«Ήμουν ένα απ’ αυτά τα παιδιά με το δυσοίωνο μέλλον. Παραλίγο να παρατήσω το λύκειο. Παραλίγο να παραδοθώ κι εγώ σ’ εκείνη τη βαθιά οργή και πίκρα που έχει καταλάβει τους πάντες γύρω μου.

Σήμερα οι άνθρωποι με βλέπουν, με την ωραία μου δουλειά και τα λαμπερά μου πτυχία, και φαντάζονται πως είμαι κάποιου είδους ιδιοφυΐα – ότι μονάχα ένας εξαιρετικά προικισμένος άνθρωπος θα μπορούσε να φτάσει εδώ που έφτασα εγώ.

Με κάθε σεβασμό προς τους ανθρώπους αυτούς, πιστεύω ότι η θεωρία αυτή είναι μια βλακεία και μισή. Όποια ταλέντα και να έχω, βρέθηκα ένα μόλις βήμα πριν απ’ το γκρεμό, έως ότου μερικοί άνθρωποι μ’ έσωσαν χάρη στην αγάπη τους».

Οι New York Times το χαρακτήρισαν «απαραίτητο ανάγνωσμα για την ιστορική στιγμή που ζούμε» και για τον Economist ήταν το «σημαντικότερο βιβλίο του 2016 για την Αμερική». Ο ήρωας του Τζέι Ντι Βανς σκιαγραφεί μια παραγνωρισμένη κοινωνική τάξη. Στην Αμερική τους λένε χιλμπίληδες, λευκά σκουπίδια.

Όταν ο Τζέι Ντι Βανς έγραψε το «Τραγούδι του Χιλμπίλη»

Ο Τζέι Ντι Βανς έγινε παγκοσμίως διάσημος όταν κυκλοφόρησε το «Τραγούδι του Χιλμπίλη», ένα βιβλίο που έγινε μπεστ σέλερ και μεταφέρθηκε στις κινηματογραφικές οθόνες.

Ένα βιβλίο που μιλά για τους ανθρώπους που, κόντρα στα προγνωστικά, κατάφεραν να μείνουν όρθιοι και βρήκαν το κουράγιο να πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους. Ένα βιβλίο για τους σκληρά εργαζόμενους άνδρες και γυναίκες της Αμερικής.

Σχεδόν οκτώ χρόνια αργότερα, το απόσπασμα του βιβλίου θα μπορούσε να είναι απλά και μόνο η βιογραφία του Τζέι Ντι Βανς που είδε την πολιτική του καριέρα να αλλάζει ρότα, μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ.

Photo Credits: REUTERS/Brian Snyder

Οι επικοινωνιολόγοι του πρώην προέδρου και νυν Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, ξεσκόνισαν το «Τραγούδι του Χιλμπίλη». Οι λέξεις που επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ για να ανακοινώσει ότι σε περίπτωση νίκης τη θέση του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών θα αναλάβει ο γερουσιαστής Τζέι Ντι Βανς από την πολιτεία του Οχάιο, ήταν στρατηγικά επιλεγμένες.

Ήταν αυτές που ήθελαν να ακούσουν οι ψηφοφόροι. Οι λέξεις που ενίσχυαν το λαϊκό έρεισμα του Ντόναλντ Τραμπ στις αγροτικές και βιομηχανικές μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ. Βγαλμένες από τις σελίδες του Τραγουδιού του Χιλμπίλη; Κατά πάσα πιθανότητα ναι.

Η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ

«Ο Τζέι Ντι Βανς είχε μια πολύ επιτυχημένη επιχειρηματική καριέρα στην Τεχνολογία και τα Χρηματοοικονομικά, και τώρα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, θα επικεντρωθεί έντονα στους ανθρώπους για τους οποίους αγωνίστηκε τόσο λαμπρά, τους Αμερικανούς εργάτες και αγρότες στην Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν, το Οχάιο, τη Μινεσότα και πολύ πέρα», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο 39χρονος γερουσιαστής, ο άλλοτε συντηρητικός του «Ποτέ Τραμπ», έγινε ένθερμος υποστηρικτής του πρώην προέδρου όταν τον «έπεισε με τις πολιτικές του», λέει ή όταν «δεν θα είχα κερδίσει την κούρσα για τη Γερουσία του Οχάιο το 2022 χωρίς την υποστήριξη του Τραμπ», επίσης λέει.

Στο τηλεφώνημα που έλαβε ο Τζέι Ντι Βανς από τον Τραμπ, άκουσε: «νομίζω ότι πρέπει να πάμε να σώσουμε αυτή τη χώρα. Νομίζω ότι είσαι ο τύπος που μπορεί να με βοηθήσει με τον καλύτερο τρόπο.

Μπορείς να με βοηθήσεις να κυβερνήσω. Μπορείς να με βοηθήσεις να κερδίσω. Μπορείς να με βοηθήσεις σε ορισμένες από αυτές τις μεσοδυτικές πολιτείες, όπως η Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν».

