«Guardian» και «Fortune» φιλοξενούν τον Χάρη ∆ούκα

Σύµφωνα µε τον δήµαρχο Αθηναίων, η πόλη έχει ανάγκη από µια ολοκληρωµένη στρατηγική διαχείρισης του τουρισµού

Ο υπερτουρισμός αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για την Ελλάδα, μια χώρα που είναι παγκοσμίως γνωστή για την ομορφιά της και τα πολιτιστικά της μνημεία, αναφέρει στην online έκδοση του στις 9 Ιουλίου το Αμερικανικό περιοδικό Fortune, που φιλοξενεί δηλώσεις του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα.  Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός τουριστών δημιουργεί πιέσεις στις υποδομές, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ειδικά σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Αθήνα, τα ελληνικά νησιά και άλλα τουριστικά κέντρα συνεχίζει το άρθρο. Παράλληλα μια μέρα μετά στις 10 Ιουλίου, σε συνέντευξη στον Βρετανικό online Guardian ο Χάρης Δούκας τονίζει ότι “η Αθήνα, με την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της, προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Αν και αυτό είναι σημαντικό για την τοπική οικονομία, δημιουργεί ταυτόχρονα σοβαρά ζητήματα υπερσυγκέντρωσης πληθυσμού, ρύπανσης και υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων”.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αθηναίων, η πόλη έχει ανάγκη από μια ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης του τουρισμού, η οποία θα περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων και των ιστορικών μνημείων, την ενίσχυση των υποδομών και τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των Αθηναίων. Επίσης, τονίζει την ανάγκη για συνεργασία με άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων.

Στο ίδιο πνεύμα, το άρθρο του Fortune αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα στο σύνολό της λόγω του υπερτουρισμού και αναφέρεται στις ελληνικές νησιωτικές περιοχές, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, που αντιμετωπίζουν έντονη πίεση από τον τεράστιο αριθμό επισκεπτών, με αποτέλεσμα τη φθορά των φυσικών και πολιτιστικών πόρων. Οι τοπικές αρχές βρίσκονται συχνά σε δύσκολη θέση, προσπαθώντας να ισορροπήσουν ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη που φέρνει ο τουρισμός και την ανάγκη για προστασία των πόρων και της κληρονομιάς τους συνεχίζει η συντάκτης του άρθρου.

Ο Χάρης Δούκας στην συνέχεια της συνέντευξης του στον Guardian προτείνει μια σειρά μέτρων για την ανακούφιση των προβλημάτων αυτών. Προτείνει τη θέσπιση ορίων στον αριθμό των επισκεπτών σε ευαίσθητες περιοχές, την εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων για τη διαχείριση των τουριστικών ροών και την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο πολιτιστικός και ο αγροτουρισμός: “Αυτές οι προσεγγίσεις μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ τουριστικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας”.

Η Ελλάδα, ως μία από τις πιο δημοφιλείς τουριστικές προορισμούς στον κόσμο, πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της τις επιπτώσεις του υπερτουρισμού σημειώνει το άρθρο του Fortune υπογραμμίζοντας ότι: οι τοπικές αρχές και η κεντρική κυβέρνηση καλούνται να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν αποτελεσματικές πολιτικές που θα διασφαλίσουν την αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού, προστατεύοντας ταυτόχρονα την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της χώρας.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κλείνει την συνέντευξή του με ένα κάλεσμα για δράση: «Πρέπει να δούμε τον τουρισμό ως έναν πολύτιμο πόρο που χρειάζεται προσεκτική διαχείριση. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενιές θα απολαμβάνουν τις ομορφιές της Ελλάδας όπως και εμείς σήμερα».

Επειδή στην πολιτική δεν υπάρχουν συμπτώσεις αξίζει να επισημανθεί η χρονική στιγμή που τα διεθνή ΜΜΕ εστιάζουν στον Δήμαρχο Αθηναίων προσφέροντας του βήμα παρουσίας και μια “διαβεβαίωση αποδοχής” του λόγου και του έργου του από τον διεθνή δημόσιο χώρο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.