Οι Αγώνες θα δημιουργήσουν οικονομικό αντίκτυπο άνω των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί στο 0,39% του ΑΕΠ της Γαλλίας, και επιπλέον θα δημιουργήσουν περισσότερες από 250.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή. H έκθεση του Κέντρου Αθλητικού Δικαίου και Οικονομίας (CDES) του Πανεπιστημίου της Λιμόζ, που ειδικεύεται στις οικονομικές και νομικές πτυχές του αθλητισμού, αποκαλύπτει ότι ο καθαρός οικονομικός αντίκτυπος θα επεκταθεί από το 2018 έως το 2034 χάρη σε μια εξωτερική ένεση οικονομικών πόρων στην περιοχή Île-de-France που δεν θα είχε συμβεί χωρίς τους Αγώνες.
Ο τουρισμός, οι κατασκευές και η διοργάνωση των Αγώνων αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το 30%, το 28% και το 42% του καθαρού οικονομικού αντικτύπου αντίστοιχα. Η οικονομία της Γαλλίας θα λάβει ώθηση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού αυτό το τρίμηνο, με την οικονομική ανάπτυξη να αυξάνεται κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες χάρη στο αθλητικό θέαμα, δήλωσε πρόσφατα η κρατική στατιστική υπηρεσία Insee. Η επέκταση το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου θα οφείλεται κυρίως στην «αύξηση του τουρισμού», καθώς και στις πωλήσεις εισιτηρίων και δικαιωμάτων εκπομπής που καταγράφηκαν ως δραστηριότητα την περίοδο αυτή. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα μειώσουν την ανάπτυξη κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το τελευταίο τρίμηνο του 2024, καθώς ορισμένες έκτακτες επιπτώσεις που συνδέονται με τους Αγώνες θα χαλαρώσουν, πρόσθεσε η Insee, λέγοντας ότι είχε βασίσει τις υποθέσεις της στις επιπτώσεις που παρατηρήθηκαν στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια και μετά τους Αγώνες του 2012.
Η γαλλική οικονομία στο σύνολό της θα επεκταθεί κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο και 1,1% καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, προσθέτει η έκθεση, ενώ επισημαίνει την άγνωστη επίδραση του πολιτικού κενού που προκλήθηκε από τις ατελέσφορες βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Η σύνθεση και το πολιτικό πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης είναι ακόμη άγνωστα, με την Εθνοσυνέλευση χωρισμένη σε τρεις ομάδες (αριστερές, κεντρώες και ακροδεξιές) και καμία από αυτές δεν έχει πλειοψηφία.
Οι τουρίστες
Οι προβλέψεις δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών το Παρίσι θα δεχθεί περίπου 15,3 εκατομμύρια επισκέπτες, εθνικούς και διεθνείς. Και 2,3 ως και 3,1 εκατομμύρια επισκέπτες με εισιτήρια, εκ των οποίων το 64% είναι Γάλλοι. Σύμφωνα με το Γραφείο Τουρισμού του Παρισιού, οι τουρίστες που φτάνουν στην πόλη κατά τη διάρκεια των Αγώνων θα ξοδέψουν περίπου 2,6 δισ. ευρώ, ανεξάρτητα από το αν έχουν εισιτήρια. Η ιδιωτική χρηματοδότηση των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους Αγώνες προέρχεται κυρίως από δικαιώματα μέσων ενημέρωσης, χορηγίες και πωλήσεις εισιτηρίων, καθώς και ιδιωτικές επενδύσεις σε μακροπρόθεσμα έργα υποδομής, που συμπληρώνονται από συνεισφορά της ΔΟΕ ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η δημόσια χρηματοδότηση ανέρχεται σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ, που προορίζονται κυρίως για έργα που θα καλύψουν τις μακροπρόθεσμες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Υπολογίζεται ότι για κάθε ευρώ δημόσιας δαπάνης δημιουργείται μια επίδραση μόχλευσης τριών ευρώ οικονομικού αντικτύπου. Το 80% των δημόσιων επενδύσεων κατευθύνεται στο Seine-Saint-Denis, ένα από τα νεότερα και πιο μειονεκτούντα διαμερίσματα στη Γαλλία. Για παράδειγμα, το Ολυμπιακό Χωριό, που βρίσκεται στο Seine-Saint-Denis, θα προσφέρει 2.800 κατοικίες και δύο νέα σχολεία προς όφελος 6.000 κατοίκων.
Ετσι, το Παρίσι δεν προετοιμάζεται μόνο για ένα καλοκαίρι γεμάτο ενθουσιασμό και αθλητικούς αγώνες, αλλά και για ένα αναζωογονημένο μέλλον γεμάτο ευκαιρίες. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 250.000 θέσεις εργασίας για τη φιλοξενία αυτής της αθλητικής διοργάνωσης. Τα προφίλ που είναι πιο περιζήτητα είναι πράκτορες ασφαλείας, οδηγοί λεωφορείων, σερβιτόροι, μάγειρες κ.λπ. Οι θέσεις εργασίας είναι κυρίως για εργασία και υπηρεσία κατά τη διάρκεια του αθλητικού γεγονότος, αλλά υπάρχουν μακροπρόθεσμες προοπτικές σε ορισμένους τομείς που επιδιώκουν να προσλάβουν σε μεγάλους αριθμούς. Μεταξύ των τομέων που προσλαμβάνουν περισσότερο είναι τα εστιατόρια και οι μεταφορές.
Πηγή: Έντυπη Έκδοση «Τα Νέα»