Λουτράκι – Δελφίνια: Θεαματικό βίντεο με το χορό τους – Η σπάνια συμβίωση

Εντυπωσιακές εικόνες με το χορό δελφινιών, των συμπαθέστατων θηλαστικών της θάλασσας, κοντά στο Λουτράκι.

Εξαιρετικό θέαμα στον κορινθιακό κόλπο όπου βίντεο κατέγραψε τον πανέμορφο συλλογικό χορό κοπαδιού δελφινιών.

Δεκάδες άτομα από το πανέμορφο θηλαστικό εμφανίστηκαν στα νερά του Κορινθιακού κόλπου και συγκεκριμένα κοντά στις Αλκυονίδες νήσους, τραβώντας τα βλέμματα κατοίκων και επισκεπτών.

Το θέαμα ξάφνιασμε ευχάριστα όσους το αντίκρισαν είτε δια ζώσης ή το παρακολούθησαν στο σχετικό βίντεο και παρά το γεγονός ότι ο κορινθιακός κόλπος θεωρείται μοναδικός παγκοσμίως εκ του χαρακτηριστικού του ότι σε αυτόν απαντάται μικτή κοινωνία δελφινιών και συγκεκριμένα δελφίνια τεσσάρων ειδών.

Όπως αναφέρει ο δρ. Αλέξανδρος Φραντζής στο loutrakiblog.gr εκ μέρους της επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, από το 1995, πραγματοποιείται έρευνα στην περιοχή για τη μελέτη των δελφινιών η οποία οδήγησε τελευταία σε πολύ ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις.

Η μοναδική κοινότητα του Κορινθιακού

Τα τέσσερα είδη δελφινιών που απαντώνται περισσότερο στη Μεσόγειο ζουν στον Κορινθιακό Κόλπο: το ζωνοδέλφινο, το κοινό δελφίνι, το σταχτοδέλφινο και το ρινοδέλφινο.

Το ζωνοδέλφινο είναι το κυρίαρχο είδος, ένα καθαρά πελαγικό είδος, που δεν έχει παρατηρηθεί πουθενά αλλού στον κόσμο μέσα σε έναν κλειστό κόλπο, όπως συμβαίνει στον Κορινθιακό Κόλπο.

Μαζί με τα κοινά δελφίνια και τα σταχτοδέλφινα, σχηματίζουν ένα μόνιμο μικτό κοπάδι δελφινιών. Τέτοια μόνιμη συμβίωση δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ πουθενά αλλού στον κόσμο. Δεδομένων των γενετικών αποστάσεων μεταξύ των τριών ειδών, είναι σαν να ζούσαν οι άνθρωποι σε μικτή κοινωνία μαζί με χιμπατζήδες και γορίλες.

Όπως σημειώνει ο κ. Φραντζής, κατά τη διάρκεια πρόσφατης έρευνας το 2023 για την εκτίμηση της αφθονίας των δελφινιών, εντοπίστηκε από την ομάδα το ίδιο σταχτοδέλφινο 26 χρόνια μετά την πρώτη του παρατήρηση το 1997, κατεγράφη ένα μοναδικό ζωνοδέλφινο με αντίχειρες και στα δύο του πτερύγια. Επίσης, ένα θηλυκό κοινό δελφίνι είχε υιοθετήσει ένα νεογέννητο ζωνοδέλφινο και το θήλαζε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.