Κατερίνα Γκούμα: Οι «άρρωστες» συνήθειες κάποιων απειλούν τον δηµόσιο χώρο

Σε έναν καλά οργανωμένο Δήμο της Αττικής, στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού, τα στοιχεία που δήλωσε στο cityhub, η αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Ποιότητας Ζωής Χολαργού, Κατερίνα Γκούμα, είναι αποκαλυπτικά.

Η άνιση μάχη στους Δήμους με την αποκομιδή  των ογκωδών και των «πράσινων» απορριμμάτων, μπορεί για κάποιους να είναι αποκλειστικά ευθύνη των Δημοτικών Αρχών και των υπαλλήλων των Δήμων, ωστόσο τα αριθμητικά δεδομένα είναι αμείλικτα και αναδεικνύουν πως η μεγαλύτερη «μάχη» που δίδεται είναι ενάντια στις νοοτροπίες εκείνων που θεωρούν τους δημόσιους χώρους τσιφλίκι τους και τους υπαλλήλους των δήμων, «δούλους» τους.

Το 6μηνο Ιανουάριος-Ιούνιος η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου έσπευσε να μαζέψει ογκώδη απορρίμματα και κλαδέματα σε 5886(!) σημεία του Δήμου. Το τραγικό όμως είναι ότι μόλις για 2180 σημεία εξ αυτών υπήρξε προγενέστερη ενημέρωση από ευσυνείδητους δημότες και προκαθορισμένο σημείο και μέρα αποκομιδής. Αυτοί που θεωρούν λοιπόν τσιφλίκι τους τον δημόσιο χώρο, είναι μάλλον και οι πρώτοι που «βρίζουν» την εκάστοτε δημοτική Αρχή σε όποιο δήμο της χώρας ότι δεν το διατηρεί καθαρό. Τουλάχιστον ας σεβαστούν τους μικρούς ήρωες εργαζόμενους της καθαριότητας σε όλους τους δήμους οι οποίοι προστατεύουν το περιβάλλον, την Υγεία και την αισθητική. Αλλά και τις διοικήσεις των Δήμων που μόνο εύκολη δεν είναι η αποστολή τους, χωρίς προσωπικό και πόρους.

Κα Γκούμα με τι έρχεστε αντιμέτωπη καθημερινά;

Η Υπηρεσία Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου Παπάγου – Χολαργού, έρχεται  καθημερινά, αντιμέτωπη με ένα τεράστιο όγκο τέτοιων Απορριμμάτων στα πεζοδρόμια της πόλης. Έπιπλα, οικιακές συσκευές, στρώματα, εναποθέτονται άναρχα, δημιουργώντας εστίες πρόκλησης ατυχημάτων, αισθητική υποβάθμιση της περιοχής και ασφαλώς κίνδυνο της δημόσιας υγείας.

Ο Δήμος μας, παρόλη την υποστελέχωση της Υπηρεσίας βασιζόμενος στην πολυετή εμπειρία των Υπαλλήλων που τη στελεχώνουν, αλλά και στο φιλότιμο τους βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο ανταπόκρισης αυτής της κατάστασης.

Με έναν ενημερωμένο Κανονισμό Καθαριότητας αναρτημένο και έντυπο υλικό το οποίο μοιράζεται πόρτα – πόρτα, ο Δήμαρχος κος Ηλίας Αποστολόπουλος, με απόλυτη προτεραιότητα το δημότη, αλλά και όλη η Διοίκηση του Δήμου, κάνουν το μέγιστο της προσπάθειας.

Δυστυχώς, η κακή νοοτροπία μερικών, πλήττει, εκτός από το περιβάλλον και τους υπόλοιπους συμπολίτες τους.

Πως αποτυπώνεται σε αριθμούς η κατάσταση;

Στην Κοινότητα Χολαργού, η αποκομιδή Ογκωδών Απορριμμάτων, πραγματοποιείται καθημερινά. Η συγκεκριμένη κατηγορία, μαζί με τα Πράσινα Απορρίμματα, βρίσκεται στο πρόγραμμα της Υπηρεσίας επτά ημέρες την εβδομάδα.

Στην Κοινότητα Παπάγου, η αντίστοιχη Αντιδήμαρχος κα Παρίση, αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις, με τα Πράσινα Απορρίμματα να βρίσκονται σε υψηλότερη θέση από τα Ογκώδη αριθμητικά.

Ενδεικτικά, αναφέρω τα στοιχεία του εξαμήνου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2024:

– Περισυλλογές Κλαδιών: 3.915 σημεία από τα οποία τα 1.402 προήλθαν από ενημερώσεις δημοτών.

– Περισυλλογές Ογκωδών: 1.971 σημεία από τα οποία τα 778 προήλθαν από ενημερώσεις δημοτών.

Τι άλλο πρέπει να γίνει;

«Σε μια εποχή που η Κυκλική Οικονομία θα έπρεπε να είναι το βασικό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, η προστασία του περιβάλλοντος και ο σεβασμός στον συμπολίτη μας, τρόπος ζωής, ζητάμε τη συνεργασία των κατοίκων, ώστε να καταφέρουμε να κατακτήσουμε τους κοινούς μας στόχους».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.