Ακίνητα: Στο Ζενίθ τα ενοίκια – Οσο πιο μικρά, τόσο πιο ακριβά

Ασυγκράτητες οι τιμές των ενοικίων στα ακίνητα - Στα ύψη αν τα διαμερίσματα είναι επιπλωμένα

Όσο πιο μικρά ακίνητα τόσο πιο ακριβά. Οι τιμές των ενοικίων διαφοροποιούνται ανάλογα με την περιοχή αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου.

Οι αγγελίες που δημοσιεύονται αυτή την περίοδο έρχονται να αποτυπώσουν τη μεγάλη ζήτηση αυτή τη στιγμή στην αγορά ακινήτων για μικρά διαμερίσματα των 50-60 τ.μ., τα οποία πραγματικά γίνονται ανάρπαστα εντός και εκτός του κέντρου της πρωτεύουσας. Το ενοίκιο μάλιστα αυξάνεται κατά πολύ αν πρόκειται για επιπλωμένα διαμερίσματα, τα οποία έχουν αυξηθεί στις αγγελίες το τελευταίο διάστημα.

Ακίνητα και ενοίκια

Τα τελευταία χρόνια η ενοικίαση έχει αποδειχτεί δύσκολο «σπορ», καθώς οι τιμές ανεβαίνουν ραγδαία και η προσφορά είναι ιδιαίτερα μικρή, σε σχέση με την ζήτηση.

Μιλώντας στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος τόνισε ότι «όσο μικραίνουν τα τ.μ. στα διαμερίσματα τόσο μεγαλώνει το κοινό. Πρώτα στη ζήτηση αλλά ακριβότερα ανά τετραγωνικό τα ακίνητα έως 55 τ.μ., που εξυπηρετούν πολλές κατηγορίες ενοικιαστών όπως δηλαδή φοιτητές, ζευγάρια.

Δεν είναι τυχαίο ότι το πρόβλημα των ακριβών ενοικίων εντοπίζεται κυρίως στα μικρότερα ακίνητα. Όμως τα 100 τ.μ. είναι συνήθως αυτά που απευθύνονται σε οικογένειες».

Επίσης, πρόσθεσε ότι «τα μικρά διαμερίσματα είναι ανάρπαστα στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως στην Αθήνα, στην Πάτρα, στη Λάρισα και στην Θεσσαλονίκη.

Για παράδειγμα, ένα ανακαινισμένο διαμέρισμα 100 τ.μ. στην Κυψέλη ενοικιάζεται από 7 ευρώ έως 9 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ η τιμή ενοικίασης ενός διαμερίσματος στην ίδια περιοχή 50 τ.μ κυμαίνεται από 8 έως 11 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Στοιχεία για ακίνητα και ενοίκια

Με βάση και τον δείκτη τιμών του Spitogatos (SPI) κατά το 2ο τρίμηνο του 2024, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών αυξήθηκε κατά 8,9% σε σχέση με την ίδια περίοδο την προηγούμενη χρονιά.

Τα ακριβότερα σημεία της Ελλάδας για ενοικίαση κατοικίας κατά το 2ο τρίμηνο του 2024 είναι οι Κυκλάδες, τα Νότια και τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, η Κέρκυρα και το κέντρο της Αθήνας.

Ο νομός Χαλκιδικής επίσης φιγουράρει ψηλά σε μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης, η οποία όμως δεν είναι συγκρίσιμη λόγω του μεγάλου αριθμού ακινήτων για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση, με τις μηνιαίες τους τιμές να είναι πολύ υψηλότερες από αυτές της μακροπρόθεσμης ενοικίασης.

Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση, κεντρικές περιοχές της Αθήνας, των Νοτίων αλλά των Βορείων Προαστίων μονοπωλούν την κατάταξη των πέντε πιο ακριβών περιοχών της Αττικής για ενοικίαση κατοικίας, με τη Βουλιαγμένη να βρίσκεται και εδώ στην πρώτη θέση με μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης 18,8 €/τ.μ.

Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση κατοικιών, το Πέραμα αναδεικνύεται ως η πιο οικονομική περιοχή για ενοικίαση κατοικίας το 2ο τρίμηνο του 2024 με μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης 6,9 €/τ.μ., ενώ ακολουθεί ο Άγιος Ιωάννης Ρέντης, οι Αχαρνές, η Αγία Βαρβάρα και οι Άγιοι Ανάργυροι στα Δυτικά Προάστια.

Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση, οι μεγαλύτερες αυξήσεις μέσης ζητούμενης τιμής κατά το 2ο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με την ίδια περίοδο την περσινή χρονιά, εντοπίζονται στο Κορωπί (29,3%), στη Σταμάτα (19,0%) και στην περιοχή Καμίνια-Παλαιά Κοκκινιά (17,8%).

Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση, οι πιο ακριβές περιοχές κατά το 2ο τρίμηνο του 2024 είναι το κέντρο της Θεσσαλονίκης (10,4 €/τ.μ.), η περιοχή Βαρδάρης-Λαχανόκηποι (9,7 €/τ.μ.) και η περιοχή Φάληρο-Ιπποκράτειο (9,2 €/τ.μ.). Στις πιο οικονομικές περιοχές για ενοικίαση κατοικίας κατά το 2ο τρίμηνο του 2024 περιλαμβάνονται και πάλι η Μυγδονία (4,1 €/τ.μ.) και τα Βασιλικά (4,2 €/τ.μ.). Ακολουθεί η περιοχή Χορτιάτης (4,4 €/τ.μ.).

Πηγή: ot.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.