του Στίβεν Μπάλντουιν, την αδελφή του Μπεθ Κέχλερ και τους δικηγόρους της νομικής του ομάδας.

Η ομάδα υπεράσπισης του ηθοποιού υποστήριξε ότι η πολιτεία “μονομερώς απέκρυψε” στοιχεία πιθανόν ευνοϊκά για την εκδίκαση της υπόθεσης του Άλεκ Μπάλντουιν. Στη συνέχεια η δικαστής τάχθηκε υπέρ της υπεράσπισης, λόγω του ζητήματος των αποδεικτικών στοιχείων που ήρθαν στο φως, και έκανε δεκτό το αίτημα απόρριψης της υπόθεσης δικαστής κρίνοντας ότι η εισαγγελία και οι αρχές επιβολής του νόμου του Νέου Μεξικού απέκρυψαν σκόπιμα στοιχεία της υπόθεσης που θα μπορούσαν να είναι ευνοϊκά για τον ηθοποιό. Στο νομικό γίγνεσθαι των ΗΠΑ  η δικαστική αυτή απόφαση σημαίνει ότι η υπόθεση κλείνει οριστικά.

Αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως και 18 μηνών στην περίπτωση που κρινόταν ένοχος για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, ο Αμερικανός σταρ απηύθυνε ένα λιτό αλλά ουσιαστικό ευχαριστώ σε όσους τον στήριξαν στο Instagram, γράφοντας: «Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που με στήριξαν για να τους ευχαριστήσω τώρα. Σε όλους σας, δεν θα καταλάβετε ποτέ πόσο εκτιμώ την καλοσύνη σας προς την οικογένειά μου. »

Σήμερα, νέες πληροφορίες θέλουν τον ηθοποιό να περνάει στην αντεπίθεση, προετοιμάζοντας τη μήνυσή του προς την εισαγγελέα και τον σερίφη της πολιτείας του Νέου Μεξικού.

To 2021 όταν ο Άλεκ Μπάλντουιν πάτησε το πόδι του στο πλατό του γουέστερν «Rust», η κίνηση αυτή σηματοδοτούσε την αρχή ενός πρότζεκτ που πίστευε και είχε στηρίξει ενεργά για να υλοποιηθεί ως συνδημιουργός στην ιστορία, αλλά και ως παραγωγός και πρωταγωνιστής στον ρόλο του παράνομου και επικηρυγμένου Χάρλαντ Ραστ. Η μοίρα έπαιξε το δικό της παιχνίδι φέρνοντάς τον στον ειδώλιο του κατηγορουμένου για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Επεισοδιακή καριέρα

Στην πολύχρονη καριέρα του ο Μπάλντουιν έχει γνωρίσει πολλά σκαμπανεβάσματα. Στα νιάτα του η ταραχώδης σχέση του με την πρώην σύζυγό του Κιμ Μπέισινγκερ τον έριξε στον κυκλώνα των ταμπλόιντ, το ίδιο και η τάση του να μιλάει χωρίς περιστροφές, να λειτουργεί παρορμητικά, να γυρίζει την πλάτη στην πολιτική ορθότητα.

Αρκεί και μόνο να σκεφτεί κανείς ότι είναι ο μόνος που στάθηκε ανοιχτά στο πλευρό του παρία τώρα στο Χόλιγουντ, Γούντι Άλεν, από την στιγμή που θέριεψαν εναντίον του Αμερικανού δημιουργού οι κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση της θετής κόρης του Ντίλαν Φάροου. Η παρουσία του στα social media έχει περάσει από πολλά κύματα και έχει αναδείξει τον συγκρουσιακό χαρακτήρα του.

Στα 65 του πια, πολύτεκνος με 8 παιδιά, επτά από τα οποία απέκτησε με την κατά 25 χρόνια μικρότερή του, Χιλάρια Μπάλντουιν, αλλά και παππούς από την πρωτότοκη 28χρονη κόρη του Άϊρλαντ που έχει με την Μπέισινγκερ, ο ηθοποιός ακολουθεί τροχιά ανάκαμψης για άλλη μία φορά. Μπορεί να έχει μπροστά του μερικές αστικές αγωγές να αντιμετωπίσει από συντελεστές της παραγωγής του γουέστερν «Rust», συμπεριλαμβανομένου του χήρου συζύγου της Χάτσινς, Μάθιου, ωστόσο εκείνος έχει μια σειρά από δρομολογημένα σχέδια. Η πολύπαθη ταινία αποτελεί ένα από αυτά.

Το μέλλον

Το «Rust» ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2023, μετά από αλλαγές και γράψε-σβήσε στο σενάριο, για να κατευθυνθεί προς την έξοδο στους κινηματογράφους χωρίς την επίμαχη σκηνή που ο Άλεκ Μπάλντουιν, ο σκηνοθέτης της ταινίας Τζόελ Σούζα και η Αλίσα Χάτσινς πρόβαραν με την γνωστή τραγική κατάληξη.

Η ιστορία διαδραματίζεται στο Κάνσας του 1880 και ακολουθεί ένα 13χρονο αγόρι που πρέπει να φροντίσει τον εαυτό του και τον μικρότερο αδελφό του μετά τον θάνατο των γονιών τους. Η ημερομηνία εξόδου της παραμένει άγνωστη – αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις.

Πάνω από όλα όμως, ο έμπειρος μπροστά από την τηλεοπτική κάμερα – χάρη τη θητεία του στην σούπερ επιτυχημένη κωμική σειρά «30 Rock», που του έδωσε βραβείο Emmy -, ηθοποιός, προγραμματίζει να βγει με τα επτά παιδιά του και την αξιοθαύμαστη σύζυγό του, που τα γέννησε, στην τηλεόραση.

Ένα ριάλιτι σόου θα βάλει από το 2025 όλη την οικογένεια Μπάλντουιν σε κάθε αμερικανικό νοικοκυριό μέσα από την σειρά του TLC, με τίτλο – τι άλλο – «Οι Μπάλντουιν»! Μπροστά από την κάμερα τα πιτσιρίκια Ιλάρια Καταλίνα Ιρένα, 19 μηνών, Μαρία Λουσία Βικτόρια, 3 ετών, Εντουάρντο Πάο Λούκας, 3 ετών, Ρομέο Αλεχάντρο Ντέιβιντ, 5 ετών, Λεονάρντο Άνχελ Τσαρλς, 7 ετών, Ραφαέλ Τόμας, 8 ετών και Κάρμεν Γκαμπριέλα, 10 ετών.

Η τελευταία σημαντική τηλεοπτική συμμετοχή του Μπάλντουιν ήταν το 2021 κατά τη διάρκεια της πρώτης σεζόν του «Dr. Death», ένα από τα πολλά πρότζεκτ στα οποία είναι επίσης εκτελεστικός παραγωγός, ενώ αυτό το καλοκαίρι, εμφανίζεται και στο σινεμά, στο θρίλερ «Clear Cut» και στην αστυνομική ταινία «Crescent City».

Τα μάτια και η προσοχή μας όμως είναι στραμμένα στη νέα τηλεοπτική σεζόν κατά την οποία οι Μπάλντουιν θα βγάλουν την καθημερινότητά τους στη φόρα και θα ανοίξουν τις πόρτες του σπιτικού της. Από την τραγωδία ως τη χαρά, οι αποστάσεις καμιά φορά εκμηδενίζονται. Ο Άλεκ Μπάλντουιν ελπίζει σε άλλη μία επάνοδο και θα την επιδιώξει.