Ο βασιλιάς Κάρολος πραγματοποίησε σήμερα, Τετάρτη 17 Ιουλίου, την καθορισμένη «ομιλία του βασιλιά», κατά την οποία παρουσίασε τις πρώτες προγραμματικές δηλώσεις κυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, βρέθηκε πριν από μερικές ημέρες και παρουσίασε στον αρχηγό του κράτους το κυβερνητικό του σχέδιο, ενώ στη συνέχεια έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να καταργήσει τα περίπου 100 μέλη που έχουν κληρονομικό δικαίωμα σε έδρα στη Βουλή των Λόρδων. «Θα εισαχθούν μέτρα για τον εκσυγχρονισμό του συντάγματος. Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν μεταρρύθμιση της Βουλής των Λόρδων, για να καταργηθεί το κληρονομικό δικαίωμα στην κατοχή έδρας και την ψήφο», πρόσθεσε ο βασιλιάς Κάρολος. Το νομοθετικό δε, αυτό πρόγραμμα αφορά την άνω βουλή του Κοινοβουλίου.

Η εξωτερική πολιτική των Εργατικών

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας θέλει «να επαναπροσδιορίσει» τη σχέση της χώρας με τους «Ευρωπαίους εταίρους». Σαφέστερα, ο βασιλιάς Κάρολος δήλωσε ότι, «η κυβέρνησή μου θα επιδιώξει να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις με τους ευρωπαίους εταίρους. Και να εργαστεί για να βελτιώσει τις εμπορικές σχέσεις και (σχέσεις) επενδύσεων με την ΕΕ». Ο μονάρχης επανέλαβε την «απόλυτη στήριξη» του πρωθυπουργού των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, αλλά και της Βρετανίας στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση των Εργατικών θέλει να συστήσει μία νέα δύναμη ασφαλείας, η οποία θα διαθέτει «αντιτρομοκρατικές εξουσίες». Η επιλογή αυτή αποσκοπεί στην καταπολέμηση του «οργανωμένου εγκλήματος» στην παράνομη μετανάστευση. Ενώ επίσης, πρόκειται με αυτόν τον τρόπο να «ενισχύσει» τη μάχη κατά των διακινητών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αυτές οι διαδικασίες επέτρεψαν το 2022 σε 90.000 μετανάστες να φθάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπλέοντας τη Μάγχη με μικρά σκάφη. Αυτό γινόταν συχνά με κίνδυνο τις ζωές τους.

Ανεξάρτητη αρχή θα ελέγχει τον προϋπολογισμό

Τέλος, η νέα κυβέρνηση μέσω του βασιλιά Καρόλου δεσμεύτηκε οι προϋπολογισμοί που θα κατατίθενται να υποβάλλονται σε «ανεξάρτητη αξιολόγηση». Μέσω αυτού προσπαθεί να εγγυηθεί την «οικονομική σταθερότητα» της χώρας. «Η σταθερότητα θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησής μου», διαμήνυσε ο Κιρ Στάρμερ μέσω του μονάρχη. «Κάθε σημαντική αλλαγή σε φόρους και δαπάνες θα υπόκειται σε ανεξάρτητη αξιολόγηση», σημείωσε.

Το φθινόπωρο του 2022, η πρωθυπουργός Λιζ Τρας των Συντηρητικών έσπειρε πανικό στις χρηματοπιστωτικές αγορές με μειώσεις φόρων που δεν είχαν επαρκή πρόβλεψη για χρηματοδότηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κιρ Στάρμερ έχει ήδη σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση και έχει επιλέξει όσους θα συμπεριλάβει στο πλευρό του για την υλοποίηση του προγράμματός του.