Ζουμερά και αφράτα μπιφτέκια «τριπλέτα» στη σχάρα

Εύκολα, γρήγορα και αφράτα μπιφτέκια στη σχάρα για νοστιμιά που εμπνέει. Ένα αγαπημένο πιάτο για κάθε λάτρη του καλού φαγητού. Αυτή η κλασική συνταγή προσφέρει ζουμερά και αρωματικά μπιφτέκια που ψήνονται πάνω στη σχάρα, προσδίδοντας τους μια ξεχωριστή γεύση και υφή.

Ζουμερά και αφράτα μπιφτέκια «τριπλέτα» στη σχάρα

Εύκολα, γρήγορα και αφράτα μπιφτέκια στη σχάρα για νοστιμιά που εμπνέει. Ένα αγαπημένο πιάτο για κάθε λάτρη του καλού φαγητού. Αυτή η κλασική συνταγή προσφέρει ζουμερά και αρωματικά μπιφτέκια που ψήνονται πάνω στη σχάρα, προσδίδοντας τους μια ξεχωριστή γεύση και υφή.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

40λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

15λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 5 μερίδες

  •  500 γρ. μοσχάρισιο κιμά
  •  250 γρ. αρνίσιο κιμά
  •  250 γρ. χοιρινό κιμά
  •  4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  •  1 κ.σ. ξίδι
  •  2 κρεμμύδια
  •  1 μέτρια ντομάτα
  •  1 σκελίδα σκόρδο
  •  1 κ.σ. σουμάκ
  •  1 κ.σ. αποξηραμένη ρίγανη
  •  2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  •  2 κ.σ. γιαούρτι
  •  ½-¾ φλιτζ. νιφάδες βρόμης (ή φρυγανιά τριμμένη, ή ψωμί)
  •  Αλάτι
  •  Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  1. Ζητάμε από τον κρεοπώλη να περάσει τα κρέατα μία φορά από τη μηχανή του κιμά.

  2. Ρίχνουμε και τα τρία είδη κιμά (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί) σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ. Τρίβουμε από πάνω τα ξερά κρεμμύδια, την ντομάτα και το σκόρδο ώστε να πέσουν όλοι χυμοί στο μπολ και να δώσουν υγρασία στα μπιφτέκια.

  3. Περιχύνουμε με το ξίδι και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το αλάτι, το σουμάκ και το πιπέρι. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά.

  4. Προσθέτουμε σταδιακά τη βρόμη (φρυγανιά ή ψωμί) σε μικρές δόσεις, ζυμώνοντας παράλληλα το μείγμα. Στο τέλος πρέπει να είναι εύπλαστο, ούτε αραιό ούτε πολύ σφιχτό. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά, να σφίξει και αν αναπτυχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.

  5. Ετοιμάζουμε τη φωτιά για το ψήσιμο και λαδώνουμε ελαφρά με λίγο χαρτί κουζίνας τη σχάρα που θα χρησιμοποιήσουμε.

  6. Πλάθουμε 10 μεγάλα μπιφτέκια και τα ακουμπάμε στη σχάρα, στο BBQ γκαζιού ή σε κάρβουνα. Τα ψήνουμε χωρίς να τα πιέζουμε πάνω στη σχάρα για να μη χάσουμε τους πολύτιμους χυμούς τους, 5-7 λεπτά από κάθε πλευρά. Αν τα προτιμάμε καλοψημένα, παρατείνουμε το ψήσιμο από κάθε πλευρά για 1-2 λεπτά επιπλέον, με προσοχή όμως, για να μη στεγνώσουν και χάσουν την αφράτη υφή τους. Κάθε 1½-2 λεπτά, τα γυρνάμε με σπάτουλα για να ψηθούν ομοιόμορφα.

  7. Τα βγάζουμε με τη βοήθεια της σπάτουλας σε πιάτο και τα σερβίρουμε με τη συνοδεία χόρτων εποχής και σαλάτας.

Μικρά Μυστικά

Η οξύτητα από το ξίδι και οι χυμοί της ντομάτας και του κρεμμυδιού θα μαλακώσουν τις ίνες του κιμά κάνοντας τα μπιφτέκια σχάρας πιο αφράτα. Το σουμάκ θα εμπλουτίσει με λεμονάτη γεύση και αρώματα τον κιμά.