Τα πρώτα χρόνια του Τζέι Ντι Βανς

Ο Τζέι Ντι Βανς γεννήθηκε το 1984 στο Μιντλτάουν, μία μικρή πόλη του Οχάιο, ανάμεσα σε Σινσινάτι και Ντέιτον.

Όπως αναφέρει το Politico, οι γονείς της μητέρας του, ο Τζιμ και Μπόνιε Βανς – γνωστοί ως Papaw και Mamaw – μετακόμισαν στο Middletown στα τέλη της δεκαετίας του 1940 από το Jackson του Kentucky, μια πόλη στην καρδιά της περιοχής άνθρακα του νοτιοανατολικού Kentucky.

Ο Τζιμ ήταν 16 ετών, η Μπόνι ήταν 13 ετών και έγκυος στο παιδί του Τζιμ.

Οι βιολογικοί γονείς του Βανς, χώρισαν όταν εκείνος ήταν πάρα πολύ μικρός. Ο Βανς υιοθετήθηκε από τον νέο σύζυγο της μητέρας του, Μπομπ Χάμελ και άλλαξε το όνομά του σε Τζέιμς Ντέιβιντ Χάμελ.

Η μητέρα του Βανς ήταν εθισμένη στα ναρκωτικά κι αυτός ο εθισμός της την καθιστούσε ακατάλληλη για το μεγάλωμα του Τζέι Ντι Βανς. Τον ρόλο ανέλαβαν ο παππούς και η γιαγιά του. «Χωρίς αμφιβολία ή επιφύλαξη, τα καλύτερα πράγματα που μου συνέβησαν ποτέ», αναφέρει ο ίδιος στον Χιλμπίλη.

Η αγάπη του για τον παππού και τη γιαγιά του, τον οδήγησε στην απόφαση να αλλάξει το επίθετό του και να τους τιμήσει με αυτόν τον τρόπο για όλη του τη ζωή.

Από το Σώμα Πεζοναυτών  στο Γέιλ

Ο Τζέι Ντι Βανς πήγε στο δημόσιο σχολείο της πόλης του. Δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής και δεν έμπλεκε σε καυγάδες. Μετά την αποφοίτησή του κατατάχθηκε στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ και υπηρέτησε στον πόλεμο του Ιράκ.

Το 2015, δύο χρόνια μετά την αποφοίτησή του από τη Νομική Σχολή του Γέιλ, ο Βανς εντάχθηκε στη Mithril Capital, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που διευθύνει ο γόνος της Silicon Valley, Πίτερ Τιλ. Κι αν κάτι σου θυμίζει το όνομα, ο Τιλ είναι ένας εκ των μεγάλων δωρητών της εκστρατείας των Ρεπουμπλικάνων και ο άνθρωπος που απέλυσε τον Ελον Μασκ από την εταιρεία του

Photo Credits: REUTERS/Rebecca cook

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο Γέιλ, ο Βανς γνώρισε την Ούσα Τσιλουκούρι, με την οποία παντρεύτηκαν το 2014 και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά.
Παιδί Ινδών μεταναστών η Τσιλουκούρι γεννήθηκε στην Καλιφόρνια, μεγάλωσε στα προάστια του Σαν Ντιέγκο κι είναι δικηγόρος στην εταιρεία Munger, Tolles & Olson.

Ο Τζέι Ντι Βανς το 2016 ανακοίνωσε τα σχέδιά του να επιστρέψει στο Οχάιο από την Καλιφόρνια για να ξεκινήσει το Our Ohio Renewal, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στο να «διευκολύνει τα μειονεκτούντα παιδιά να επιτύχουν τα όνειρά τους».

Πολέμιος του Τραμπ (για λίγο)

Η εμπλοκή του με την πολιτική είναι πολύ πρόσφατη. Στις 3 Μαΐου του 2022, κέρδισε τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών για το χρίσμα του υποψηφίου γερουσιαστή του Οχάιο με ποσοστό 32%. Στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, ο Βανς νίκησε τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τιμ Ράιαν με 53% έναντι 47%.

«Δεν ήμουν ποτέ άνθρωπος του Τραμπ», δήλωνε ο Τζέι Ντι Βανς σε συνέντευξή του στον Charlie Rose το 2016. «Θεέ μου, τι ηλίθιος», έγραφε, αναφερόμενος και πάλι στον άνθρωπο που δύο χρόνια αργότερα θα του προσέφερε τη στήριξή του για να ανέλθει στη θέση του Γερουσιαστή.

Από την απέχθεια στη στήριξη με τη μνήμη να σημαδεύεται από την κοντινή απόσταση από τις καυστικές δηλώσεις εναντίον Τραμπ.

«Ο Τραμπ είναι πολιτιστική ηρωίνη», έγραφε σε ένα άρθρο του στο The Atlantic. «Νομίζω ότι είναι δηλητηριώδης και οδηγεί τη λευκή εργατική τάξη σε ένα πολύ σκοτεινό μέρος», δήλωνε ο Τζέι Ντι Βανς.

