Σε ηλικία 69 ετών έφυγε από τη ζωή ο πατέρας του αδικοχαμένου Κόμπι Μπράιαντ, Τζο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο Μπράιαντ σίνιορ απεβίωσε μετά από πολύ σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Με το ψευδώνυμο «Jellybean» να τον συνοδεύει στα μπασκετικά χρόνια του, ο Τζο Μπράιαντ έχτισε τη φήμη του από το λύκειο Bartram, προτού φοιτήσει στο κολέγιο La Salle και το 1975 γίνει draft από τους Golden State Warriors.

Στην ομάδα της δυτικής ακτής δεν αγωνίστηκε ποτέ, καθώς άμεσα εντάχθηκε στους Sixers της γενέτειράς του (Φιλαντέλφια). Στα πρώτα χρόνια του και δίπλα σε Τζούλιους Έρβινγκ και Ντάριλ Ντόκινς υπήρξε ένας αρκετά χρήσιμος ρολίστας φόργουορντ. Αργότερα ωστόσο πήγε στους San Diego Clippers κι ανέβασε αρκετά τα νούμερά του παίζοντας σχεδόν τον διπλάσιο χρόνο.

Ξεχώριζε για το μεγάλο άνοιγμα των χεριών του, τα αθλητικά προσόντα του, όπως το άλμα, και τα καρφώματά του.

Είχε και μια σεζόν στους Houston Rockets, προτού μετακομίσει στην Ιταλία και φορέσει τη φανέλα τεσσάρων διαφορετικών ομάδων. Εξ ου κι ο μικρός Κόμπι, από τα 5 του ως τα 13 του, αγάπησε την ιταλική κουλτούρα, το ποδόσφαιρο και τη Μίλαν.

Από τις αρχές των 90s ο Τζο Μπράιαντ ασχολήθηκε με την προπονητική, δουλεύοντας σε κολέγια, γυναικείες ομάδες ή εκτός ΗΠΑ.

Τζο – Κόμπι: Μια σχέση οργής

Η σχέση του Τζο με τον Κόμπι υπήρξε ταραχώδης από τη στιγμή που ούτε αυτός ούτε η σύζυγός του, Πάμελα, ενέκριναν τη σχέση του με τη Βανέσα Λέιν. Ενδεικτικό της ρήξης ήταν πως δεν παραβρέθηκαν στον γάμο του ζεύγους τον Απρίλιο του 2001.

Ο Κόμπι πίστευε ότι οι γονείς του προσπαθούσαν διαρκώς να τον χειραγωγήσουν και να τον κατευθύνουν, τη στιγμή που αυτός ζητούσε διακαώς την ελευθερία να ορίζει τη ζωή του όπως ήθελε.

Σταδιακά Τζο και Κόμπι έκαναν προσπάθειες να βρουν σημείο επαφής, μετά το 2013 όμως το γυαλί έσπασε ολοκληρωτικά. Αιτία η απόφαση των Τζο και Πάμελα να εκποιήσουν τόσο τα δαχτυλίδια που τους είχε χαρίσει ο Κόμπι από το πρωτάθλημα του 2000 όσο και αναμνηστικά του από τα χρόνια του στο λύκειο. Στόχος τους τα χρήματα.

Ο «Black Mamba» δεν ήταν ενήμερος και εκνευρίστηκε που δεν του ζητήθηκε η άδεια για τη δημοπρασία. Την ίδια ώρα άλλωστε παρουσιαζόταν ως ένας γιος που έχει εγκαταλείψει τους γονείς του. Γι’ αυτό κι ο αστέρας των LA Lakers κινήθηκε δικαστικά προκειμένου να τούς εμποδίσει.

Η νομική αυτή πράξη ήταν που ανάγκασε τους γονείς του να αναδιπλωθούν, να ζητήσουν συγγνώμη και να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη για τη στηριξη που τους είχε παράσχει όλα αυτά τα χρόνια. «Λυπούμαστε για τον ακούσιο πόνο που προκαλέσαμε στον γιο μας» είχαν αναφέρει στην κοινή δήλωσή τους.

Βέβαια ο Κόμπι δεν τους συγχώρεσε το λάθος αυτό. Ούτε καν ήταν παρόντες στο τελευταίο παιχνίδι της πολυθρύλητης καριέρας του. Ο ίδιος θα ομολογούσε την ίδια εποχή πως «η σχέση μας είναι σκ…α».

Αναπόφευκτα ο θάνατος του Κόμπι και της δευτερότοκης κόρης του Τζιάνα στο αεροπορικό δυστύχημα του 2020, μετά την πτώση του ιδιωτικού ελικοπτέρου σε λόφο της Καλιφόρνια, συγκλόνισε το ζεύγος που έσπευσε να συμπαρασταθεί στη νύφη του και στις άλλες τρεις εγγονές του.

Μετά από 4,5 χρόνια έφυγε κι ο ίδιος ο Τζο από τη ζωή, εξίσου απότομα.