Η συμμετοχή της ΚΕΔΕ έγινε ύστερα από πρόσκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τοπικών Αρχών και Μητροπολιτικών Δήμων (UCLG) και ως μέλος της αντιπροσωπείας της Παγκόσμιας Task Force των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών.
Το Forum, που διοργανώνεται ετησίως από τον ΟΗΕ, συγκέντρωσε περίπου 2.500 αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες. Στη φετινή συνεδρίαση, συζητήθηκαν οι δράσεις και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές για την επίτευξη των δεσμεύσεων της «Ατζέντας 2030» για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Η Εισήγηση του Δ. Καφαντάρη
Σε ειδική συνεδρίαση αφιερωμένη στις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές, ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Καφαντάρης, παρουσίασε τις δράσεις και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) στην Ελλάδα για την επίτευξη πέντε από τους δεκαεπτά Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, που περιλαμβάνουν:
Newsletter
Cityhub - Το newsletter της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Κάνε εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter του Cityhub για να λαμβάνεις στο inbox σου όλες τις σημαντικές εξελίξεις από τους 332 δήμους και τις 13 περιφέρειες της χώρας.- Εξάλειψη της φτώχειας
- Μηδενική πείνα
- Δράσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής
- Ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί
- Ενίσχυση και ανανέωση της παγκόσμιας συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη
Ο κ. Καφαντάρης υπογράμμισε ότι η υιοθέτηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης συνεπάγεται τη χρήση ενός κοινού παγκόσμιου πλαισίου για τις τοπικές και περιφερειακές δημόσιες πολιτικές, καθώς και την ανάπτυξη νέων λύσεων σε διάφορους τομείς.
Σημαντικές Προσπάθειες Παρά τις Οικονομικές Προκλήσεις
Ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι, παρά τις οικονομικές προκλήσεις, οι ελληνικοί δήμοι έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για τη δημιουργία πολιτικών και μηχανισμών ανακούφισης των τοπικών κοινωνιών. Αυτές οι πολιτικές περιλαμβάνουν τη σύναψη εταιρικών σχέσεων που επιτρέπουν ταχεία δράση και αντιμετώπιση κρίσιμων προκλήσεων.
Ο κ. Καφαντάρης επεσήμανε ότι, παρόλο που οι ελληνικές περιφέρειες και δήμοι ενδέχεται να χρειάζονται περισσότερους πόρους και ικανότητες, μπορούν να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην εφαρμογή πολιτικών για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, αρκεί να διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία και την υποστήριξη.
Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Ο κ. Καφαντάρης ανακοίνωσε ότι οι ελληνικοί δήμοι και περιφέρειες σχεδιάζουν τη δημιουργία ενός ειδικού επιχειρησιακού προγράμματος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο θα περιλαμβάνει:
- Ευρύ σχέδιο κατάρτισης και ευαισθητοποίησης για αιρετούς, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολίτες.
- Χρηματοδοτικούς μηχανισμούς υποστήριξης από διεθνείς, ευρωπαϊκές και εθνικές πηγές.
- Επιτροπή Παρακολούθησης με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών.
- Ισχυρό υποστηρικτικό δίκτυο.
- Αξιοποίηση διεθνών σχέσεων και συνεργειών.
Η Σημαντική Πρόοδος της Ελλάδας
Ο κ. Καφαντάρης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, παρά τις οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις των τελευταίων ετών. Ανέφερε θετικά αποτελέσματα, όπως η μείωση της φτώχειας, των ανισοτήτων και της ανεργίας, καθώς και η αύξηση της συμμετοχής γυναικών σε θέσεις ευθύνης και η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Τέλος, υπογράμμισε τις διαχρονικές προκλήσεις, όπως η υψηλή ανεργία των νέων και των γυναικών, η ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και η βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων.
Με τη συστηματική προσπάθεια και συνεργασία όλων των φορέων, η Ελλάδα συνεχίζει να προχωρά προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης, επιδιώκοντας την επίτευξη των Στόχων της Ατζέντας 2030.