Η σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον Στέφανο Κασσελάκη ουσιαστικά είναι σαν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. Αυτό θα συνεχίζεται για καιρό ακόμα παρά το γεγονός ότι επήλθε συμβιβασμός -πρόσκαιρος κατά πολλούς- στη χθεσινή (Τρίτη) συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, κάτι που αποτυπώθηκε και στο κείμενο της απόφασης.

«Σε αντίθεση με άλλα κόμματα, όπως η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαχρονικά πορεύεται, τόσο επί Τσίπρα όσο και επί Κασσελάκη, με διαφάνεια στα οικονομικά του, χωρίς άδηλους πόρους και σχέσεις ‘δούναι και λαβείν’ με επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως αναμφισβήτητα αποδείχθηκε και κατά τη διακυβέρνησή του την περίοδο 2015-2019» επισημαίνεται στο κείμενο της Π.Γ.

Παράλληλα σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «βασιζόταν και βασίζεται στην κρατική χρηματοδότηση, και στις συνδρομές των βουλευτών, των μελών και των φίλων του».

Ένας εύθραυστος συμβιβασμός

Οι δυο αυτές επισημάνσεις κρίθηκαν αναγκαίες για να επέλθει νηνεμία στις σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό και να μην φθάσει η κατάσταση στα άκρα με οριστική ρήξη, καθώς αυτό δεν συμφέρει καμία πλευρά αυτή την περίοδο. Ούτε τους «κασσελίστας» ούτε το «μπλοκ Τσίπρα» που έκανε πάλι δυναμική παρουσία στην Π.Γ.

Ο συμβιβασμός όμως είναι θέμα των δυο πλευρών κι αφού η πλευρά Τσίπρα εξασφάλισε αυτή την αναφορά, ο Στ. Κασσελάκης πήρε από την πλευρά του αυτό που ήθελε και αφορά τις διεργασίες στην ευρύτερη κεντροαριστερά. Στο κείμενο απόφασης της Π.Γ. υπάρχει αναφορά -στο πλαίσιο της απόφασης και της πρόσφατης Κεντρικής Επιτροπής- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως αξιωματική αντιπολίτευση του τόπου, και ως το μεγαλύτερο κόμμα του προοδευτικού χώρου, οφείλει να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της προοδευτικής παράταξης.

«Συμμετέχοντας στη συζήτηση, αλλά κυρίως πρωτοστατώντας στην ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών στα πεδία που έχουν άμεση επίπτωση στις ζωές των πολιτών. Με προτάσεις νόμου και με συνεργασία των κοινοβουλευτικών ομάδων των προοδευτικών κομμάτων, μέσα στη Βουλή, αλλά και με συνεργασίες μέσα στην κοινωνία. Στην αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα, στους επαγγελματικούς φορείς. Με διαφάνεια, με τη συμμετοχή της κοινωνίας, και στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών θέσεων» αναφέρεται στο κείμενο.

Όχι στις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι

Υπάρχει όμως μια σημαντική διευκρίνιση που ήταν προϊόν της επιβολής της πλευράς Κασσελάκη. Αφορά την επισήμανση περί αυτοτέλειας των κομμάτων, «χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και χωρίς ρευστοποίηση των πολιτικών σχηματισμών».

Στο σημείο αυτό, ο Στ. Κασσελάκης εξασφάλισε επίσης, γεγονός πως δείχνει ότι κερδίζει στα σημεία μέχρι στιγμής, να υπάρχει αναφορά στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπή, όπου σημειώνεται πως ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του μεγαλύτερου κόμματος του χώρου, οφείλει να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας συνεννόησης που έχει ανάγκη η κοινωνία.

Τα όρια του Παύλου Πολάκη

Ακόμα και στο θέμα του Παύλου Πολάκη και του σάλου που ξέσπασε μετά από όσα είπε στην γραμματέα της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα, ο Στ. Κασσελάκης κέρδισε τη μη διαγραφή του. Μπορεί να επικοινώνησε με την Μ. Συρεγγέλα και να ζήτησε συγγνώμη, ομολογώντας πως η στάση του Π. Πολάκη ήταν σεξιστική, αλλά στην Π.Γ. δεν πέρασε το κείμενο των 8 του μπλοκ Τσίπρα για αποδοκιμασία του, ενώ για διαγραφή, αν και ήθελαν αρκετοί από την ομάδα του πρώην Πρωθυπουργού, ούτε λόγος.

Τι θα γίνει με τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Και σε αυτό το θέμα επήλθε συμβιβασμός, όπως συμβιβαστική πρόταση κατατέθηκε και για την επιβίωση των κομματικών ΜΜΕ, της εφημερίδας Αυγή και του ραδιοφωνικού σταθμού Στο Κόκκινο.

Στη συνεδρίαση ήταν κυρίαρχο το θέμα της οικονομικής βιωσιμότητας των Μέσων και αποφασίστηκε να αυξηθεί η μηνιαία υποχρεωτική εισφορά των βουλευτών και των ευρωβουλευτών, να γίνει οικονομική εξόρμηση μέσω κουπονιών και καμπάνια στήριξης των μέσων του ΣΥΡΙΖΑ και να χρηματοδοτηθούν τα ΜΜΕ σε ετήσια βάση με ποσό που θα ισούται και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 45% της κρατικής τακτικής χρηματοδότησης. Το ποσοστό αυτό δύναται να αυξηθεί ανάλογα με το σχέδιο βιωσιμότητας.

Επίσης, θα γίνει μεγάλη οικονομική εξόρμηση ΣΕΠ – ΟΚΤ συνδυασμένη με έκδοση κάρτας μέλους, θα επανεξεταστούν τα έξοδα των νομαρχιακών επιτροπών και θα επαναξιολογηθεί η ενοικίαση των γραφείων σε Αθήνα και περιφέρεια.