Σύμφωνα με το CNN, οι αμερικανικές αρχές τις εβδομάδες πριν την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, είχαν ενημέρωση από πληροφοριοδότη, ότι οι Ιρανοί εξυφαίνουν σχέδιο δολοφονίας του. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τη Μυστική  Υπηρεσία, να αυξήσει τα μέτρα ασφάλειας γύρω από τον πρώην πρόεδρο, σημειώνεται.

Το ρεπορτάζ του CNN επικαλείται «πολλές πηγές που έχουν ενημερωθεί για το γεγονός» – τις οποίες δεν κατονομάζει. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Τόμας Μάθιου Κρουκς, ο επίδοξος δολοφόνος που επιχείρησε να σκοτώσει τον πρώην πρόεδρο το Σάββατο, συνδέεται με το σχέδιο».

Υπήρξαν κενά ασφαλείας;

Το γεγονός οτι υπήρχε αυτή η πληροφόρηση για απειλή κατά της ζωής του πρώην προέδρου, και μάλιστα από εχθρικές μυστικές υπηρεσίες ξένης χώρας, σε συνδυασμό με τα αυξημένα μέτρα προστασίας γύρω από τον πρόεδρο, γεννά επιπλέον ερωτηματικά για τα κενά ασφαλείας που υπήρξαν, υπογραμμίζει το CNN.

Πώς κατάφερε, ενώ ήταν γνωστά όλα αυτά,  ένας 20χρονος να αποκτήσει πρόσβαση σε μια κοντινή ταράτσα για να ρίξει πυροβολισμούς που τραυμάτισαν τον Ντόναλντ Τραμπ;

Τι δηλωνει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ

Αξιωματούχος της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Μυστική Υπηρεσία και η εκστρατεία του Τραμπ ενημερώθηκαν για την απειλή πριν από τη συγκέντρωση του Σαββάτου.

«Η Μυστική Υπηρεσία έμαθε για την αναβαθμισμένη απειλή, μετά από διαδοχικές αναφορές για ροή απειλών»,  δήλωσε ο αξιωματούχος στο CNN.

«Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (National Security Council) επικοινώνησε άμεσα με την Mυστική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών (United States Secret Service – USSS), σε ανώτερο επίπεδο για να είναι σίγουροι ότι οι αναφορές αυτές παρακολουθούνται στενά.

Η USSS μοιράστηκε αυτές τις πληροφορίες με τον επικεφαλής της προσωπικής ασφάλειας (του Τραμπ) και το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ ενημερώθηκε για μια εξελισσόμενη απειλή. Ως απάντηση, η Μυστική Υπηρεσία αύξησε το προσωπικό και τις δαπάνες  για την προστασία του πρώην προέδρου Τραμπ. Όλα αυτά έγιναν πριν από το Σάββατο».

Δεν διαψεύδει, δεν επιβεβαιώνει το επιτελείο του Τραμπ

Οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ δεν αποκάλυψαν αν είχαν ενημέρωση περί απειλής από το Ιράν. «Δεν σχολιάζουμε τις λεπτομέρειες ασφαλείας του προέδρου Τραμπ. Όλες οι ερωτήσεις θα πρέπει να απευθύνονται στη Μυστική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας σε επίσημη ανακοίνωση.

Αξιωματούχοι της Μυστικής Υπηρεσίας έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα την εκστρατεία του Τραμπ να μην διοργανώνει υπαίθριες συγκεντρώσεις, οι οποίες ενέχουν μεγαλύτερους κινδύνους από τις εκδηλώσεις στις οποίες η υπηρεσία μπορεί να ελέγξει καλύτερα την πρόσβαση, δήλωσαν άνθρωποι που έχουν ενημερωθεί για το θέμα. Οι προειδοποιήσεις ήταν πιο γενικής φύσης, είπαν οι πηγές.

«Η Μυστική Υπηρεσία και άλλες υπηρεσίες λαμβάνουν συνεχώς νέες πληροφορίες για πιθανές απειλές και αναλαμβάνουν δράση για την προσαρμογή των πόρων, όπως απαιτείται», δήλωσε την Τρίτη ο Άντονι Γκουλιέλμι, εκπρόσωπος της υπηρεσίας. «Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε κάποια συγκεκριμένη ροή απειλών, παρά μόνο να πούμε ότι η Μυστική Υπηρεσία λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις απειλές και ανταποκρίνεται ανάλογα».