Με τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα να χτυπούν «κόκκινο» το τελευταίο δεκαπενθήμερο το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να βρει τρόπους για τη μείωση της επιβάρυνσης των νοικοκυριών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκαλέσει σύσκεψη με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπου με τον υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη και τον γενικό γραμματέα Ενέργειας Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη θα εξετάσουν τα δεδομένα της λειτουργίας της αγοράς.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα στη χρηματιστηριακή αγορά ενέργειας έχουν αυξηθεί έως και 200%. Από τις 7 Ιουλίου, οπότε και η μέση τιμή ήταν στα 64,67 ευρώ ανά Μεγαβατώρα έφτασε να διαμορφώνεται στις 12 Ιουλίου πάνω και από τα 190 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Στη διάρκεια δε, των συνεδριάσεων οι προσφορές που κάνουν οι ηλεκτροπαραγωγοί ανέρχονται ακόμα και στα 500 με 650 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα στοιχεία που έχουν επεξεργαστεί η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και το επιτελείο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκύπτει πώς οι υψηλές τιμές στη χονδρεμπορική δεν διαμορφώνονται σε αυτά τα επίπεδα λόγω κερδοσκοπικών διαθέσεων από τους εγχώριους παίκτες.

Κεντρική Ευρώπη και Δυτικά Βαλκάνια

Οι υψηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι το αποτέλεσμα ενός ντόμινο βλαβών που έχουν προκληθεί στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που ξεκινά από την Ουγγαρία και καταλήγει μέχρι τα σύνορα της χώρας μας με Αλβανία και Βουλγαρία.

Τα δίκτυα είναι διασυνδεδεμένα και το μπλακ άουτ που προκλήθηκε εκτός συνόρων της χώρας μας στα τέλη του περασμένου μήνα, εξαιτίας του καύσωνα και της αυξημένης ζήτησης, έχει προκαλέσει έλλειμμα ισχύος. Οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν πάρει φωτιά στη γειτονιά της χώρας με αποτέλεσμα και στις διασυνοριακές συναλλαγές να κυριαρχούν οι υψηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα. Οι ποσότητες ηλεκτρικής ισχύος είναι ελάχιστες με αποτέλεσμα οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής να κάνουν υψηλές προσφορές για να καλύψουν το έλλειμμα.

Φορολόγηση

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι της σύσκεψης αναμένεται να πέσει το σενάριο της φορολόγησης των έκτακτων κερδών που αποκομίζουν οι ηλεκτροπαραγωγοί.

Παραμένει άγνωστο, αν τα έσοδα που θα αντληθούν θα διανεμηθούν στη συνέχεια ως επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος ή ως έκτακτο βοήθημα σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Μηχανισμός ανάκτησης εσόδων

Το δεύτερο σενάριο θέλει την επαναλειτουργία του προσωρινού μηχανισμού ανάκτησης εσόδων που λειτούργησε στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Ο μηχανισμός αυτός προβλέπει την επιβολή πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών ανά τεχνολογία. Στη συνέχεια τα υπερβάλλοντα έσοδα θα διανεμηθούν μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης ως επιδοτήσεις στα «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος.

«Πράσινα» τιμολόγια ρεύματος

Το τρίτο σενάριο θέλει να αλλάξουν οι παράμετροι για τη διαμόρφωση των «πράσινων» τιμολογίων ρεύματος.

Μία από τις παραμέτρους είναι το εύρος της διαμόρφωσης των τιμών (μηχανισμός αναπροσαρμογής). Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν τα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών και προμηθευτών ρεύματος και θα περιοριστούν οι αυξήσεις στα «πράσινα» τιμολόγια.

ΡΑΑΕΥ

Νωρίτερα από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, η ΡΑΑΕΥ έχει καλέσει τους ηλεκτροπαραγωγούς σε σύσκεψη.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει ο Ρυθμιστής οι ηλεκτροπαραγωγοί αναμένεται να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις για τον τρόπο και τις συνθήκες υποβολής προσφορών στη χρηματιστηριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: OT