Η αριστεία απαιτεί υπέρβαση. Τι μπορεί όμως να σημαίνει υπέρβαση για έναν άνθρωπο που κάνει σημαία και στάση ζωής του το αέναο κυνήγι της αριστείας;

Στις πρώτες δύο σεζόν του «The Bear» μάθαμε τα πάντα για το προβληματικό οικογενειακό σαντουιτσάδικο, που οδήγησε τον ιδιοκτήτη του στην αυτοκτονία λίγο προτού περάσει τελικά στα χέρια του αδελφού του, Κάρμεν Μπερζάτο (Τζέρεμι Αλεν Γουάιτ). Διεισδύσαμε στα άδυτα της δυσλειτουργικής κουζίνας του, γνωρίσαμε ένα-ένα τα μέλη της ετερόκλητης μπριγκάντας του και είδαμε λεπτό προς λεπτό την απόπειρα της μεταμόρφωσής του σε εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας.

Τώρα, στην 3η σεζόν της βραβευμένης με 10 Emmy σειράς, ήρθε επιτέλους η ώρα να μάθουμε πέντε πράγματα παραπάνω και για τον σεφ Κάρμεν, την επαγγελματική του πορεία του μέχρι εδώ, τους σταθμούς που προηγήθηκαν του παρόντος προορισμού. Το πρώτο επεισόδιο του πολυαναμενόμενου τρίτου μέρους, που κάνει πρεμιέρα στις 17/07 στο Disney+, είναι μια φειδωλή σε λέξεις, απλόχερη σε ουσία αναδρομή στο παρελθόν του Κάρμι.

Φωτ.: Disney+

Οι πρωταγωνιστές του «The Bear» δεν ήταν και στα καλύτερά τους την τελευταία φορά που τους είδαμε. Η πρώτη – αφιερωμένη σε συγγενείς και φίλους – βραδιά λειτουργίας του εστιατορίου ήταν σκέτο ναυάγιο. Μια κουζίνα σε ομαδική κρίση υστερίας. Η πλοκή της νέας σεζόν ξεκινά στιγμές αργότερα, με τον Κάρμι πια έξω από το ψυγείο αλλά βαθιά χωμένο στον θολό, αξεδιάλυτο ψυχισμό του και την Σίντνεϊ (Άγιο Εντεμπίρι) φορτωμένη ευθύνες μα καμιά απολύτως δικαιοδοσία.

Το καταστροφικό φινάλε της 2ης σεζόν δεν ήταν απαραίτητα αναμενόμενο, μιας και καθ’ όλη τη διάρκεια των συνολικά δέκα επεισοδίων γίναμε μάρτυρες των υπεράνθρωπων προσπαθειών που κατέβαλαν όλοι προκειμένου να πετύχει το συλλογικό τους όραμα. Τι πήγε τόσο λάθος;

Φωτ.: Disney+

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα φαίνεται να αναζητά κι ο σεφ Κάρμεν καθώς βουτά σε ένα κοκτέιλ αναμνήσεων, όπου η αναλογία κακοποιητικών χώρων εργασίας και λαχταριστών πιάτων είναι 2 προς 1. Η πορεία του μέσα σε μερικές από τις καλύτερες επαγγελματικές κουζίνες του κόσμου καθίσταται γρήγορα σαφές πως δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα.

Στο δρόμο του βρέθηκαν δάσκαλοι και δάσκαλοι – κάποιοι υπομονετικοί και με διάθεση να μεταλαμπαδεύσουν, άλλοι κακότροποι και κακοποιητικοί. Οι μέρες του για χρόνια συνοψίστηκαν στο τρίπτυχο «μαθητεία, δουλειά, ύπνος» και φτου κι απ’ την αρχή. Η διαδρομή τις περισσότερες φορές υπήρξε βουβή, εσωτερική, μονόπαντη και ενίοτε τραυματική.

Φωτ.: Disney+

Ο Κάρμεν αφιερώθηκε στην τέχνη της μαγειρικής σαν Ιησουίτης μοναχός. Έβαλε κάθε άλλη πτυχή της ζωής στο αθόρυβο, έκανε όλες τις θυσίες που απαιτούνται για να αγγίξει κανείς την κορυφή. Και τελικά τα κατάφερε. Όμως, με τι κόστος;

Ντυμένο με μια στοχαστική 20λεπτη εκδοχή του δεύτερου σε σειρά κομματιού από τον δίσκο «Ghosts V: Together» των Nine Inch Nails, το back story του αφοσιωμένου σε βαθμό εξάρτησης σεφ απλώς συνοψίζεται τελικά σε μια λίστα με αδιαπραγμάτευτους κανόνες εντός της κουζίνας του νεοσύστατου εστιατορίου που σπέρνει ανέμους και θερίζει θύελλες. Η καθοδική πορεία του Κάρμι γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη να την παρακολουθήσει κανείς, καθώς η σειρά εισέρχεται στην 3η σεζόν. Και κάπως, σαν κάτι να μας λέει ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να φτάσει σύντομα – ή εύκολα – σε κάποιο από τα συμπεράσματα που οδηγεί η αναδρομή στο παρελθόν του το κοινό.

Φωτ.: Disney+

Σίγουρα, όμως, η συμπεριφορά του πρωταγωνιστή του «The Bear» δεν θα μας αφήνει να απορούμε από εδώ και πέρα, όπως στις προηγούμενες σεζόν, για τίποτα άλλο παρά μόνο για το εξής: σε τίνος τα βήματα θα βαδίσει από εδώ και πέρα ο Κάρμι; Εκείνα της υπέροχης αγγλίδας σεφ Άντρεα Τέρι που υποδύεται η Ολίβια Κόλμαν ή του κακοποιητικού σεφ Ντέιβιντ που ενσαρκώνει ο Τζόελ ΜακΧέιλ; Καθώς συντάσσει τη λίστα με αυτά τα αδιάπρακτα σχετικά με την επιδίωξη της αριστείας, την στοχοπροσήλωση και την χωρίς δικαιολογίες αφοσίωση, δίνει την εντύπωση πάντως ότι δεν πρόκειται να κάνει τα πράγματα εύκολα για κανέναν εντός, αλλά και εκτός, της ομάδας.

Φωτ.: Disney+

Τα δυνατά χαρτιά της σειράς παραμένουν εκθαμβωτικά δυνατά και η ικανότητά της να σε κατακλύζει συναισθήματα παραμένει συναρπαστική, ακόμα κι αν το 1ο τουλάχιστον επεισόδιο δεν έχει την ένταση στην οποία το «The Bear» μας έχει συνηθίσει. Σίγουρα, η νέα αυτή σεζόν είναι πολύ πιο εσωτερική στο σύνολό της από τις προηγούμενες δύο, πράγμα που συνάδει με τις πιο εσωτερικές και αποκομμένες αφηγηματικές πορείες που τραβούν οι πρωταγωνιστές.

Αν, όμως, υπάρχει κάποια ελπίδα για το Bear να γίνει το αψεγάδιαστο εστιατόριο που ελπίζει ο Κάρμι, σίγουρα δεν μπορεί να φτάσει εκεί μόνος του. Πρέπει να βρει τον τρόπο να ξανασυνδεθεί με τους γύρω του, να αφουγκραστεί τους συναδέλφους του και, επιτέλους, να επιτρέψει στον εαυτό του να είναι άνθρωπος.

Ολόκληρη η 3η σεζόν του «The Bear» είναι διαθέσιμη μέσω Disney+.