Ιστορική προσφορά από το ΒΗΜΑ: «Ηγέτες της Μεταπολίτευσης» και «Στιγμές της Μεταπολίτευσης»

Αυτή την Κυριακή 21 Ιουλίου το βιβλίο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Κάθε Κυριακή με το «ΒΗΜΑ» ένα ξεχωριστό βιβλίο για τέσσερις εμβληματικές πολιτικές προσωπικότητες της Μεταπολίτευσης. Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Χαρίλαο Φλωράκη.

Αυτή την Κυριακή 21 Ιουλίου το βιβλίο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Μαζί και η ειδική έκδοση «ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ» μέσα από τα μάτια και τις σελίδες του «ΒΗΜΑΤΟΣ». Πρωτοσέλιδα, άρθρα, επίκαιρα ρεπορτάζ και φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στην ιστορική εφημερίδα τους πρώτους μήνες αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

To BHMA είναι η εφημερίδα που συμπορεύτηκε με όλες τις μεγάλες ιστορικές αλλαγές στην Ελλάδα για παραπάνω από έναν αιώνα. Η περίοδος της Μεταπολίτευσης βρίσκει το ΒΗΜΑ ήδη εδραιωμένο στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού και με πρωτοφανή επίδραση σε όλα τα επίπεδα των εξελίξεων της εθνικής, πολιτικής, πνευματικής και κοινωνικής ζωής.

Φέτος που συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το ΒΗΜΑ προσφέρει στους αναγνώστες μια εξαιρετική σειρά βιβλίων για τη ζωή και το έργο των τεσσάρων πολιτικών ηγετών που πρωταγωνίστησαν την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Χαρίλαου Φλωράκη.

Πρόσωπα με υψηλή οξυδέρκεια, διαφορετικές προσωπικότητες που γεννήθηκαν σε δύσκολες εποχές και οι πράξεις, οι επιλογές και οι αξίες τους υπογράμμισαν την πορεία τους στην πολιτική ιστορία του τόπου.

Πρόσωπα, που διέθεταν το χάρισμα να αφουγκράζονται και να πείθουν εκατομμύρια πολιτών και τα οποία σφράγισαν τελικά την πορεία της χώρας.

• Ο ιστορικός ηγέτης της σημερινής Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας και υπήρξε η προσωπικότητα που δέσποζε με την παρουσία και το έργο της στην πολιτική ζωή του τόπου κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στο αντικειμενικό γεγονός της διάρκειας της πρωθυπουργικής θητείας του, που υπερέβη τα δεκατρία χρόνια και είναι η μεγαλύτερη από ιδρύσεως του νεοελληνικού κράτους, αλλά και στο κυβερνητικό του έργου που συνδέθηκε με κρίσιμες επιλογές για την πορεία του τόπου.

• Ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου πρόεδρος και ιδρυτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ, πρωταγωνίστησε και επηρέασε πολιτικά την περίοδο της Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα. Υπήρξε ηγέτης με ευρύτατη λαϊκή αποδοχή και θεωρείται ο πολιτικός με τη μεγαλύτερη συμβολή στη διαμόρφωση του πολιτικού και κομματικού συστήματος στη σύγχρονη Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ ήταν το πρώτο κόμμα εξουσίας στην ελληνική ιστορία με μαζική οργάνωση αντί του παραδοσιακού κόμματος στελεχών. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν αναμφισβήτητα ένας πολιτικός ηγέτης με ισχυρή προσωπικότητα όπως επιβαβαιώνει και ο συγγραφέας του βιβλίου πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Μοντήγκλ Στερνς.

• Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δέσποσε στα πολιτικά πράγματα της χώρας στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Υπήρξε ιδρυτής και πρόεδρος του Κόμματος Νεοφιλελεύθερων ενώ στην πορεία προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία της οποίας έγινε πρόεδρος το 1984 και μετέπειτα Πρωθυπουργός. Πολιτικός που ξεχώριζε για τη μαχητικότητα και την δυναμική του. Η συγγραφέας Νίτσα Λουλέ επιχειρεί την αποτύπωση της προσωπικότητας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μέσα από μια πιο ανθρώπινη ματιά. Περνώντας μαζί του πολύ χρόνο – τον απαιτούμενο για τη συγγραφή της βιογραφίας – εκτός από τα ιστορικά στοιχεία και τις προσωπικές αφηγήσεις παρατηρεί και καταγράφει όλα όσα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης της έδωσε τη δυνατότητα να φωτίσει και να δώσει στους αναγνώστες το εύρος της προσωπικότητάς του.

• Ο Χαρίλαος Φλωράκης ήταν Ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς, επί σειρά ετών Γενικός Γραμματέας του Κομουνιστικού Κόμματος. Ιστορική μορφή του κόμματος και πρώτος αρχηγός, («Γενικός Γραμματέας») μετά τη νομιμοποίηση του κόμματος, το 1974. Η ζωή του Χαρίλαου Φλωράκη συνδέθηκε με μεγάλες ιστορικές στιγμές του λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ στις οποίες διακρίθηκε για την αποφασιστικότητα και τις αταλάντευτες απόψεις του για τον σοσιαλισμό. Στο βιβλίο της Νίτσας Λουλέ θα γνωρίσουμε την ανθρώπινη πλευρά του Χαρίλαου Φλωράκη και όπως σημειώνει η ίδια η συγγραφέας «ο πολιτικός, ο στρατευμένος, ο μαχητής είναι πάνω απ’ όλα άνθρωπος. Την πλευρά την ανθρώπινη προσπαθεί να αγγίξει τούτο το βιβλίο και είναι μόνο μια γεύση, γιατί ένας άνθρωπος δεν χωρά σε μερικές κόλλες χαρτί.»

Η σειρά βιβλίων «ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ» κυκλοφορεί με το ΒΗΜΑ από αυτή την Κυριακή 21 Ιουλίου με πρώτη την έκδοση του βιβλίου για τη ζωή και έργο του Κωνσταντίνου Καραλαμνλή που υπογράφει ο πανεπιστημιακός Αντώνης Μακρυδημήτρης.

Την προσφορά ολοκληρώνει μια μοναδική έκδοση με τις «ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ» όπως αποτυπώθηκαν στο «ΒΗΜΑ» εκείνης της περιόδου. Για πρώτη φορά συγκεντρώνονται όλα τα πρωτοσέλιδα της ιστορικής εφημερίδας, τα σημαντικότερα άρθρα, επίκαιρα ρεπορτάζ αλλά και ιστορικές φωτογραφικές στιγμές των πρώτων κρίσιμων μηνών αμέσως μετά την πτώση της Χούντας των συνταγματαρχών και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας μέχρι τις πρώτες εκλογές.

Ο πλούτος του ιστορικού αρχείου της εμβληματικής εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» ξεδιπλώνεται στην ειδική αυτή έκδοση, δίνοντας την ευκαιρία στον αναγνώστη να διαβάσει και να καταλάβει πως αποτυπωνόταν στην μεγαλύτερη εφημερίδα της εποχής η ιστορία την ώρα που άλλαζε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.