Σήμερα θα σας περιγράψω πώς η ζέστη και οι 42 βαθμοί κελσίου της Λευκωσίας θα κάνουν την ταυτόχρονη παρουσία των Μητσοτάκη και Ερντογάν στην Κύπρο, μη εφικτή.

Πρώτα απ΄ όλα θα ξέρετε ότι στην Κύπρο και ιδιαίτερα στη Λευκωσία επικρατεί το καλοκαίρι πολλή ζέστη. Καμμιά φορά φθάνει και τους 45 βαθμούς και μαζί με την υγρασία κάνει την ζωή ανυπόφορη. Αλλά το κλίμα της Λευκωσίας έχει ένα καλό. Το βράδι, όταν πέσει ο ήλιος, φυσά ένα αεράκι στην κυπριακή πρωτεύουσα και ρίχνει αρκετά τη θερμοκρασία.

Συνεπώς, δεν θα είναι μόνον η πράσινη γραμμή που θα χωρίζει τους Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Κύπρο, την 20ή Ιουλίου, στην 50ή επέτειο της τουρκικής εισβολής. Θα είναι και η ζέστη. Και εξηγούμαι. Λόγω ζέστης, ο Ερντογάν ζήτησε να πάει στην Κύπρο την προηγούμενη ημέρα, δηλαδή στις 19 Ιουλίου, την νύχτα, όπου η θερμοκρασία στη Λευκωσία πέφτει. Επιπλέον ζήτησε από τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ οι εκδηλώσεις για την εισβολή να αρχίσουν πολύ πρωί, την 20ή Ιουλίου, ώστε να προλάβουν την μεγάλη ζέστη.

Ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Λευκωσία για τις εκδηλώσεις μνήμης, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, αργά το απόγευμα της 20ής Ιουλίου, όταν πέσει η μεγάλη ζέστη και όταν, όπως πιστεύεται, ο Ερντογάν αναχωρήσει (αφού τελειώσουν τα διάφορα ταρατατζούμ) επιστρέφοντας στην Άγκυρα. Άλλωστε η εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, που οργανώνει ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης και θα μιλήσει και ο κ. Μητσοτάκης αρχίζει στις 7 το απόγευμα της 20ής Ιουλίου.

Συνεπώς, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δύο ηγέτες να μην συνυπάρξουν στην Κύπρο. Ο Πρωθυπουργός θα διανυκτερεύσει στη Λευκωσία και θα αναχωρήσει το πρωί της Κυριακής για Αθήνα.

***

«Για την Αννα των 15 χρονών»

Μέσα από ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα με πολλαπλά νοήματα, πολιτικά, προγραμματικά, βιογραφικά και συναισθηματικά το οποίο συνοδευόταν από μια πολιτική διακήρυξη με επίκεντρο το κυβερνών ΠαΣοΚ ανακοίνωσε χθες η Άννα Διαμαντοπούλου την υποψηφιότητά της για την θέση της προέδρου του ΠαΣοΚ. Εκτός του ότι πρωτοτύπησε σε σχέση με όλες και όλους τους υπόλοιπους διεκδικητές, η πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ και Επίτροπος άπλωσε ένα νήμα θέσεων και στόχων το οποίο ξεκινούσε από τα χρόνια της πολιτικής κυριαρχίας του ΠαΣοΚ της Αλλαγής και των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, έφτανε ως τις σημερινές αναζητήσεις και αναπροσαρμογές της σοσιαλδημοκρατίας στις σύγχρονες εθνικές και κοινωνικές ανάγκες.

Ένα νήμα που απλώνεται από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες ως την Κοζάνη. Από την κόμη της έμπειρης ευρωπαίας πολιτικού, η οποία τα τελευταία χρόνια εμβάθυνε περισσότερο σε θέματα πολιτικής έρευνας, πραγματογνωμοσύνης και τεκμηρίωσης ως την κορδέλα στα μαλλιά της (κάθε) σημερινής 15χρονης Άννας που ξεκινάει την ζωή της από την Κοζάνη προς τον σύγχρονο κόσμο.

Με τρόπο ενωτικό, διαγενεακό και οραματικό η Άννα επιδιώκει να ξανασυναντηθεί και να ξανασυστηθεί με το ευρύτερο ακροατήριο του προοδευτικό χώρου και ζητά η υποψηφιότητα της να λάβει την στήριξη που απαιτείται μέσα από την ιστοσελίδα της που βρίσκεται ήδη ενεργή στον αέρα diamantopoulou.gr

***

Η προσευχή του Ελπιδοφόρου για τον Ντόναλντ Τραμπ

Με προσευχή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου ξεκίνησε στο Μιλγουόκι το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, στη διάρκεια του οποίου ο Ντόναλντ Τραμπ έλαβε το χρίσμα του υποψηφίου του κόμματος για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε να δοθεί στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και στους συμβούλους του, «σοφία, χάρη και πνεύμα υπηρεσίας».

Του έγινε θερμή υποδοχή από τους συνέδρους και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής προσευχήθηκε «ο Παντοδύναμος και Αιώνιος Θεός να κοιτάξει τώρα προς τα κάτω σε αυτή τη συγκέντρωση των πολιτικών ηγετών του Έθνους μας, και να τους φωτίσει, καθώς προσπαθούν να υπηρετήσουν τους συμπολίτες τους».

***

Το κρίσιμο ραντεβού Στάρμερ – Μητσοτάκη

Το ραντεβού με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, μαθαίνω ότι κλείστηκε την Πέμπτη και θα είναι σημαντικό ραντεβού για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην επίσκεψή του στο Λονδίνο για να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Επιτροπή (European Political Community). Στο ραντεβού των δύο πρωθυπουργών στο Blenhiem Palace, του Oxfordshire, δεν πρόκειται μόνον να συζητηθούν οι διεθνείς εξελίξεις (Ουκρανία, Γάζα), αλλά και το Κυπριακό καθώς και το μείζον ζήτημα για την χώρα μας, της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, τώρα που άλλαξε η κυβέρνηση στη Βρετανία.

