Σε τρεις άξονες κινούνται τα μέτρα της κυβέρνησης για το ηλεκτρικό ρεύμα σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης.
- Πρώτον, θα επιβληθεί έκτακτο τέλος στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο για δύο μήνες -Ιούλιο και Αύγουστο.
- Δεύτερον, θα υπάρξει επιδότηση των νοικοκυριών για τον Αύγουστο με τα ποσά να ανακοινώνονται περί τα τέλη Ιουλίου.
- Τρίτον, θα δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός ελέγχου στην αγορά ρεύματος για «στρεβλώσεις» που θα εμφανίζονται κάθε φορά, βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας.
Κατά την εισαγωγή του ο υπουργός εξήγησε πώς ακριβώς διαμορφώνονται οι τιμές ρεύματος και ποιοι είναι οι παράγοντες που τις επηρεάζουν.
«Το ευρωπαϊκό σύστημα, το οποίο έχει αδυναμίες, αλλά είναι υποχρεωτικό, δεν επιτρέπει κρατική ρύθμιση τιμών ή μονοπώλια. Τα κράτη – μέλη μπορούν να κάνουν παρεμβάσεις, αλλά αυτές δεν έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα. Οι τιμές διαμορφώνονται από το πόσες νέες ανανεώσιμες πηγές μπαίνουν στο σύστημα. Όσο περισσότερες μπαίνουν, τόσο θα υποχωρούν οι τιμές μακροπρόθεσμα», υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης.
Επίσης, για τον λιγνίτη και για το φυσικό αέριο, είπε ότι οι τιμές διαμορφώνονται από δύο εξωγενείς παράγοντες, στις οποίες καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει. Οι τιμές των ρύπων και οι πανευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου. Οι τιμές του φυσικού αερίου σε σχέση με το 2019 έχουν διπλασιαστεί και των ρύπων έχουν τριπλασιαστεί.
Ο υπουργός σημείωσε ότι στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζεται και σήμερα η άνοδος με νέα υψηλή τιμή στα 218,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 176,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα χθες, με τη μέγιστη ωριαία τιμή να καταγράφει νέα ρεκόρ στα 759,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Για τους αγρότες ο υπουργός τόνισε ότι τους συμφέρει να μπουν στο ΓΕΑ. Χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι «τους εξασφαλίζει για δύο χρόνια για όλη τους την ενέργεια τιμές προ κρίσης. Έχουν περιθώριο να μπουν έως τον Οκτώβριο«, ενώ ο υπουργός τους παροτρύνει να μπουν άμεσα.
Όσον αφορά τα χρωματιστά τιμολόγια ο κ. Σκυκαλάκης σημείωσε ότι «το ποιο διαλέγουμε εξαρτάται από το ενεργειακό μας προφίλ» και πρόσθεσε πως «ρόλο παίζει και το κατά πόσο ο καταναλωτής θέλει να αναλάβει ρίσκο».
Ο υπουργός σημείωσε πώς στα πράσινα τιμολόγια οι τιμές τον Ιανουάριο ήταν κάτω και από τον Δεκέμβριο που είχαμε επιδοτήσεις. Στη συνέχεια είχαμε πτώση στις τιμές την άνοιξη. Τον Ιούλιο η τιμή ανέβηκε και πάλι και έφτασε οριακά πάνω από τον Ιανουάριο, παραμένοντας όμως πολύ χαμηλά.