Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έδωσε στο κοινό επαρκώς ευρεία πρόσβαση σε ορισμένες λεπτομέρειες και ρήτρες των συμβάσεων αγοράς εμβολίων κατά της νόσου Covid-19.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη πλήγωσε δεδομένα το προφίλ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Υπενθυμίζουμε ότι εκείνη ήταν που είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις των συμβάσεων.

Μάλιστα, εκείνη είχε μπει στο κάδρο των New York Times οι οποίοι το 2021 είχαν αποκαλύψει την ανταλλαγή μηνυμάτων ανάμεσα σε εκείνη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά. Στη συνέχεια ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής επέκρινε την απροθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσει πρόσβαση σε δημοσιογράφο που ζήτησε να μάθει το περιεχόμενο αυτών των μηνυμάτων και κάπως έτσι φτάσαμε στον Οκτώβρη του 2022 όταν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για αυτές τις αμφιλεγόμενες αγορές εμβολίων.

Ψάχνοντας 361 ψήφους

Γυρνώντας στο τώρα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βγήκε δεδομένα «τσαλακωμένη» από τη συγκεκριμένη απόφαση. Ωστόσο την Πέμπτη χρειάζεται να την υποστηρίξουν 361 από τους 720 ευρωβουλευτές για να ανανεωθεί η θητεία της.

Οι ζυμώσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα φαίνεται ότι έβγαλαν λευκό καπνό. Βέβαια, κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίζει το ενδεχόμενο κάποιοι να παραστρατήσουν. Η μυστική ψήφος δημιουργεί αυτό το ενδεχόμενο αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα καταφέρει να επανεκλεγεί.

Οι δύο αναγνώσεις της απόφασης

Πάντως πρέπει να επισημάνουμε ότι η δικαστική απόφαση έγινε δεκτή με διαφορετική ανάγνωση από τα στρατόπεδα του Ευρωκοινοβουλίου. Μια ευρωβουλευτής των πρασίνων μιλώντας στο Politico τόνισε: «Είναι σημαντικό το γεγονός ότι το δικαστήριο επιβεβαίωσε τη σημασία της κατάλληλης αιτιολόγησης για την προστασία των εμπορικών συμφερόντων».

«Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει τώρα να προσαρμόσει τον χειρισμό των αιτήσεων πρόσβασης σε έγγραφα ώστε να είναι σύμφωνη με τη σημερινή απόφαση», πρόσθεσε. Από την άλλη ο Πέτερ Λισε, ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (της ίδιας πολιτικής ομάδας με την φον ντερ Λάιεν), υποβάθμισε τη δικαστική απόφαση.

Θεωρεί «δικαιολογημένο» το γεγονός ότι η Επιτροπή συμφώνησε σε ορισμένα από τα αιτήματα των φαρμακευτικών εταιρειών -συμπεριλαμβανομένης της αναδιατύπωσης ορισμένων ρητρών- για να διασφαλίσει τη γρήγορη πρόσβαση της Ευρώπης στα εμβόλια.

«Είναι καλό που οι δικηγόροι της Επιτροπής αναλύουν τώρα λεπτομερώς την απόφαση και βγάζουν συμπεράσματα από αυτήν, αλλά το συμπέρασμα ότι η Επιτροπή έκανε τα πάντα λάθος μπορεί ήδη να διαψευστεί με μια πρώτη ματιά στην απόφαση», πρόσθεσε.

Άλλες υποθέσεις σχετικά με τις συμβάσεις της Pfizer και την επικοινωνία μεταξύ της φον ντερ Λάιεν και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer Άλμπερτ Μπούρλα εκκρεμούν επίσης σε διάφορες δικαιοδοσίες της ΕΕ.