Ο Δήμαρχος Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος, στην συνέντευξη του στο cityhub επικεντρώνεται στην υποστελέχωση των δήμων που επιδεινώνει την κατάσταση, καθώς δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ αναφέρει ότι τα βασικά προβλήματα των δημοτών είναι η λειτουργία της χωματερής και η υπολειτουργία του Κέντρου Υγείας.

Σε ποια έργα εστιάζετε στη δημοτική περίοδο που διανυουμε;

Εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε νέες υποδομές προσχολικής αγωγής, για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων, να αυξήσουμε τις εγκαταστάσεις για Πολιτισμό και Αθλητισμό. Βασική προτεραιότητα ήταν και παραμένει η σχολική στέγη.

Στις δύο προηγούμενες θητείες μας δημιουργήσαμε τους πρώτους ιδιόκτητους παιδικούς σταθμούς της πόλης μας. Σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες ανέγερσης βρεφικού σταθμού και δρομολογούνται οι διαδικασίες για τη δημιουργία ενός ακόμα.

Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε έργα συντήρησης και βελτίωσης των αθλητικών υποδομών, προχωράμε για την ανέγερση νέου Πολιτιστικού Κέντρου, ακόμα ενός Κλειστού Γυμναστηρίου, για την ολοκλήρωση του Αθλητικού Κέντρου και επιτέλους του Σταδίου».

Ποια είναι τα βασικα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους δημοτες;

«Για την πόλη μας συγκεκριμένα, βασικό πρόβλημα αποτελεί η Χωματερή, που έπρεπε να έχει κλείσει χρόνια πριν, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί, να επιβαρύνει την υγεία μας και το περιβάλλον.

Επιπρόσθετα, το Κέντρο Υγείας υπολειτουργεί με λιγότερους από 5 γιατρούς, δηλαδή η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε μια πόλη με περισσότερους από 80.000 κατοίκους, είναι απαράδεκτα και επικίνδυνα ελλιπέστατη».

Η υποστελέχωση των δήμων, όπως υποστηρίζει η Αυτοδιοίκηση ότι υπάρχει, σας επηρεάζει;

«Η κατάσταση στον Δήμο μας, όπως και στους περισσότερους, είναι τραγική, από τη στιγμή που χρόνια τώρα δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Οι συνεχώς αυξημένες ανάγκες γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν,  μέσω των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ, δηλαδή το «55+» και το 8μηνο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας.

Αυτά, όμως, είναι «σταγόνα στον ωκεανό». Σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν σε τεχνικό, επιστημονικό, διοικητικό προσωπικό.

Αίτημα του Δήμου μας στο Υπουργείο Εσωτερικών είναι η καταβολή των παρακρατηθέντων χρημάτων που βάσει νόμου δικαιούμαστε, η προκήρυξη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για να καλυφθεί η μισθοδοσία και η ασφάλιση του.

Όταν υπάρχει περικοπή μεγαλύτερη του 50% στη χρηματοδότηση, δεν μπορούν οι προϋπολογισμοί των Δήμων να «σηκώσουν το βάρος» των εξόδων που απαιτούνται για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

.Οι κοινωνικές δομές και οι κοινωνικές σας υπηρεσίες ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες ανάγκες;

«Οι υπηρεσίες μας, βάσει των δεδομένων και του γενικότερου προβλήματος υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν όλοι οι Δήμοι της χώρας, κάνουν το καλύτερο που μπορούν για να παρέχουν στήριξη στους συνανθρώπους μας. Στην πρόσκλησή μας για αλληλεγγύη, ανταποκρίνονται φορείς, σωματεία, συλλογικότητες, οι κάθε είδους σύλλογοι της πόλης μας που στηρίζουν τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου.

Όμως, αυτό δεν είναι αρκετό και φυσικά ούτε το ενδεδειγμένο. Θεμελιακά θα έπρεπε να μην υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ένα πιάτο φαΐ, τα εφόδια να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή. Από την άλλη για την σωστή παροχή συνδρομής στις ευπαθείς ομάδες, όπως επίσης και ολόπλευρης στήριξης, την ευθύνη έχει και θα έπρεπε, μέσω κεντρικού σχεδιασμού, να αναλάβει το κράτος.

Δημιουργώντας τις ορθές συνθήκες προσωρινής ανακούφισης αλλά κυρίως την εξάλειψη των αιτιών που οδηγούν συνανθρώπους μας σε τέτοιες καταστάσεις».