Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ Τζέι Ντι Βανς αποκάλεσε τη Βρετανία υπό την νέα κυβέρνηση των Εργατικών την πρώτη «πραγματικά ισλαμιστική χώρα» στον κόσμο που θα έχει πυρηνικό όπλα, προκαλώντας άμεσες αντιδράσεις από το Λονδίνο.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Εργατικών, Άντζελα Ρέινερ, δήλωσε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV: «Κοιτάξτε, δεν αποδέχομαι αυτόν τον χαρακτηρισμό, είμαι πολύ περήφανη για την πρόσφατη εκλογική επιτυχία που είχαμε ως Εργατικοί. Νομίζω ότι έχει πει πολλά ανάλαφρα πράγματα και στο παρελθόν», αναφερόμενη στον Βανς που ορίστηκε χθες Δευτέρα από τον Τραμπ ως ο υποψήφιος για αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων.

Η Ρέινερ συμπλήρωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει στόχο να συνεργαστεί με όλους τους διεθνείς συμμάχους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα σε μία διάσκεψη των συντηρητικών, ο γερουσιαστής από το Οχάιο, δήλωσε: «Μιλούσα πρόσφατα με έναν φίλο και συζητούσαμε για έναν από τους μεγάλους κινδύνους στον κόσμο, που φυσικά είναι η διάδοση των πυρηνικών όπλων, αν και, φυσικά, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτό.

«Και έλεγα, ποια είναι η πρώτη πραγματικά ισλαμιστική χώρα που θα αποκτήσει ένα πυρηνικό όπλο, και λέγοντας ότι ίσως είναι το Ιράν, ίσως το Πακιστάν, και μετά καταλήξαμε ότι ίσως στην πραγματικότητα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού μόλις ανέλαβαν οι Εργατικοί».

Ο υφυπουργός Οικονομικών Τζέιμς Μάρεϊ τόνισε στο Times Radio ότι «δεν ήξερε πραγματικά τι εννοούσε (ο Βανς) με αυτό» που είπε.

Ανάλαφρο ή μη το περιστατικό είναι ανησυχητικό για τον Βρετανό νέο υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι, ο οποίος προσπαθεί να χτίσει γέφυρες με συμμάχους του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του Βανς.

Ο Λάμι τον Μάιο χαρακτήρισε τον Βανς «φίλο», αφού τον συνάντησε σε πολλές περιστάσεις.

Η επιλογή Βανς έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το τι σημαίνει η επιλογή του. Είναι σφοδρός επικριτής της υποστήριξης της Ουάσινγκτον στην Ουκρανία ενάντια στη ρωσική εισβολή

Σε ομιλία του έχει δηλώσει ότι δεν πιστεύει την έκταση της απειλής που θέτει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για την Ευρώπη.

ΑΠΕ/ΜΠΕ