Ολυμπιακοί Αγώνες: Η δήμαρχος του Παρισιού βούτηξε στον Σηκουάνα – «Μεγάλη κληρονομιά»

Τι έχουν δείξει οι μετρήσεις για το νερό στον ποταμό που θα διεξαχθεί τόσο η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων όσο και το αγώνισμα της ανοικτής θάλασσας.

Η δήμαρχος του Παρισιού, Anne Hidalgo, μετά από αναβολή, βούτηξε και κολύμπησε στον Σηκουάνα, εννιά μέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Την ίδια συνόδευσαν ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Tony Estanguet, ο νομάρχης του Île-de-France, Marc Guillaume, καθώς και ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος για θέματα αθλητισμού, Pierre Rabadan.

Στόχος της δημάρχου ήταν να δείξει ότι τα νερά του ποταμού δεν απειλούν την υγεία των αθλητών που θα συμμετάσχουν στο αγώνισμα της ανοικτής θάλασσας. Η ίδια χαρακτήρισε την ημέρα αυτή ως «ονειρική».

Το συνολικό κόστος για τον βιολογικό καθαρισμό του Σηκουάνα και του παραπόταμου Μαρν, από το 2016 που ξεκίνησε η διαδικασία ως την περάτωσή της, ανήλθε στο 1,4 δισ. ευρώ και το επιφορτίστηκαν τόσο το δημόσιο ταμείο όσο και οι κοινότητες του Île-de-France.

«Η υπόσχεση τηρήθηκε»

Ως μία υπόσχεση που τηρήθηκε, ως ένα σχέδιο που ολοκληρώθηκε, χαρακτήρισε τη διαδικασία η Anne Hidalgo. «Είναι πολλή η δουλειά, υπήρχε μία τεχνική διάσταση, η υποδομή για τη σύνδεση, όλα τα σκάφη. Τα καταφέραμε».

Παράλληλα, η δήμαρχος του Παρισιού ανέφερε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες λειτούργησαν επιταχυντικά για τον καθαρισμό του Σηκουάνα. «Αυτό η συμβολική βουτιά θα είναι μία μεγάλη κληρονομιά», συμπλήρωσε.

Τα θετικά αποτελέσματα

Παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες η ροή του Σηκουάνα εξακολουθεί να είναι υψηλή (περίπου 400 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο την Τρίτη), γεγονός επιζήμιο για την ποιότητα του νερού, οι τοπικές Αρχές δημοσιοποίησαν εν γένει θετικά βακτηριολογικά αποτελέσματα, μετά από διαδοχικές μετρήσεις προβληματικών αναλύσεων μέσα στον Ιούνιο εξαιτίας των βροχοπτώσεων.

Σύμφωνα με τα δύο τελευταία δείγματα που ελήφθησαν από την ολυμπιακή πίστα στις 26 Ιουνίου και στις 4 Ιουλίου, η περιεκτικότητα σε βακτήρια E-coli και εντερόκοκκους, τα δύο βακτήρια επιτρέπουν ή όχι κολύμπι, ήταν εντός των ορίων των ομοσπονδιών. «Τα νερά είναι κατάλληλα για κολύμπι αυτή τη στιγμή», σχολίασε εκπρόσωπος της εταιρίας καθαρισμού, εκφράζοντας ωστόσο τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως το χημικό περιεχόμενο δεν λαμβάνεται υπόψη στις μετρήσεις.

Οι μετρήσεις θα συνεχιστούν όλο το επόμενο διάστημα κι αν χρειαστεί θα υπάρξουν οι ανάλογες προσαρμογές για την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των αθλητών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.