Μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, μου δημιουργήθηκαν διάφορα ερωτήματα. Πιστεύω ότι οι ίδιες απορίες υπάρχουν και σε αρκετούς από σας. Ρώτησα, λοιπόν, έναν ειδικό στρατιωτικό των ειδικών δυνάμεων (σε θέματα ελευθέρων σκοπευτών) και μου έλυσε αρκετές απορίες. Σας μεταφέρω πάραυτα τι έμαθα;

1. Ο δολοφόνος είχε λάβει μια θέση πρηνηδόν (πρόχειρη) επί μια στέγης επικλινούς.

2. Έφερε ένα τυφέκιο εφόδου τύπου ARMALITE 15 (δηλαδή Μ – 16) διαμετρήματος 5,56 χιλιοστών, το οποίο στήριζε στους αγκώνες του μειώνοντας τη σταθερότητα.

3. Δεν είχε δηλαδή εξειδικευμένο τυφέκιο ελευθέρου σκοπευτού.

4. Αν και δε γνωρίζουμε επακριβώς τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, το διαμέτρημα 5,56 χιλιοστών επηρεάζεται από ισχυρούς εγκάρσιους ανέμους ακόμη και στα 150 μέτρα.

Από τα παραπάνω και έχοντας υπόψη την ηλικία του (20 χρονών) και το προφίλ γνώσεων – εκπαίδευσης, συνάγεται το συμπέρασμα ότι ήταν αναμενόμενο να αστοχήσει στις 2 βολές και να πετύχει μία.

5. Ποτέ δεν δίνουν τυφέκιο σε ελεύθερο σκοπευτή ο οποίος φοράει γυαλιά μυωπίας, γιατί μπορεί να υπάρξει έστω και μικρή απόκλιση της σφαίρας. Ο δολοφόνος είχε γυαλιά μυωπίας. Αυτό τον καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνο για να αστοχήσει στις βολές, σκοτώνοντας ανύποπτους πολίτες.

6. Φάνηκε, εν τέλει, ο Τραμπ πολύ τυχερός. Εάν δεν έστριβε το κεφάλι του, την κατάλληλη στιγμή, για να δείξει έναν πίνακα για την παράνομη μετανάστευση, η σφαίρα θα του είχε τρυπήσει το κεφάλι. «Άγιο είχε, ας ανάψει ένα κεράκι», όπως λέμε εδώ στην Ελλάδα.

Στόχοι δολοφονικών επιθέσεων έγιναν σχεδόν όλοι οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Αβραάμ Λίνκολν ως τον Τζον Κένεντι και από τον Ρόναλντ Ρήγκαν στον Ντόναλντ Τραμπ. Αναδεικνύουν τον κίνδυνο που διατρέχουν όσοι επιδιώκουν να γίνουν οι ανώτατοι ηγέτες σε μια χώρα της οποίας το σύνταγμα εγγυάται στους πολίτες το δικαίωμα στην οπλοκατοχή.

***

Οι Τούρκοι ζητούν τώρα κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών στην Κύπρο

Επέλεξαν την 15η Ιουλίου, αποφράδα ημέρα για τον ελληνισμό, με το πραξικόπημα εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, να κάνουν οι Τούρκοι εδώ στην Αθήνα μια άτυπη ενημέρωση για το Κυπριακό. Και, μάλιστα, λίγες μόλις ημέρες πριν οι ηγέτες των δύο χωρών βρεθούν σε απόσταση 11 χιλιομέτρων ο ένας με τον άλλον στην Κύπρο.

Ειπώθηκε, λοιπόν, πως δεν ελπίζουν για πρόοδο στη λύση του χρόνιου αυτού προβλήματος, γιατί προαπαιτούμενο για αυτούς είναι να υπάρξει κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών. Δηλαδή με δυο λόγια, απλώς αλλάζουν την φρασεολογία και ζητούν κυριαρχική ισότητα, που οδηγεί βεβαίως στη λύση των δύο κρατών. Έμαθα ακόμα ότι ειπώθηκε πως δεν μπορούν οι Τουρκοκύπριοι να είναι μειονότητα και ζήτησαν να εξισωθεί το… status των δύο πλευρών.

