5 το πρωί: Τα πολλαπλά μηνύματα Μητσοτάκη – Τα μέτρα για το ρεύμα – Υποψήφια για το ΠαΣοΚ η Διαμαντοπούλου

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ηχηρά μηνύματα σε πολλά μέτωπα τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων, ενώ σήμερα η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει νέα μέτρα για το ρεύμα - Το πλάνο της Άννας Διαμαντοπούλου για το ΠαΣοΚ

1

Ηχηρά μηνύματα Μητσοτάκη εντός και εκτός των τειχών

  • Προειδοποίηση στη Β. Μακεδονία: «Είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρχει καμία προσέγγιση προς την Ευρώπη, ούτε βήμα, εάν δεν λυθεί το ζήτημα αυτό μέσα από ρητή δήλωση της ηγεσίας της γειτονικής χώρας ότι το όνομα της χώρας είναι αυτό» ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε προς τη γειτονική χώρα ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ.
  • Συγκρατημένη αισιοδοξία για το Κυπριακό: Σε άλλο σημείο της συνέντευξης επεσήμανε ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για την επανέναρξη των συνομιλίων για το Κυπριακό. Ωστόσο ξεκαθάρισε: «Η Ελλάδα είναι εδώ να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί. Όμως, όπως καταλαβαίνετε, οι διαπραγματεύσεις και οι αποφάσεις αφορούν τις δύο κοινότητες»
  • Οι απαντήσεις – μηνύματα και όσα δεν σχολίασε: Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε πολλά από τα θέματα της επικαιρότητας. Ο πρωθυπουργός παράλληλα έστειλε πολλά μηνύματα τόσο προς το εσωτερικό της ΝΔ σχολιάζοντας τις πρόσφατες τοποθετήσεις Καραμανλή και Σαμαρά, όσο και προς το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης. Ιδιαίτερη έχει το γεγονός ότι δεν θέλησε να σχολιάσει τίποτα για την Άννα Διαμαντοπούλου και για τις εκλογές στο ΠαΣοΚ γενικότερα.
2

Τα μέτρα που εξετάζονται για το ηλεκτρικό ρεύμα

  • Η σύσκεψη: Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη για τους παράγοντες που πυροδοτούν τις μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και εξετάστηκε η κατάσταση στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που διαμορφώνει τις τελικές τιμές.
  • Τα σενάρια: Τρία είναι τα σενάρια που εξετάστηκαν, με πρώτο την επιβολή ανώτατων τιμών αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών στη χονδρεμπορική αγορά. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, ενώ το τρίτο αφορά στην αλλαγή των παραμέτρων που διαμορφώνουν τις χρεώσεις στα «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος. Τα μέτρα θα ανακοινωθούν πριν το τέλος της εβδομάδας.
  • Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός: Σε συνέντευξη του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύτηκε για «έκτακτο τέλος της κυβέρνησης στους παραγωγούς ενέργειας, ώστε να ανακουφίσουμε τους πολίτες στους λογαριασμούς του Αυγούστου. Δείτε το ως έκτακτη φορολόγηση για να επιδοτηθεί το τέλος δύο μήνες».

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Η Άννα Διαμαντοπούλου υποψήφια για την προεδρία του ΠαΣοΚ

  • Η ανακοίνωση: Την συμμετοχή της στις εσωκομματικές εκλογές του ΠαΣοΚ ανακοίνωσε η Άννα Διαμαντοπούλου, μέσω βίντεο που ανάρτησε στο YouTube το απόγευμα της Τρίτης 16/07. Παράλληλα, συόδευσε δε την κίνησή της αυτή με μία διακήρυξη για τη «σοσιαλδημοκρατία του 21ου αιώνα».
  • Οι στόχοι της: Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της στις εκλογές του ΠαΣοΚ φιλοξενήθηκε στο One Channel και την εκπομπή Evening Report όπου μίλησε για τους στόχους της. «Δεν μπαίνω στην μάχη για το ΠαΣοΚ για να είναι ένα συμπλήρωμα» ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων η πρώην Υπουργός.
  • Έγιναν οκτώ οι υποψήφιοι: Αυτή ήταν και η όγδοη υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠαΣοΚ. Είχαν προηγηθεί αυτές του Νίκο Ανδρουλάκη, του Χάρη Δούκα, του Παύλου Γερουλάνου, της Μιλένας Αποστολάκη, του Μιχάλη Κατρίνη, της Νάντιας Γιαννακοπούλου και του Γιάννη Κανελλάκη.
4

Ένοχος για διαφθορά ο Μπομπ Μενέντεζ

  • Οι κατηγορίες: Ένοχος για 16 κατηγορίες που συνδέονται με ένα σύστημα δωροδοκιών κρίθηκε ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ Μπομπ Μενέντεζ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 70χρονος είχε συναντήσεις με Αιγύπτιους αξιωματούχους και ενεργούσε ως πράκτορας ξένων συμφερόντων.
  • Τι υποστηρίζει ο ίδιος; Ο γερουσιαστής είχε υποστηρίξει ότι δεν ήταν ένοχος καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης των οκτώ εβδομάδων, με τους δικηγόρους του να υποστηρίζουν ότι τα δώρα που δέχθηκε δεν μπορούσαν να θεωρηθούν δωροδοκίες, επειδή οι εισαγγελείς δεν είχαν αποδείξει ότι προέβη σε κάποια συγκεκριμένη ενέργεια ως αποτέλεσμα της λήψης τους.
  • Η ενδεχόμενη ψηφοφορία: Τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στη Γερουσία για την αποπομπή του Μπομπ Μενέντεζ ζήτησε ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Φιλ Μέρφι, σε περίπτωση που ο γερουσιαστής δεν υποβάλει την παραίτησή του. Ο Μενέντεζ γνωστοποίησε πως σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, αλλά δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα εάν προτίθεται να παραιτηθεί.
5

Το πρόγραμμα της Super League για τη σεζόν 2024-25

  • Από Σεπτέμβρη τα ντέρμπι: Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση της νέας περιόδου για τη Super League. Το πρώτο ντέρμπι θα διεξαχθεί την 4η αγωνιστική, ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό. Από την τέταρτη αγωνιστική και μετά θα έχουμε τουλάχιστον ένα μεγάλο παιχνίδι. Το πρώτο αιώνιο ντέρμπι της χρονιάς θα διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ την 7η αγωνιστική.
  • Το μήνυμα Μαρινάκη: Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο πρόεδρος της Λίγκας, Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος έθεσε ψηλά τον πήχη ενόψει της νέας περιόδου. «Ο στόχος είναι να φτάσουμε στην 10η θέση της UEFA, μετά την φετινή 15η. Να είμαστε στην πρώτη 12άδα αν όχι στην 10άδα» ανέφερε μεταξύ άλλων.
  • Νίκησε παρά τις απουσίες η Εθνική: Στο μπάσκετ η Εθνική ομάδα μπάσκετ παρά τις πολλές απουσίες που είχε κατάφερε να επικρατήσει σε φιλική αναμέτρηση κόντρα στο Πουέρτο Ρίκο. Η γαλανόλευκη ήταν πίσω στη μεγαλύτερη διάρκεια του ματς ωστόσο στο τέλος έκανε την ανατροπή και επικράτησε 67-65. Κάκωση στο οπίσθιο μέρος της δεξιάς ωμοπλάτης υπέστη ο Τολιόπουλος

 

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
myavis.gr
Ό,τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις