Το κυριότερο συμπέρασμα μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ είναι ότι εδραιώθηκε η εντύπωση πως ο πρώην πρόεδρος θα επανεκλεγεί στον Λευκό Οίκο.

Το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, που ξεκίνησε χθες (15/7) στο Μιλγουόκι, έχει όπως αναμενόταν πανηγυρικό τόνο. Η απόπειρα δολοφονίας δίνει στους ομιλητές την ευκαιρία να στηλιτεύσουν τον «διχαστικό λόγο» στην αμερικανική πολιτική – προνομιακό πεδίο του Τζο Μπάιντεν που παρουσιάζει τον εαυτό του ως ενωτικό απέναντι στον διχαστικό Τραμπ.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών επικρατεί κατήφεια. Μετά την καταστροφική εμφάνιση στο ντιμπέιτ με τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, ο πρόεδρος Μπάιντεν χάνει συνεχώς έδαφος στις δημοσκοπήσεις. Δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα σοβαρές δημοσκοπήσεις μετά την απόπειρα δολοφονίας, αλλά είναι βέβαιο ότι η ψαλίδα έχει ανοίξει ακόμη περισσότερο υπέρ του Τραμπ.

Η απόπειρα στην Πενσυλβάνια αντέστρεψε το προεκλογικό αφήγημα. Ο πρώην πρόεδρος είναι αίφνης το «θύμα» της πόλωσης και όχι ο ενισχυτής της, ο «μάρτυρας» που δέχτηκε πυροβολισμούς, αφού μάλιστα προηγουμένως είχε συρθεί στα δικαστήρια από «φανατικούς και εκδικητικούς Δημοκρατικούς». Πώς θα μπορεί πλέον ο Μπάιντεν να αποκαλεί τον Τραμπ «απειλή για τη Δημοκρατία» όταν αυτός γλίτωσε παρά τρίχα από την απόπειρα;

Ο Μπάιντεν, από την άλλη, προσπαθεί να πείσει ότι έχει τις πνευματικές και σωματικές ικανότητες για άλλη μία θητεία στον Λευκό Οίκο. Οι εκκλήσεις για να αποχωρήσει από την κούρσα κόπασαν λόγω της απόπειρας δολοφονίας, που έστρεψε όλη την προσοχή στον Τραμπ, όμως το πρόβλημα της ηλικίας του Μπάιντεν παραμένει και θα επανέλθει.

Το πολιτικό του ένστικτο τον οδηγεί

Η απόπειρα δολοφονίας έδωσε στον Τραμπ την ευκαιρία να δείξει το πολιτικό του ένστικτο και πόσο επιδέξια χειρίζεται την εικόνα του και τη σχέση του με τους οπαδούς του. Ενώ ήταν τραυματισμένος και σκυμμένος πίσω από το βήμα – ακούγεται μάλιστα να ζητάει από τους πράκτορες, που έπεσαν πάνω του για να τον προστατεύσουν, να τον αφήσουν να βάλει τα παπούτσια του, που προφανώς είχαν βγει μέσα στην αναταραχή -, σηκώνεται και κάνει μια κίνηση που “ντοπάρισε” τους οπαδούς του: ύψωσε τη γροθιά και είπε τρεις φορές “fight, fight, fight”.

Η εικόνα αυτή ήδη θεωρείται ιστορική από τους αναλυτές. Ανάμεσα στα πολλά στιγμιότυπα που δείχνουν τον Τραμπ με τσαμπουκά, να μην το βάζει κάτω ενώ τρέχουν αίματα στο πρόσωπό του, ξεχωρίζει μια φωτογραφία.

Την τράβηξε ο Έβαν Βούτσι, φωτορεπόρτερ του Associated Press, και δείχνει τον Τραμπ με αίματα και τη γροθιά υψωμένη, περικυκλωμένο από πράκτορες ενώ πίσω του κυματίζει η αμερικανική σημαία.

Η φωτογραφία αυτή έχει ήδη αρχίσει να κυκλοφορεί τυπωμένη σε μπλουζάκια με το σύνθημα “Fight” ή “Οι θρύλοι ποτέ δεν πεθαίνουν” κ.ά. Ήδη θεωρείται κλασική και παρομοιάζεται με την περίφημη φωτογραφία του Τσε Γκεβάρα.