Στοργικός. Καλοπροαίρετος. Ηγέτης. Αφεντικό. Και παππούς. Με αυτές τις σπάνιες λέξεις, επίθετα και ουσιαστικά με βαρύτητα και αξία, περιέγραψε το CNN το κλίμα υποστήριξης που εξασφάλισε ο Ντόναλντ Τραμπ ακόμη κι από πρώην εσωκομματικούς αντιπάλους του για το χρίσμα κατά τη δεύτερη ημέρα του Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων στο Μιλγουόκι.

Η Χέιλι έσυρε τον χορό

Έχοντας σωθεί από την εις βάρος του απόπειρα δολοφονίας, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και φαβορί για την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο απολαμβάνει πια μια πρωτοφανή συσπείρωση γύρω από το πρόσωπό του. Φερ’ ειπείν «ο Ντόναλντ Τραμπ έχει την πλήρη υποστήριξή μου. Τελεία και παύλα» ανέφερε μεταξύ άλλων η Νίκι Χέιλι στην ομιλία της. Ήταν η ίδια η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολάινα αυτή που προειδοποιούσε ότι ο Τραμπ θα πυροδοτήσει το παγκόσμιο χάος, αρνούμενη να σταθεί στο πλάι του κατά την προσπάθεια επανεκλογής του μετά την ήττα του 2020.

Γι’ αυτό κι όταν ανέβηκε στο βήμα αποδοκιμάστηκε από μερίδα των συνέδρων. Αντιθέτως ο ίδιος ο Τραμπ έσπευσε να τη χειροκροτήσει και να δώσει τον τόνο σε όλη τη σάλα. Παραδέχθηκε μεν η Χέιλι ότι «υπάρχουν κάποιοι Αμερικανοί που δεν συμφωνούν 100% με τον Ντόναλντ Τραμπ 100%», αλλά διευκρίνισε ότι «δεν χρειάζεται να συμφωνείτε μαζί του 100% για να τον ψηφίσετε».

«Ας τον ευλογεί ο θεός»

«Ας κάνουμε τον 45ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών τον 47ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών» βροντοφώναξε από την πλευρά του ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ντεΣάντις, που είχε παλέψει πολύ για το χρίσμα του κόμματος, λανσάροντας τον εαυτό του ως έναν «διαφορετικό Τραμπ» πιο επιδραστικό, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί από «προδότης» από το επιτελείο του υποψήφιου προέδρου. Εν τέλει κατέληξε τρίτος σε προτιμήσεις.

«Η Αμερική δεν αντέχει άλλα τέσσερα χρόνια προεδρίας ‘Σαββατοκύριακο στου Μπέρνι’», υποστήριξε χαρακτηριστικά κάνοντας την παραπομπή στην κωμωδία με πρωταγωνιστές δύο νεαρούς άνδρες που προσπαθούν να κρύψουν ότι το αφεντικό τους είναι νεκρό, κουβαλώντας μαζί τους το άψυχο κορμί του και προσποιούμενοι -με διάφορα τρικ- ότι ζει προκειμένου να μην κατηγορηθούν ότι τον σκότωσαν.

Ο γερουσιαστής του Τέξας, Τεντ Κρουζ, φρόντισε επίσης να ξεχάσει όσα τον χώριζαν τόσα χρόνια από τον διεκδικητή του Οβάλ Γραφείου, με συνέπεια αυτή η ανοικτή κόντρα να του κοστίσει σε δημοφιλία, και να ζητήσει από τον θεό με λίγα λόγια «να ευλογεί τον Ντόναλντ Τζ. Τραμπ».

«Απόψε είναι η βραδιά της ενότητάς μας», συμπλήρωσε από τη δική του πλευρά του ο γερουσιαστής του Νιου Χάμσαϊρ, Ουίλιαμ Γκάνον, ο οποίος είχε ταχθεί στο πλευρό της Χέιλι εκτελώντας χρέη αντιπροσώπου.

Τον Τραμπ ύμνησε και ο γερουσιαστής της Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο, λέγοντας πως εκατομμύρια πολιτών συνωστίζονται για να τον ακούσουν να λέει «αυτό που ζητούν. Όχι τίποτα ακραίο, απλώς τα βασικά: καλές δουλειές, χαμηλότερες τιμές, ασφαλή σύνορα και ασφάλεια από εγκληματίες και τρομοκράτες».

«Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα επικίνδυνο ή οτιδήποτε διχαστικό βάζοντας πρώτα τους Αμερικανούς» προσέθεσε σχετικώς ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά του τραμπικού ακροατηρίου.

Γιατί άλλαξαν στάση οι αντίπαλοί του

Για τους πολιτικούς αναλυτές, όλη αυτή η απότομη στροφή δεν αποτέλεσε έκπληξη, με δεδομένο πως ο Τραμπ καλλιεργεί εδώ και καιρό ένα τέτοιο κλίμα, απαιτώντας την απόλυτη αφοσίωση των υπολοίπων. Η απόπειρα δολοφονίας του χάρισε μια επιπλέον διάσταση στο προφίλ του, καθώς όπως σχεδόν κάθε ομιλητής υποστήριξε η σωτηρία του ήταν μια «θεϊκή παρέμβαση» προκειμένου να γλιτώσει και να επαναγκατασταθεί στο Λευκό Οίκο, αναλαμβάνοντας «μια αποστολή εθνικής σωτηρίας».

Φυσικά, η αναδίπλωση που η πλειονότητα των Ρεπουμπλικάνων επέλεξε απέναντι στον παντοδύναμο πλέον Τραμπ δεν ήταν τυχαία. Στρατηγική επιλογή χαρακτηρίζεται από τον εγχώριο Τύπο, ως μια πράξη που είναι πιθανό να ανταμείψει τους νεότερους στο μέλλον. Μεταξύ αυτών φυσικά ο Τζέι Ντι Βανς, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος, που ξέχασε ξαφνικά ότι αποκαλούσε τον Τραμπ «Χίτλερ της Αμερικής».

Άλλοι, πάλι, αντιλαμβάνονται πως δεν έχει νόημα η ανοικτή αντιπαράθεση από τη στιγμή που έχουν χάσει, ηλικιακά, το τρένο της ανέλιξης.