5 το πρωί: Τα μέτρα για το ρεύμα – Ένταση Δένδια με Άγκυρα – Η ώρα της κρίσης για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε τρία μέτρα στήριξης των πολιτών μετά την αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος - Ο Νίκος Δένδιας δεν άφησε αναπάντητες τις τουρκικές προκλήσεις με φόντο το Κυπριακό - Η Ούρσουλα φον ντε Λάιεν ζητά σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης.

1

Τα 3 μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για το ρεύμα

  • Τα μέτρα: Σε τρεις άξονες κινούνται τα μέτρα της κυβέρνησης για το ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με τον Θόδωρο Σκυλακάκη, με πρώτο την επιβολή εκτάκτου τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο για δύο μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο, και δεύτερο την επιδότηση των νοικοκυριών για τον Αύγουστο με τα ποσά να ανακοινώνονται τέλη Ιουλίου. Τρίτον, ανακοινώθηκε η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού ελέγχου στην αγορά ρεύματος βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας.
  • Πότε επανέρχονται οι τιμές; Η πτώση των τιμών της λιανικής εξαρτάται από το είδος του τιμολογίου. Είναι άμεση στα κίτρινα, με υστέρηση ενός τουλάχιστον μήνα στα πράσινα, ενώ τα μπλε δεν επηρεάζονται στη διάρκεια των σχετικών συμβάσεων. Οι εκτιμήσεις της αγοράς, πάντως, δείχνουν αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής για την Ελλάδα.
  • Τι συμβαίνει στην Ευρώπη; Σύμφωνα με τις χρηματιστηριακές αγορές ενέργειας των κρατών της Ευρώπης, οι τιμές χονδρεμπορικής στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις χώρες από την Ουγγαρία και την Ουκρανία μέχρι και τη Βουλγαρία και την Ελλάδα έχουν πάρει φωτιά, ενώ αντίθετα από τη Φινλανδία και την Αυστρία μέχρι και την Ισπανία και την Πορτογαλία κινούνται χαμηλότερα.

 

2

«Θερμό επεισόδιο» Δένδια - Αγκυρας για το Κυπριακό

  • «Φιέστες ντροπής»: Μιλώντας στην Κύπρο, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και τις εορταστικές εκδηλώσεις που προετοιμάζει η Τουρκία, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας τόνισε πως «καταδικάζουμε με τον πιο απόλυτο τρόπο τις τουρκοκυπριακές φιέστες ντροπής και τη βέβηλη παράνομη παρουσία επί μισόν αιώνα του τουρκικού Στρατού Κατοχής στην Κύπρο».
  • Προκλητική η Τουρκία: Την αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσαν οι δηλώσεις Δένδια, με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας να προχωρά ακόμα και σε προσωπική επίθεση σε βάρος του Έλληνα υπουργού. «Καταδικάζουμε σθεναρά τα χαμηλού επιπέδου ψεύδη και συκοφαντίες του Έλληνα υπουργού Άμυνας […] Oι προσπάθειες του κυρίου Δένδια να κάνει πολιτική σταδιοδρομία σπέρνοντας διχόνοια μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού δεν θα καρποφορήσουν», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.
  • Η απάντηση της Ελλάδας: «Λυπούμαστε ειλικρινώς που ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας […] παρέλειψε να «ευχαριστήσει» τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής και κατοχής για τις «υπηρεσίες» τους στην προάσπιση των Αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη Δημοκρατία», σχολίασε καυστικά το ελληνικό υπουργείο Άμυνας.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Επιμένει ο καύσωνας - Κίνδυνος πυρκαγιάς σε 7 Περιφέρειες

  • Πού θα δούμε 43άρια; Διατηρούνται οι θερμοκρασίες καύσωνα για δέκατη ημέρα, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει σήμερα Πέμπτη στους 43 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και βόρεια. Σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν και οι ελάχιστες θερμοκρασίες, οι οποίες θα κυμαίνονται στις περισσότερες αστικές περιοχές περί τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.
  • Σε συναγερμό 7 Περιφέρειες: Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο στις περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης.
  • Τέσσερις τραυματίες στο Σοφικό: Μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο Σοφικό Κορινθίας, με τρεις πυροσβέστες να τραυματίζονται ελαφρά και να διακομίζονται στο νοσοκομείο Κορίνθου. Παράλληλα, ακόμη ένας πυροσβέστης, που συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης, υπέστη καρδιακό επεισόδιο και μεταφέρθηκε στο  Γενικό Κρατικό της Νίκαιας.
4

Οι ΗΠΑ σε επικίνδυνα μονοπάτια

  • Η μεγάλη ανησυχία: Η απόπειρα κατά του Ντόναλντ Τραμπ κάνει τους ειδικούς να φοβούνται το ενδεχόμενο να διολισθήσουν οι ΗΠΑ σε ένα κλίμα βίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ρεπορτάζ του CNN αναλύει τα δεδομένα που δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα έτοιμο να εκραγεί.
  • Το προβάδισμα του Τραμπ: Η δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του Bloomberg δείχνει ότι το προβάδισμα του Τραμπ μεγαλώνει μετά το χτύπημα του Σαββάτου. Άλλη δημοσκόπηση του Reuters δείχνει οριακό προβάδισμα του Τραμπ έναντι του Μπάιντεν. Ανεξάρτητα από τη διαφορά η μπάλα φαίνεται να βρίσκεται στο γήπεδο του πρώην προέδρου.
  • Η επιμονή Μπάιντεν και οι Κλούνεϊ: Στο άλλο στρατόπεδο ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιμένει ότι θέλει να είναι ξανά υποψήφιος και επανέλαβε ότι μόνο κάποιος ιατρικός λόγος θα τον έκανε να αποσυρθεί. Πάντως, η πίεση που του ασκείται για να παραιτηθεί είναι μεγάλη με Τζορτζ και την Αμάλ Κλούνεϊ να βάζουν το χεράκι τους σε αυτό.
5

Οι υποψηφιότητες για τα Βραβεία Emmy

Σάρωσε το «Shogun»: Με την απουσία του «Succession» από την κατηγορία της καλύτερης δραματικής σειράς, τη σκυτάλη παίρνει το επικό ιαπωνικό δράμα «Shogun», συγκεντρώνοντας συνολικά 25 υποψηφιότητες – τις περισσότερες από κάθε άλλη σειρά για φέτος.

Νέο ρεκόρ: Συνεχίζοντας το σερί των επιτυχιών, το «The Bear» απέσπασε 23 υποψηφιότητες για Emmy, σημειώνοντας νέο ρεκόρ για τις περισσότερες υποψηφιότητες σε μια χρονιά για κωμική σειρά. Το ρεκόρ ανήκε προηγουμένως στο «30 Rock», το οποίο είχε συγκεντρώσει 22 υποψηφιότητες πριν από 15 χρόνια.

Η μεγάλη βραδιά: Η 76η τελετή απονομής των βραβείων Emmy θα πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου. Η φετινή τελετή θα πραγματοποιηθεί σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους από εκείνη της προηγούμενης χρονιάς, η οποία πραγματοποιήθηκε αισίως τον Ιανουάριο του 2024, μετά από μεγάλη αναβολή της εξαιτίας των απεργιών σεναριογράφων και ηθοποιών του Χόλιγουντ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
myavis.gr
Ό,τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις