Φορολογικές δηλώσεις: Στο Συνήγορο του Πολίτη η κόντρα λογιστών – ΥΠΟΙΚ

Η κόντρα λογιστών - ΥΠΟΙΚ αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις και την καταληκτική ημερομηνία υποβολής έφτασε στα άκρα με τους λογιστές να προσφεύγουν στο Συνήγορο του Πολίτη. Τι επικαλούνται

«Φουντώνει» ο «πόλεμος» των λογιστών με το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις.

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες η κόντρα φαίνεται να οδηγείται στα άκρα καθώς σύλλογοι λογιστών και φοροτεχνικών προσέφυγαν στο Συνήγορο του Πολίτη επικαλούμενοι λάθη και παραλείψεις στο σύστημα των δηλώσεων και αδυναμία διεκπεραίωσης των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων.

Οι φορολογικές δηλώσεις

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για υψηλούς ρυθμούς υποβολής των φορολογικών δηλώσεων σε σχέση με πέρυσι εκτιμώντας ότι η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί έως τις 26 Ιουλίου 2024 που λήγει η προθεσμία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

O επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής σε χθεσινές δηλώσεις του (ΣΚΑΙ) υποστήριξε ότι δεν υπάρχει σχέδιο για παράταση της διορίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί προσεγγίζουν τα 5 εκατομμύρια και με ένα ρυθμό υποβολής 130.000 δηλώσεων την ημέρα, «οι αριθμοί βγαίνουν».

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι 10 ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχουν εκκαθαριστεί 4.854.138 δηλώσεις (Ε1). Αυτό σημαίνει ότι απομένουν περίπου 1,7 εκατ. δηλώσεις και για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός του χρονοδιαγράμματος θα πρέπει σε ημερήσια βάση να υποβάλλονται κατά μέσον όρο 170.000 δηλώσεις όταν το περασμένο Σαββατοκύριακο ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων ήταν κάτω από τις 50.000.

Η αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη

Στην αναφορά τους προς το Συνήγορο του Πολίτη οι λογιστές υπογραμμίζουν ότι «λόγω προβλημάτων στη λειτουργία του συστήματος της ΑΑΔΕ ο κλάδος καθημερινά έρχεται αντιμέτωπος με μεγάλες δυσκολίες. Οι λογιστές δεν μπορούν να εργαστούν απρόσκοπτα ώστε να τις διεκπεραιώσουν με αποτέλεσμα την απαγορευτική αύξηση των ωρών εργασίας τους μέσα στα ήδη στενά χρονοδιαγράμματα που θέτει η φορολογική διοίκηση.

Στην αναφορά, καταγράφουν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φορολογικού έτους 2023 όπως:

-Τεχνικά προβλήματα και καθυστέρηση εμπλουτισμού δεδομένων στο σύστημα, ανάγκασαν την ουσιαστική δυνατότητα υποβολής κάποιων δηλώσεων από 15/05/2024 και μετά. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων μετατέθηκε στις 26/07, δηλαδή δόθηκε σε λογιστές και φορολογούμενους το χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών για την υποβολή – εκτός των άλλων – 1.500.000 Ε3 και περίπου 7.000.000 Ε1 – η επίτευξη του οποίου καθίσταται ανθρωπίνως αδύνατη!

-Στο μεσοδιάστημα εμπλουτίζεται συνεχώς το σύστημα με δεδομένα, γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη για υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.

-Αποστέλλεται σε συχνά χρονικά διαστήματα e-mail στους φορολογούμενους, που αφενός επιβεβαιώνει τον ελλιπή εμπλουτισμό του συστήματος, αφετέρου δημιουργεί σύγχυση στους φορολογούμενους και τα λογιστικά γραφεία.

-Επιπρόσθετα, λόγω της μη ορθής λειτουργίας του συστήματος της ΑΑΔΕ, απαξιώνονται ευάλωτες ομάδες, όπως για παράδειγμα σε φορολογούμενο ελεύθερο επαγγελματία με τέκνο με αναπηρία, δεν αναγνωρίστηκε η έκπτωση στο τεκμαρτό εισόδημα! Επίσης στις αυτόματα υποβληθείσες προσυμπληρωμένες φορολογικές Δηλώσεις – οι οποίες σύμφωνα με την ΑΑΔΕ θα διευκόλυναν φορολογούμενους και λογιστές – παρατηρήθηκαν κατά το πλείστον προβλήματα, όπως για παράδειγμα υπερφορολόγηση, μη συμπερίληψη αναπηρίας, υπερηλίκων.

Επιστολή ΓΣΕΒΕΕ για παράταση

Αίτημα για παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων απέστειλε και η ΓΣΕΒΕΕ προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ επισημαίνοντας «πως από το άνοιγμα του συστήματος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων το Υπουργείο Οικονομικών έγινε αποδέκτης αιτημάτων από φορείς και οργανώσεις ώστε να καθοριστεί επαρκές χρονικό διάστημα για την εμπρόθεσμη υποβολή τους και συγκεκριμένα να οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής η 30η Σεπτεμβρίου του 2024».

“Το αίτημα αυτό δεν έχει έρθει αβασάνιστα”, εξηγεί η ΓΣΕΒΕΕ προσθέτοντας «Αστοχίες που αφορούν προσυμπληρωμένα πεδία των φορολογικών δηλώσεων, σειρά νέων ρυθμίσεων για τις οποίες οι λογιστές – φοροτεχνικοί οφείλουν να κάνουν τις αναγκαίες ενέργειες για λογαριασμό των πελατών τους – ιδίως των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων οπού είναι γνωστό ότι στην συντριπτική τους πλειονότητα οι συναλλαγές τους με το δημόσιο και οι διαδικασίες συμμόρφωσης γίνονται μέσω των λογιστών/ φοροτεχνικών – τεκμηριώνουν το εύλογο του αιτήματος».

Πηγή: ot.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.