Απλώς, υπενθυμίζω, όταν ο Σούνακ ήταν Πρωθυπουργός ακύρωσε μια συνάντηση με τον Μητσοτάκη στο Λονδίνο, όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός, έθιξε σε συνέντευξή του το θέμα των Γλυπτών. Μπορεί τότε ο Σούνακ να μην θέλησε να τον συναντήσει, αλλά ο Στράμερ τον συνάντησε και συζήτησαν αυτό το ζήτημα. Να σημειώσω επίσης ότι οι Εργατικοί έχουν διαφορετική άποψη από την σκληρή στάση των Συντηρητικών για στο θέμα των Γλυπτών.

***

Μια σεξιστική επίθεση στην γραμματέα της ΝΔ χωρίς συγγνώμη

Εκεί που προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ για να αποδείξουν ότι με αρχηγό του Κασσελάκη έγιναν πλέον ένα κανονικό κόμμα, έρχεται αυτός ο «αψύς Σφακιανός», (όπως τον χαρακτήρισε ο ίδιος ο Τσίπρας) Παύλος Πολάκης για να δώσει, σε αυτήν τη δύσκολη ώρα (με τις ακρίβεια και τις τιμές του ρεύματος) ένα επικοινωνιακό «δωράκι» στην κυβέρνηση.

Γιατί η επίθεση (ξεκάθαρα σεξιστική- όπως χαρακτηρίστηκε) στην γραμματέα της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα, ανάγκασε τον Πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη να ζητήσει συγγνώμη, αλλά ο Παύλος Πολάκης το… χαβά του. Επανήλθε, λέγοντας πως δεν παίρνει ούτε μια λέξη πίσω από όσα είπε για την γραμματέα της ΝΔ. Μαθαίνω μάλιστα ότι στο τηλεφώνημα του κ. Κασσελάκη, η κυρία Συρεγγέλα ρώτησε τον κ. Κασσελάκη ένα θα διαγράψει τον κ. Πολάκη, πλην όμως δεν έλαβε σαφή απάντηση. Βέβαια, οι συριζαίκές πηγές που είναι απέναντι στον διαχρονικό «πολακισμό» μου έλεγαν επίσης: «Τον ξέρουμε τόσα χρόνια τον Παύλο, δεν τον μάθαμε ξαφνικά. Αφού τον ανεχθήκαμε έτσι, ας τον λουστούμε τώρα…»

Για να ξέρετε στην αποδοκιμασία του ύφους και των εκφράσεων του Παύλου Πολάκη κατά της Μαρίας Συρεγγέλα προχώρησε και η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη: «Της είπε βούλωστο, ποιος είχε προσδοκίες για κάτι καλύτερο από τον Πολάκη;» είπε η κυρία Κανέλλη για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

***

Όταν η αλαζονεία ζει και βασιλεύει στο κυβερνητικό στρατόπεδο

Και θα κλείσω με όσα άκουσα χθες στη Βουλή (σε πηγαδάκια γαλάζιων βουλευτών). Στην πραγματικότητα άκουσα παράπονα, του τύπου ότι μερικοί δεν πήραν το μήνυμα του πρωθυπουργού για να προσγειωθούν και να αποβάλουν την αλαζονεία. Τα κατέγραψα και σας τα μεταφέρω:

Το πρώτο αφορά έναν πρωτοκλασάτο υπουργό (στη διάθεση των ενδιαφερομένων το όνομά του) όταν βουλευτής που απασχόλησε ιδιαίτερα τους προηγούμενους μήνες την κοινή γνώμη, ζήτησε ραντεβού, του είπε… «έλα τον Αύγουστο». Τι έκανε ο βουλευτής (που οι συνάδελφοί του στη Βουλή τον αποκαλούσαν με χιούμορ «υπουργό εν αναμονή»); Έξαλλος ακύρωσε το αίτημά του και του απάντησε εμμέσως πλην σαφώς: «Θα τα πούμε στα τηλεοπτικά πάνελ, όπου θα σου ασκώ σκληρή κριτική.»

Το δεύτερο αφορά γενική γραμματέα υπουργείου που έχει σχέση με την κοινωνία και την αυτοδιοίκηση. Η εν λόγω γενική με άκρως προκλητικό ύφος τηλεφώνησε σε εκπρόσωπο για τα αδέσποτα ζώα και ούτε λίγο ούτε πολύ της είπε «ξέρεις ποια είμαι εγώ; θα σας στείλω από εκεί που ήρθατε». Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι η εν λόγω γενική μπορεί να μου θύμισε κάπως τον Αυγενάκη («ξέρεις, ρε, ποιος είμαι εγώ;) και μπορεί να έχει και την ίδια τύχη, δηλαδή να πάρει πόδι στον επερχόμενο ανασχηματισμό των γενικών γραμματέων.

Το τρίτο είπαν να μην σας το μεταφέρω, αλλά δεν είναι δυνατόν, είπα, να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Βουλευτές της ΝΔ τα είχαν με μια υφυπουργό, η οποία όχι μόνον άργησε στη συνάντηση που είχαν, αλλά, όπως έλεγαν, παρήγγειλε και ένα σάντουιτς και το έτρωγε λαίμαργα μπροστά τους, μεσούσης της συσκέψεως, χωρίς καν τους ρωτήσει εάν θέλουν να τους προσφέρει έναν… καφέ.