Πυρά ΣΥΡΙΖΑ σε Σκυλακάκη για το ρεύμα: Θεωρία του χάους και φιλοδωρήματα

«Μην κοροϊδεύει τους πολίτες» προέτρεψε τον υπουργό Ενέργειας και συνολικά την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, καυτηριάζοντας τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών μετά τις αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Για έλλειψη προγραμματισμού, εισαγόμενες κρίσεις κι αυτοσχεδιασμό με μελλοντικές επιδοτήσεις κατηγόρησε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τα όσα εξήγγειλε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ως μέτρα αντιμετώπισης της αύξησης της τιμής του ρεύματος.

«Υποθέτουμε βάσιμα πλέον πως ο υπ. Ενέργειας και συνολικά η κυβέρνηση της ΝΔ είναι οπαδοί της θεωρίας του χάους», υποστήριξε σχετικώς η αξιωματική αντιπολίτευση, συμπληρώνοντας ότι «σήμερα μόνο που δεν μας είπαν πως το φτερούγισμα μιας πεταλούδας στην… Ουγγαρία αυξάνει τις τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα».

«Αυτό που παραδέχτηκαν πάντως είναι πως δεν μπορούν να προγραμματίσουν τίποτα με σοβαρό τρόπο, πώς ανακαλύπτουν διαρκώς νέες «εισαγόμενες κρίσεις» και κατόπιν αυτοσχεδιάζουν εξαγγέλλοντας επιδοτήσεις, των οποίων το ύψος θα ανακοινώσουν… προσεχώς» επισημάνθηκε ακόμη από την Κουμουνδούρου.

Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, κι αφού επέστρεψε στην κυβέρνηση τις κατηγορίες περί «λεφτόδεντρων», την κάλεσε «να αποδεχτεί τις προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει» σε ό,τι έχει να κάνει με «την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας» έτσι ώστε στο τέλος της ημέρας «να μην κοροϊδεύει τους πολίτες με επιδοτήσεις – φιλοδωρήματα μέχρι την επόμενη ‘απρόβλεπτη’ κρίση».

Μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα: Τι είχε ανακοινώσει το υπουργείο

Νωρίτερα, ο αρμόδιος υπουργός είχε ανακοινώσει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, χωρίζοντάς τες σε τρεις άξονες κινούνται

  • Πρώτον, θα επιβληθεί έκτακτο τέλος στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο για δύο μήνες -Ιούλιο και Αύγουστο.
  • Δεύτερον, θα υπάρξει επιδότηση των νοικοκυριών για τον Αύγουστο με τα ποσά να ανακοινώνονται περί τα τέλη Ιουλίου.
  • Τρίτον, θα δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός ελέγχου στην αγορά ρεύματος για «στρεβλώσεις» που θα εμφανίζονται κάθε φορά, βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας.

«Το ευρωπαϊκό σύστημα, το οποίο έχει αδυναμίες, αλλά είναι υποχρεωτικό, δεν επιτρέπει κρατική ρύθμιση τιμών ή μονοπώλια. Τα κράτη – μέλη μπορούν να κάνουν παρεμβάσεις, αλλά αυτές δεν έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα. Οι τιμές διαμορφώνονται από το πόσες νέες ανανεώσιμες πηγές μπαίνουν στο σύστημα. Όσο περισσότερες μπαίνουν, τόσο θα υποχωρούν οι τιμές μακροπρόθεσμα», υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης.

Επίσης, για τον λιγνίτη και για το φυσικό αέριο, είπε ότι οι τιμές διαμορφώνονται από δύο εξωγενείς παράγοντες, στις οποίες καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει. Οι τιμές των ρύπων και οι πανευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου. Οι τιμές του φυσικού αερίου σε σχέση με το 2019 έχουν διπλασιαστεί και των ρύπων έχουν τριπλασιαστεί.

Ο υπουργός σημείωσε ότι στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζεται και σήμερα η άνοδος με νέα υψηλή τιμή στα 218,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 176,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα χθες, με τη μέγιστη ωριαία τιμή να καταγράφει νέα ρεκόρ στα 759,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τους αγρότες ο υπουργός τόνισε ότι τους συμφέρει να μπουν στο ΓΕΑ. Χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι «τους εξασφαλίζει για δύο χρόνια για όλη τους την ενέργεια τιμές προ κρίσης. Έχουν περιθώριο να μπουν έως τον Οκτώβριο«, ενώ ο υπουργός τους παροτρύνει να μπουν άμεσα.

Όσον αφορά τα χρωματιστά τιμολόγια ο κ. Σκυκαλάκης σημείωσε ότι «το ποιο διαλέγουμε εξαρτάται από το ενεργειακό μας προφίλ» και πρόσθεσε πως «ρόλο παίζει και το κατά πόσο ο καταναλωτής θέλει να αναλάβει ρίσκο».

Ο υπουργός σημείωσε πώς στα πράσινα τιμολόγια οι τιμές τον Ιανουάριο ήταν κάτω και από τον Δεκέμβριο που είχαμε επιδοτήσεις. Στη συνέχεια είχαμε πτώση στις τιμές την άνοιξη. Τον Ιούλιο η τιμή ανέβηκε και πάλι και έφτασε οριακά πάνω από τον Ιανουάριο, παραμένοντας όμως πολύ χαμηλά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.