Οι πόλεμοι βυθίζουν περισσότερα παιδιά σε «πολλαπλή κρίση» – Τι δείχνει έκθεση

Όλο και περισσότερα παιδιά βλέπουν τα δικαιώματά τους, εξαιτίας των πολεμικών συρράξεων, αλλά και της κλιματικής αλλαγής - Τι δείχνει έκθεση της ΜΚΟ «KidsRights».

Σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων των παιδιών αυξήθηκαν κατά 21% το 2023.

Τα αίτια που οδήγησαν στην αύξηση βρίσκονται πίσω από το ξέσπασμα πολλών πολέμων σε διεθνές επίπεδο. Κατά αυτόν το τρόπο, άφησαν τα παιδιά στο έλεος «πολλαπλής κρίσης, η οποία επιδεινώνεται», αναφέρει έκθεση της ΜΚΟ KidsRights που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Τι συμβαίνει με τα παιδιά

Η οργάνωση υπογραμμίζει πως σχεδόν 8.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς από τον Οκτώβριο του 2023. Ενώ παράλληλα, σχεδόν 2.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στην Ουκρανία από το 2022. Στις σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων παιδιών συμπεριλαμβάνονται ακόμη οι ακρωτηριασμοί, η χρησιμοποίησή τους εν είδει στρατιωτών, οι απαγωγές, η στέρηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Μολονότι, η μείωση του ποσοστού εμβολιασμού των παιδιών που καταγραφόταν στον παγκόσμιο Νότο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μοιάζει να κάμπτεται, η ΜΚΟ ανησυχεί για τη μείωση της ανοσοποίησης των παιδιών (-32%) στη δυτική Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, οι καταστροφές και οι μαζικοί εκτοπισμοί που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή συνεχίζουν να απειλούν τα δικαιώματα των παιδιών παγκοσμίως.

Εξαίρει πάντως τις «θετικές και συνεχιζόμενες» προσπάθειες χωρών, όπως η Βρετανία και η Δανία, για να τερματιστεί η χρήση ορυκτών καυσίμων.

Τι λένε οι ειδικοί της ΜΚΟ

Στη φετινή έκθεση τονίζεται ο «καταστροφικός αντίκτυπος της πολλαπλής κρίσης που χειροτερεύει για τα παιδιά και τα δικαιώματά τους, υπονομεύοντας τις προόδους δεκαετιών στην προστασία της επόμενης γενιάς», σημείωσε ο Μαρκ Ντουλάρτ, ιδρυτής και πρόεδρος της KidsRights.

Συμπλήρωσε πως πλέον είναι βέβαιο ότι οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ) του ΟΗΕ για τα παιδιά δεν θα επιτευχθούν εντός του καθορισμένου χρονικού ορίζοντα, ως το 2030, καλώντας τις κυβερνήσεις να το αναλογιστούν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

Στην κατάταξη της KidsRights ως προς την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών το 2024, την πρώτη θέση καταλαμβάνει το Λουξεμβούργο και τελευταίο είναι το Αφγανιστάν.

Η οργάνωση απονέμει κάθε χρόνο το διεθνές βραβείο ειρήνης για παιδιά και το έχουν λάβει στο παρελθόν η Γκρέτα Τούνμπεργκ κι η Μαλάλα Γιουσαφζάι.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.