Η καθημερινή μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μετατρέπεται πλέον σε έναν πραγματικό εφιάλτη, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι του στόλου των λεωφορείων δεν διαθέτει air condition, ενώ κι εκεί που υπάρχει είναι σαν να μην λειτουργεί.

Η διαδρομή για τους επιβάτες είναι ένα μαρτύριο, καθώς βρίσκονται ο ένας πάνω στον άλλον, με τον κλιματισμό εκτός λειτουργίας και τη θερμοκρασία στο κόκκινο.

Σταϊκούρας: «24 συρμοί δεν έχουν κλιματισμό»

Πράγματι, υπάρχουν παλιά λεωφορεία και συρμοί που δεν έχουν κλιματισμό ή που δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, παραδέχθηκε ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Ούτε όλα τα λεωφορεία έχουν κλιματισμό, ούτε όλοι οι συρμοί. 24 συρμοί δεν έχουν κλιματισμό. Αυτή είναι η αλήθεια. Και στα λεωφορεία έχουμε να κάνουμε αναβάθμιση του στόλου από το 2009. Ο μέρος όρος ηλικίας αυτών είναι 19 έτη, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 13 χρόνια».

Οι επιβάτες περιμένουν για ώρα στην στάση κάτω από τον καυτό ήλιο προκειμένου να επιβιβαστούν στο λεωφορείο. Μόλις μπουν μέσα σε αυτό ξεκινάει ακόμη ένας Γολγοθάς, αυτός της μετακίνησης.

Πολλά λεωφορεία δεν έχουν air condition, ενώ όσα έχουν κλιματιστικό πολλές φορούν δεν λειτουργεί ή δεν προλαβαίνει να δροσίσει στην καμπίνα του λεωφορείου, καθώς υπάρχουν πολλά ανοιχτά παράθυρα και οι πόρτες ανοιγοκλείνουν συνεχώς.

«Δεν δουλεύει το aircondition, τα παράθυρα αναγκαστικά είναι κλειστά. Ακόμη κι αν είναι ανοιχτά, μπαίνει ελάχιστος αέρας».

Σύμφωνα με καταγγελίες επιβατών και εργαζομένων στις συγκοινωνίες, κάποια από τα 500 ιδιωτικά λεωφορεία στην Αττική, 300 με leasing και 200 των ΚΤΕΛ, που μπήκαν στις γραμμές κατά την πανδημία, πληρώνονται με το χιλιόμετρο και οι οδηγοί δεν ανοίγουν τον κλιματισμό.

Ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος τεχνικών εργαζομένων ΟΑΣΑ- ΟΣΥ δήλωσε:

«Για τα δικά μας τα λεωφορεία, για τα δημόσια λεωφορεία της ΟΣΥ, το δηλώνω κατηγορηματικά πως κανένα λεωφορείο -όχι μόνο χωρίς κλιματισμό, αλλά με μειωμένη απόδοση του κλιματισμού- θεωρείται βλάβη και αποσύρεται από την κυκλοφορία».

Κι ενώ όπως όλα δείχνουν ο Ιούλιος θα τελειώσει με παρατεταμένο καύσωνα, θερμότερος από άλλες χρονιές αναμένεται να είναι ο Αύγουστος.

Με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία η μέση θερμοκρασία Αυγούστου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, έως και κατά δύο βαθμούς. Η πρόγνωση βασίζεται σε συνολικά 300 πιθανά σενάρια από 6 κέντρα πρόγνωσης σε όλο τον κόσμο.