F-35: Γιατί η Αθήνα θέλει συμφωνία πριν τις αμερικανικές εκλογές

Εγκριση για 20 μαχητικά αεροσκάφη F-35 έδωσε το ΚΥΣΕΑ την Τρίτη - Οι επόμενες κινήσεις με τις ΗΠΑ και ο παράγοντας Ντόναλντ Τραμπ.

Επιστολή προσφοράς και αποδοχής για τα πρώτα 20 F-35 block 4 θα αποσταλεί από την Αθήνα στην Ουάσιγκτον, μετά το πράσινο φως που άναψε το ΚΥΣΕΑ την Τρίτη 16/7. Τα αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς , αν δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο, θα αρχίσουν να προσγειώνονται στην Ανδραβίδα το 2028.

Το κόστος τους χωρίς τα όπλα που θα αποτελέσουν άλλο πρόγραμμα, υπολογίζεται στα 3,7 δισ. δολάρια. Το επόμενο και τελικό βήμα από ελληνικής πλευράς είναι η αποστολή της επιστολής προς τις ΗΠΑ, ώστε πλέον να ξεκινήσει η διαδικασία που θα εμπεριέχει την μετάβαση και Ελλήνων χειριστών και τεχνικών στις ΗΠΑ.

Τι θα αλλάξει με πιθανή νίκη Τραμπ

Σύμφωνα με όσα γράφουν ΤΑ ΝΕΑ στόχος της Αθήνας είναι οι διαδικασίες να τρέξουν πριν από τις αμερικανικές εκλογές, καθώς η πιθανή έλευση Τραμπ στον Λευκό Οίκο δημιουργεί ακόμα και τις προϋποθέσεις για επαναφορά της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών στελθ, μιας και στην προηγούμενη περίοδο της προεδρίας Τραμπ η Τουρκία ήταν συμπαραγωγός του αεροσκάφους πέμπτης γενιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΥΣΕΑ έλαβε επίσης απόφαση για την απόκτηση των τεσσάρων πρώτων μη επανδρωμένων ελικοπτέρων για τις νέες φρεγάτες FDI.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.