Οι συγκεκριμένες πολιτικές προφανώς αφορούν και περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση της ακραίας ζέστης ή η διαχείριση των απορριμμάτων. Ταυτόχρονα όμως αφορούν και ζητήματα κοινωνικής και οικονομικής βιωσιμότητας, ζητήματα προετοιμασίας έναντι κρίσεων ή φυσικών καταστροφών.

Η εφαρμογή σχετικών πολιτικών προϋποθέτει μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, καθημερινή δουλειά και πραγματική τόλμη στο σκέλος της υλοποίησης. Η Αθήνα σήμερα περισσότερο από ποτέ, έχει ανάγκη, από πολιτικές και στοχευμένες δράσεις, για τη βελτίωση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας της.

Το διάστημα 2019-2023, παρότι συνέπεσε με την περίοδο του κορονοϊού, αποτέλεσε μια περίοδο όπου η πόλη έκανε πολλά και σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Στον τομέα του πρασίνου φυτεύτηκαν περισσότερα από 600.000 νέα φυτά, εκ των οποίων πάνω από 7.000 νέα δέντρα, αναπλάστηκαν χώροι πρασίνου άνω των 230 στρεμμάτων, αποκαταστάθηκε το κατεστραμμένο δίκτυο άρδευσης, ενώ ο Δήμος φρόντισε μετά από δεκαετίες το πράσινο, στο κέντρο και τις γειτονιές. Παράλληλα στα μεγάλα έργα που δρομολογήθηκαν, δόθηκε έμφαση στο περιβαλλοντικό πρόσημο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Διπλής Ανάπλασης, που περιλαμβάνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού συνδυαστικά με τη δημιουργία χώρων πρασίνου έκτασης περίπου 260 στρεμμάτων. Στην καθαριότητα, που αποτελεί επίσης βασικό συστατικό μίας βιώσιμης πόλης, τοποθετήθηκαν νέοι κάδοι παντού, ο εξοπλισμός ανανεώθηκε, ενώ ξεκίνησε η υπογειοποίηση των κάδων που συνεχίζεται και σήμερα. Παράλληλα αυξήθηκαν εντυπωσιακά τα ποσοστά ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, ενώ η Αθήνα χάρη στη δουλειά των εργαζομένων του Δήμου, έγινε πολύ πιο καθαρή απ’ ότι την είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν.

Στο ίδιο διάστημα αποκαταστάθηκαν δεκάδες παρατημένα σιντριβάνια που πλέον προσφέρουν δροσιά εν μέσω του αθηναϊκού θέρους, αναβαθμίστηκαν αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές ενώ βελτιώθηκε αισθητά ο οδοφωτισμός, μέσω έργου ενεργειακής αναβάθμισης που περιλαμβάνει την αντικατάσταση περισσότερων από 43.000 λαμπτήρων με . Εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι δημιουργήθηκαν νέες ψηφιακές υπηρεσίες για δημότες και ψηφιακό κέντρο ελέγχου για τη διοίκηση. Επιπρόσθετα, δημιουργήθηκαν νέες κοινωνικές

υποδομές, επιδοτήθηκαν επιχειρήσεις για την προώθηση της ενεργειακής τους μετάβασης, εκπονήθηκαν στρατηγικά σχέδια για την Αθήνα του 2030, καθώς και σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων συνθηκών. Και φυσικά για όλα τα παραπάνω κινητοποιήθηκαν πόροι δημόσιοι και ιδιωτικοί. Ο προϋπολογισμός του Δήμου αυξήθηκε άνω του 40%, οι εγκρίσεις χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκά και εθνικά ταμεία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, ενώ το χορηγικό πρόγραμμα του Δήμου υλοποίησε πάνω από 70 δράσεις μεταξύ των οποίων και 10 πόκετ παρκς.

Με αυτά πορεύεται η Αθήνα σήμερα. Ενδεικτικά, προ ολίγων ημερών εγκρίθηκε το πρόγραμμα . Πρόκειται για ένα πραγματικά καινοτόμο πρόγραμμα που παρέχει χρηματοδότηση 5 εκ. € για την αειφορική διαχείριση νερού και πρασίνου. Το εν λόγω προετοιμάστηκε την προηγούμενη περίοδο για να υλοποιηθεί στην τρέχουσα.

Στη περίοδο Μπακογιάννη, η πόλη προχώρησε με γενναία βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση, δημιουργώντας παράλληλα μία σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον. Στην Αθήνα, η διαχείριση της καθημερινότητας και η θωράκιση της πόλης έναντι των μελλοντικών προκλήσεων είναι δουλειά πλήρους απασχόλησης. Διότι για να υπηρετείς πραγματικά την Αθήνα, το εικοσιτετράωρο της ημέρας δεν είναι ποτέ αρκετό.

Ο Αλέξανδρος Τσιατσιάμης είναι Πρόεδρος της ΑΤ Management