Πέντε άνθρωποι έπεσαν νεκροί κι άλλοι επτά τραυματίστηκαν χθες, Τρίτη, σε κοινότητα βορειοδυτικά του Σαντιάγο, της πρωτεύουσας της Χιλής, μετά από πυροβολισμούς στη διάρκεια γιορτής που μετατράπηκε σε τραγωδία, ανακοίνωσαν οι Αρχές.

Τα θύματα είναι τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσαν.

Καβγάς που εκτραχύνθηκε

Ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας, ο Γκαμπριέλ Βιγιανουέβα, αναφέρθηκε σε «καβγά» που εκτραχύνθηκε, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα θύματα συμμετείχαν σε γιορτή στη Λάμπα, κοινότητα που υπάγεται διοικητικά στη μητροπολιτική περιοχή του Σαντιάγο.

Οι συμμετέχοντες στη γιορτή ήταν στην πλειονότητά τους αλλοδαποί, ανέφερε η αστυνομία, χωρίς να διευκρινίσει την εθνικότητά τους.

Υπεύθυνο το οργανωμένο έγκλημα

Ο πρόεδρος Γκαμπριέλ Μπόριτς κατηγόρησε το οργανωμένο έγκλημα.

Για τον αρχηγό του κράτους, το πολύνεκρο επεισόδιο «είναι πολύ σοβαρό» και προκαλεί «βαθιά ανησυχία». «Θέλω να πω ξεκάθαρα πως εδώ, στο κράτος της Χιλής, δεν θα επιτρέψουμε να κερδίσει τη μάχη το οργανωμένο έγκλημα», τόνισε στον Τύπο.

Σειρά δολοφονιών

Αν και η Χιλή χαρακτηρίζεται η λιγότερο επικίνδυνη χώρα σ’ όλη τη Λατινική Αμερική, η ασφάλεια παραμένει η κυριότερη ανησυχία των κατοίκων, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη στα τέλη της περασμένης εβδομάδας με ασυνήθιστη σειρά δολοφονιών. Καταγράφτηκαν δέκα φόνοι, ανάμεσά τους αυτοί τεσσάρων ανηλίκων.

Τα δεδομένα της εγκληματικότητας

Από το 2014 ως το 2023, οι ανθρωποκτονίες αυξήθηκαν κατά 60%, οι σεξουαλικές επιθέσεις κατά 46% και οι κλοπές με τη χρήση βίας κατά 11%, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα.

Συμμορίες όπως η Tren de Aragua, που σχημάτισαν κυρίως υπήκοοι Βενεζουέλας, λυμαίνονται αυτόν τον τομέα της ηπείρου, διαπράττοντας φόνους και εκβιάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP – ertnews.gr