***

Όταν η σκευωρία Νοβάρτις (ξανά) άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Η υπόθεση της Novartis ή η «σκευωρία Νοβάρτις», όπως έχει χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση της ΝΔ, φαίνεται πως άνοιξε ξαφνικά τον ασκό του Αιόλου μετά τις αποκαλύψεις για εκατομμύρια δολάρια που δόθηκαν στους προστατευόμενους μάρτυρες για να… μαρτυρήσουν και να εμπλέξουν Έλληνες πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Σαμαράς, Γεωργιάδης, Λοβέρδος και Στουρνάρας (ακόμα και ο Αβραμόπουλος) , κάποιοι από αυτούς που κατηγορήθηκαν και λοιδορήθηκαν θα φτάσουν την υπόθεση όσο πιο ψηλά γίνεται καταθέτοντας αίτημα να βγάλουν τις κουκούλες οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Όμως, όπως με πληροφορούν αρμοδίως πολιτικοί που έχουν λοιδορηθεί, υπάρχουν κι άλλα «γκρίζα» σημεία στην υπόθεση και πρέπει να ερευνηθούν. Τα βασικά ερωτήματα που θέτουν οι ίδιες πηγές είναι πώς οι 4 «κουκουλοφόροι» μάρτυρες οδηγήθηκαν σε ψευδορκία, τι κατέθεσαν στην αμερικανική έρευνα και ποιοι γνώριζαν τη διπλή δράση τους. Αφήνουν δε ξεκάθαρα (στα υπομνήματά τους προς τη Δικαιοσύνη) να εννοηθεί ότι οι τέσσερις μπορεί να εκτελούσαν εντολές και αναφέρουν ότι η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενδείξεις εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την είσπραξη χρημάτων.

Τονίζουν επίσης ότι ΑΑΔΕ και Αρχή για το Ξέπλυμα θα πρέπει να ερευνήσουν τη διαδρομή των χρημάτων από την καταβολή τους έως σήμερα. Λογαριασμούς, κινήσεις και τελικούς αποδέκτες… «Και αυτή η έρευνα δεν εμποδίζεται από καμιά κουκούλα». λένε. Και καταλήγουν ζητώντας: Ο οικονομικός εισαγγελέας θα πρέπει αυτεπαγγέλτως να ζητήσει την εκδίκαση όλων των μηνύσεων κατά των μαρτύρων, που εκκρεμούν, πόσο μάλλον που ο ένας εξ αυτών είναι κρατούμενος και συγχρόνως προστατευμένος.

***

Γιατί ο Μητσοτάκης συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη για την τιμή του ρεύματος

Τρέχει και δεν φτάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις τιμές του ρεύματος που προκαλούν ηλεκτροσόκ στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Μαθαίνουμε ότι βλέποντας τις απανωτές αυξήσεις που έχουν φέρει στα όριά τους καταναλωτές, θα δει σήμερα στις 10 το πρωί την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ρεύματος. Μαθαίνω λοιπόν ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει συγκεκριμένες προτάσεις από τον κ. Θ. Σκυλακάκη και δεν αποκλείεται να έχουμε εκπλήξεις από τον πρωθυπουργό.

Τι μπορεί να είναι αυτές από τον… θυμωμένο Κυριάκο; Μια παρέμβαση αντίστοιχη με αυτή των διυλιστηρίων, δηλαδή φορολόγηση των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Τα στοιχεία που έφτασαν στο Μαξίμου ήταν αυτά που οδηγούν σε παρέμβαση της κυβέρνησης, η οποία πρέπει να πάρει την έγκριση της Κομισιόν, όπως και με τα πετρέλαια. Τα στοιχεία, ωστόσο που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο δείχνουν ότι οι τιμές της DAM, ειδικά μέσω των τεράστιων αποκλίσεων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στην αγορά, δημιουργούν υπερέσοδα παραγωγών, γεγονός για το οποίο έχει ξεκινήσει έρευνα και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

***

Η 8η υποψηφιότητα στο ΠαΣοΚ

Εκτός απροόπτου η Άννα Διαμαντοπούλου ανακοινώνει σήμερα το μεσημέρι την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΠαΣοΚ. Ουσιαστικά πρόκειται για την όγδοη (μέχρι στιγμής, λέω, γιατί μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλες) υποψηφιότητα μετά των Ανδρουλάκη, Δούκα, Γερουλάνου, Αποστολάκη, Κατρίνη, Γιαννακοπούλου, Κανελλάκη.