«Πηγαίνω μπρος-πίσω μεταξύ του να σκέφτομαι ότι ο Τραμπ είναι ένας κυνικός τύπος σαν τον Νίξον που δεν θα ήταν τόσο κακός (και μπορεί να αποδειχθεί και χρήσιμος) ή ότι είναι ο Χίτλερ της Αμερικής», έγραψε σε έναν φίλο του τον Φεβρουάριο του 2016.

«Λυπάμαι που έκανα λάθος για τον τύπο»

Το 2020 ο Τζέι Ντι Βανς ψήφισε υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ. «Λυπάμαι που έκανα λάθος για τον τύπο», δήλωσε ο Τζέι Ντι Βανς για τον Τραμπ.

«Νομίζω ότι ήταν ένας καλός πρόεδρος, νομίζω ότι πήρε πολλές καλές αποφάσεις για τους ανθρώπους και νομίζω ότι δέχτηκε πολλά πυρά. Είναι ο καλύτερος πρόεδρος της ζωής μου».

Photo Credits: REUTERS/Gaelen Morse/File Photo

Οι πιο φιλόδοξες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Βανς έχουν προκύψει από συνεργασίες με προοδευτικούς Δημοκρατικούς: ένα σαρωτικό νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων, το οποίο συνυπογράφει ο γερουσιαστής Sherrod Brown (D-Ohio) και μια διάταξη για την ανάκληση των αμοιβών των διευθυντικών στελεχών, η οποία συντάχθηκε με τη γερουσιαστή Elizabeth Warren. Κανένα από τα δύο νομοσχέδια δεν έχει ψηφιστεί στη Γερουσία.

Είναι κορυφαίος επικριτής της υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία. «Πρέπει να είμαι ειλικρινής μαζί σας, δεν με ενδιαφέρει πραγματικά τι θα συμβεί στην Ουκρανία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», δήλωσε ο Βανς στον Στιβ Μπάνον σε συνέντευξή του το 2022.

Τον Ιούνιο του 2023, ανέστειλε όλους τους διορισμούς της κυβέρνησης Μπάιντεν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στον Ντόναλντ Τραμπ. Χαρακτήρισε τη δίκη του Τραμπ «απειλή για την αμερικανική δημοκρατία».

Η Ουκρανία, οι αμβλώσεις και η Ρωμαϊκή Δημοκρατία

Πιστεύει ότι «ο πολιτιστικός πόλεμος είναι ταξικός πόλεμος» – ότι η απώθηση των πολιτιστικών αξιών των προοδευτικών ελίτ είναι απαραίτητη για την προώθηση των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων της εργατικής τάξης.

Στη Γερουσία, οι πρωτοβουλίες του για τον πολιτιστικό πόλεμο περιλαμβάνουν ένα νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την παροχή φροντίδας που επιβεβαιώνει το φύλο των τρανσέξουαλ παιδιών, την απαγόρευση των ομοσπονδιακών εντολών για τις μάσκες και την καταστολή των πολιτικών θετικής δράσης στα κολέγια και τα πανεπιστήμια.

Υποστηρίζει δημοσίως την απαγόρευση των αμβλώσεων 15 εβδομάδων με εξαιρέσεις για βιασμό, αιμομιξία και απειλές για τη ζωή της μητέρας.

Έχει παρομοιάσει τη σημερινή στιγμή της αμερικανικής ιστορίας με το τέλος της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας. «Βρισκόμαστε σε μια ύστερη δημοκρατική περίοδο» στην Αμερική είπε σε μια εμφάνιση στο podcast το 2022. «Αν πρόκειται να την αποκρούσουμε, θα πρέπει να γίνουμε αρκετά άγριοι και αρκετά εξωστρεφείς και να πάμε σε κατευθύνσεις που πολλοί συντηρητικοί αυτή τη στιγμή δεν νιώθουν άνετα».

Μπάιντεν για Βανς: «Κλώνος του Τραμπ»

«Ο Τραμπ επέλεξε τον Τζέι Ντι Βανς ως υποψήφιο αντιπρόεδρο διότι θα κάνει αυτό που αρνήθηκε να κάνει ο Πενς στις 6 Ιανουαρίου: να τεθεί στην υπηρεσία του Τραμπ και του ακραίου προγράμματός του MAGA, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να παραβιάσει τον νόμο και ανεξαρτήτως της βλάβης που θα προκαλέσει στον αμερικανικό λαό», εκτίμησε η Τζεν Ο’ Μάλεϊ διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν.

Κι αν ο Τραμπ λογικά θα κέρδιζε στο Οχάιο, ο Τζέι Ντι Βανς ενδέχεται να τον βοηθήσει να κερδίσει και στις γειτονικές πολιτείες Μίσιγκαν και Πενσυλβάνια όπως και στο Ουισκόνσιν(πολιτείες- κλειδιά που υπέφεραν από την αποβιομηχανοποίηση και είναι ικανές η κάθε μία από μόνη της να αλλάξει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών).

Αν ο Τραμπ εκλεγεί, ο Βανς θα είναι ο πρώτος πρώην πεζοναύτης που θα γίνει αντιπρόεδρος.

Κληθείς να σχολιάσει την επιλογή του Βανς, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Ρεπουμπλικανό πολιτικό ως «κλώνο του Τραμπ».