Πώς είδαν στο ΠαΣοΚ την υποψηφιότητα και τα μηνύματα της Αννας

Το κυβερνών ΠαΣοΚ, το βίντεο της Κοζάνης και η επίθεση στα αριστερά του κόμματος.

Η είδηση ήρθε χθες το απόγευμα και δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η Άννα Διαμαντοπούλου έλυσε το δικό της γρίφο και είναι οριστικά ο αριθμός «8» στην κούρσα της διαδοχής για την ηγεσία του ΠαΣοΚ.

Με ένα βίντεο, απλό σε σκηνοθεσία και άμεσο σε μηνύματα, έκανε αισθητή την παρουσία της, ξανά, όπως εκείνος ο φίλος που ήρθε από τα παλιά.

Θύμισε σε όλους το «κυβερνών ΠαΣοΚ» και μέσα από τα μάτια της 15χρονης Άννας από την Κοζάνη, μίας κοπέλας που τότε μπορούσε να έχει δικαίωμα στο όνειρο, άγγιξε την ουσία της πολιτικής, της τέχνης του εφικτού.

Μια φράση που συζητήθηκε

Πολλοί σύντροφοί της ωστόσο στάθηκαν σε μία συγκεκριμένη φράση. «Στον δρόμο οι Έλληνες χάσαμε το μέτρο και στη συνέχεια την αυτοκυριαρχία μας και μαζί και την ελπίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Αυτή η φράση έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία λένε ιστορικά στελέχη του ΠαΣοΚ. Με τον τρόπο αυτό, κάποιοι βλέπουν επίθεση στα αριστερά του κόμματος, καθώς όπως λένε κάνει ευθεία αναφορά στην περίοδο που το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ πήρε την εξουσία με σύνθημα «η ελπίδα έρχεται».

Το συγκεκριμένο σύνθημα της Κουμουνδούρου εμπνεύστηκε από την καμπάνια εναντίον της Χούντας του Πινοσέτ στη Χιλή που τότε ήταν «η ευτυχία έρχεται». Κορυφαίο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη ανέφερε στο ΒΗΜΑ πως «ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποκαλέσει τότε τον Γιώργο Παπανδρέου Πινοσέτ και στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία με την φράση αυτή που εμπνεύστηκε από τη Χιλή» και συνέχισε επισημαίνοντας πως «σήμερα η Άννα Διαμαντοπούλου κάνει την επανεμφάνιση της κι αναφέρει χαρακτηριστικά πως χάσαμε το μέτρο και στη συνέχεια την αυτοκυριαρχία μας, ενώ δεν παραλείπει να πει πως χάθηκε και η ελπίδα.

Να κάνουμε την αυτοκριτική μας

Η Άννα Διαμαντοπούλου δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Γνωρίζει την ιστορία αρκετά καλά. Βάζει στη σειρά τις σωστές λέξεις και μεταδίδει το δικό της μήνυμα σε εκείνους που ευθύνονται για τις ταραγμένες εποχές που χάσαμε το μέτρο στις πλατείες των αγανακτισμένων με τα όσα έγιναν. Στις εποχές που χάσαμε την αυτοκυριαρχία μας μέσα από την περήφανη διαπραγμάτευση, που έφερε capital controls, στη συνέχεια ένα διχαστικό δημοψήφισμα το οποίο διαδέχτηκε ένα ακόμη αχρείαστο μνημόνιο. Τότε χάθηκε και η ελπίδα που είχαν υποσχεθεί» κατέληξε δίνοντας τη δική του ερμηνεία στην επίμαχη φράση.

Ωστόσο, η ίδια το βράδυ σε τηλεοπτική της συνέντευξη στον Μάνο Νιφλή δεν ανέφερε κάτι τέτοιο. Αντίθετα. μεταξύ άλλων τόνισε πως όσον αφορά το μέτρο πρέπει να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας, και δήλωσε χαρακτηριστικά πως «στη μεταπολίτευση χαλαρώσαμε αρκετά και χάσαμε το μέτρο ακόμη και σε αξίες».

Ανδρουλάκης: Θα κριθούν και για την προσφορά τους και για τη συνέπειά τους

Τις υποψηφιότητες που πλέον είναι αρκετές σχολίασε και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, και ενώ ήταν θέμα χρόνου η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Άννας Διαμαντοπούλου, υπογράμμισε: «όλοι όσοι ανακοινώσουν την υποψηφιότητά τους, θα κριθούν και για την προσφορά τους και για τη συνέπειά τους από τον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης. Δεν έχω αγωνία, διότι έχω ζητήσει από τον κόσμο μας κι άλλες φορές να με αξιολογήσει και θέλω να σας πω ότι αυτό που με ενδιαφέρει είναι όσοι είναι υποψήφιοι, την επόμενη μέρα να σεβαστούν το αποτέλεσμα, να μείνουν, να αγωνιστούν και να είναι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπουλου δεν χαιρετήθηκε από όλους. Κάποιοι αναφέρουν ότι δεν έδωσε τις μάχες που έπρεπε τα προηγούμενα χρόνια. Στελέχη με προσφορά δεκαετιών στέκονται στο γεγονός της απουσίας της αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «όσο εμείς δίναμε την μάχη της επιβίωσης, η Άννα Διαμαντοπούλου πραγματοποίησε συμμαχίες κορυφής στην Ευρώπη με τον δικό της φορέα εκτός ΠαΣοΚ». Επιπρόσθετα ζητούν πειστικές απαντήσεις για την φράση που είπε το 2017 πως «το ΠαΣοΚ έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο», καθώς και για το γεγονός πως είχε αναπτύξει «συμμαχική σχέση» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την περίοδο που την πρότεινε για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ.

Σε κάθε περίπτωση η υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου αλλάζει τους συσχετισμούς κι ανακατεύει την εσωκομματική τράπουλα. Δημιουργεί νέες συνθήκες σε έναν προεκλογικό αγώνα που έχει ήδη ξεκινήσει και κανείς δεν γνωρίζει πως την εξέλιξη του.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.