Η πρώην υπουργός και επίτροπος θα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πήρε αυτή την απόφαση προτάσσοντας το επιχείρημα ότι ο επόμενος επικεφαλής του ΠαΣοΚ πρέπει να είναι πρωθυπουργήσιμος.

***

Τα F-35 και τα μη επανδρωμένα ελικόπτερα

Στο ΚΥΣΕΑ που συνεδριάζει σήμερα δεν είναι μια συνεδρίαση ρουτίνα γιατί αναμένεται να συζητηθούν τα προγράμματα των αμερικανικών stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 και των μη επανδρωμένων ελικοπτέρων S-100.

Πρόκειται συγκεκριμένα για την προμήθεια τεσσάρων ελικοπτέρων Camcopter S-100, τα οποία θα επιχειρούν από φρεγάτες μαζί με τα νέα ολοκαίνουργια ελικόπτερα («φονιάδες των υποβρυχίων) Romeo, αυξάνοντας τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού.

***

Η συμβολική επίσκεψη Δένδια στην Κύπρο

Η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια στην Κύπρο, ανήμερα της μαύρης επετείου του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974, εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου είχε και συμβολικό χαρακτήρα. Έδωσε το μήνυμα ότι μια δημοκρατική Ελλάδα στηρίζει τις επιλογές της Κύπρου και αντιμετωπίζουν μαζί τις προκλήσεις για την ασφάλεια των δύο χωρών.

Πριν από 50 χρόνια, η ξενοκίνητη χούντα των Αθηνών είχε προσπαθήσει να ανατρέψει την συνταγματική νομιμότητα στη Κύπρο, οδηγώντας στην καταστροφή με το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου. «Ελλάδα και Κύπρος», είπε «αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο». Υπογράμμισε μάλιστα τη διαχρονική συμπαράσταση της Ελλάδας για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

***

Ένας «φίλος» ήρθε από τα παλιά

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε και πάλι μετά από μερικούς μήνες (δηλαδή μετά από την απομάκρυνσή του) ο Γιάννης Μπρατάκος. Συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως υποψήφιος πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Όπως με πληροφορούν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε, ο Γιάννης Μπρατάκος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την απόφασή του να διεκδικήσει την προεδρία του ΕΒΕΑ, παρουσιάζοντας παράλληλα τις βασικές αρχές και προτεραιότητες του συνδυασμού του.

***

Ποιος θα πολιτευθεί στο Βόρειο και ποια στον Δυτικό Τομέα

Βρισκόταν στην πρώτη σειρά στην προεκλογική ομιλία για τις ευρωεκλογές στα Βριλήσσια. Δεν ήταν μόνος του, ήρθε μαζί με τη σύζυγό του Κατερίνα και το νεογέννητο αγοράκι του. Ίσως ο γιος του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη να ήταν και το νεαρότερο μέλος αυτής της προεκλογικής συγκέντρωσης. Δεν ήταν λίγοι όμως που ρωτούσαν τον κ. Μαρινάκη, όταν τον είδαν να προσέχεται οικογενειακώς σε προεκλογική συγκέντρωση, εάν θα πολιτευθε, στις εθνικές εκλογές στον Βόρειο Τομέα.

Οι ευρωεκλογές πέρασαν (έτσι όπως πέρασαν για τη ΝΔ) και η απόφαση για μερικούς του Επικρατείας της ΝΔ έχει ληφθεί. Όντως ο κ. Μαρινάκης θα πολιτευθεί στα Βόρεια και επισήμως θα ανακοινωθεί η υποψηφιότητά του και οι ανακοινώσεις αναμένονται με τη νέα σαιζόν. Άλλωστε ναι μεν ο Βόρειος Τομέας έχει ισχυρούς υποψήφιους, πλην όμως χρειάζεται και ανανέωση. Αλλά και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας (και πρώτη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας) Ειρήνη Αγαπηδάκη σκέφτεται μαθαίνω να επιλέξει την Δυτική Αθήνα.