Τζορτζ και Αμάλ Κλούνεϊ: Στην αρένα της πολιτικής με αξιώσεις

Από την στιγμή που ο χολιγουντιανός σταρ κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να παραιτηθεί από την κούρσα για το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ, ενώ η Αμάλ Κλούνεϊ εργάστηκε για το ένταλμα σύλληψης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπάρχει περίπτωση να τους δούμε στον Λευκό Οίκο;

Πριν από λίγες ημέρες η δημόσια παρέμβαση του Τζορτζ Κλούνεϊ με στόχο τον Τζο Μπάιντεν και το ζήτημα της απόσυρσης του από την εκ νέου διεκδίκηση του προεδρικού αξιώματος των Ηνωμένων Πολιτειών, προκάλεσε εντύπωση. Ο πάντοτε παρεμβατικός σταρ, θερμός υποστηρικτής του κόμματος των Δημοκρατικών, χρησιμοποίησε τη δημοφιλία του για να εκφράσει την αγωνία του μέσου ψηφοφόρου του κόμματος μέσω των σελίδων των New York Times. «Τζο Μπάιντεν παραιτήσου» ήταν το συμπέρασμα του άρθρου, χωρίς να περιλαμβάνει ωστόσο καμία προσβολή προς τον 81χρονο πολιτικό και νυν πρόεδρο των ΗΠΑ.

Πίσω μερικές εβδομάδες, τον Μάιο, αίσθηση προκάλεσε, επίσης, το γεγονός ότι η δικηγόρος σύζυγος του σταρ, Αμάλ Κλούνεϊ, βρισκόταν πίσω από τα εντάλματα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου καθώς και για την Χαμάς.

Οι Κλούνεϊ και η ρήξη με τον Μπάιντεν

Κρίνοντας από το επίπεδο εμπλοκής του διάσημου ζεύγους στην διεθνή πολιτική σκηνή και μάλιστα στα υψηλότερα κλιμάκια της, δεν είναι καθόλου τυχαίο που κάποιοι μιλούν για πολιτικές βλέψεις του ίδιου του Κλούνεϊ που φτάνουν μέχρι την υποψηφιότητα για το αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ, ενώ καταδεικνύουν την ικανότητα του διάσημου ζευγαριού να διαδραματίζει  ρυθμιστικό ρόλο στην εφαρμογή πολιτικών.

Όπως εύστοχα (και πολύ χιουμοριστικά) παρατηρεί ο δημοσιογράφος Έντουαρντ Χέλμορ σε άρθρο του στον Guardian σχετικά με την προεδρική κούρσα στις ΗΠΑ και τη δύναμη των Κλούνεϊ: «Χρειάστηκε ένας διάσημος τηλεοπτικός γιατρός για να διαγνώσει τον ασθενή. Μετά από δύο εβδομάδες αναταραχής στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ σχετικά με την υποψηφιότητα επανεκλογής του προέδρου Μπάιντεν, ήταν ο Νταγκ Ρος της τηλεοπτικής «Εντατικής» («ER»), κατά κόσμον Τζορτζ Κλούνεϊ, που έγραψε μια σαρωτική αξιολόγηση του εν ενεργεία προέδρου.

Ο 63χρονος ηθοποιός δεν ήταν σε θεατράλε φάση όταν έγραψε την μελαγχολική επιστολή που δημοσιεύθηκε στους New York Times την περασμένη εβδομάδα και καλούσε τον Μπάιντεν να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα. Φαίνεται ότι ο Λευκός Οίκος παρακάλεσε τον Κλούνεϊ να μην προχωρήσει με την επιστολή, η οποία μάλιστα προέκυψε τρεις εβδομάδες αφότου ο ίδιος βοήθησε να συγκεντρωθούν 30 εκατομμύρια δολάρια για το ψηφοδέλτιο Μπάιντεν-Χάρις σε μια πολυτελή φιλανθρωπική εκδήλωση στο Χόλιγουντ.

Αλλά ο τρόπος του Κλούνεϊ ήταν άψογος: «Αγαπώ τον Τζο Μπάιντεν. Ως γερουσιαστή. Ως αντιπρόεδρο και ως πρόεδρο. Τον θεωρώ φίλο μου και πιστεύω σε αυτόν», έγραψε. «Αλλά η μόνη μάχη που δεν μπορεί να κερδίσει είναι η μάχη ενάντια στον χρόνο. Κανείς μας δεν μπορεί»».

Ο Κλούνεϊ μίλησε για τον εαυτό του και για ένα μεγάλο μέρος των δωρητών του Χόλιγουντ με φιλελεύθερο προσανατολισμό που είναι θυμωμένοι με αυτό που θεωρούν εξαπάτηση του Λευκού Οίκου σχετικά με την προφανή επιδείνωση της υγείας του Μπάιντεν. Ο σταρ σχολίασε ακόμη ότι ο άνθρωπος στο γκαλά για την ενίσχυση των Δημοκρατικών «ήταν ο ίδιος άνθρωπος που όλοι είδαμε» στην εμφάνισή του στο ντιμπέιτ δύο εβδομάδες αργότερα.

Στο μεταξύ ένα κοινό μυστικό που κυκλοφορεί στα πέριξ της Ουάσινγκτον και του Χόλιγουντ είναι ότι ο κινηματογραφικός μεγαλοπαραγωγός Τζέφρι Κάτζενμπεργκ, κινεί τα νήματα στην ομάδα που έχει δημιουργηθεί προκειμένου να καλυφθούν σε επίπεδο εικόνας και προβολής στα μέσα ενημέρωσης τα προφανή (!) προβλήματα υγείας του Μπάιντεν.

«Ο Τζορτζ μίλησε, η [πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων] Νάνσι Πελόζι μίλησε – δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να γίνει», δηλώνει ο Τζέιμς Κάρβιλ, στρατηγικός σύμβουλος της Κλίντον στον Guardian. «Πέρα από μια μειοψηφία στο Κογκρέσο, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι καταστροφική ιδέα [να θέσει υποψηφιότητα ο Μπάιντεν]. Αλλά έχεις να αντιμετωπίσεις κάποιον που δεν θέλει να φύγει, και αυτό είναι το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε».

Η Αμάλ και το δίκαιο

Στο ίδιο μήκος…ακτιβιστικού κύματος με τον σύζυγό της η Αμάλ Κλούνεϊ συμμετείχε σε ειδική ομάδα και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην υπόθεση της έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενζαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και τρεις ακόμη κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς.

Τζορτζ και Αμάλ Κλούνεϊ

Κι εδώ εντοπίζεται η πρώτη ρήξη Μπάιντεν και Κλούνεϊ: o Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την κίνηση του ΔΠΔ «εξωφρενική» και δήλωσε ότι, «ό,τι και αν υπονοεί ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, δεν υπάρχει καμία ισοδυναμία – καμία – μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς». Σύμφωνα με την Washington Post, ο Τζορτζ Κλούνεϊ τηλεφώνησε στον Στιβ Ρικέτι, σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου, για να διαμαρτυρηθεί για την προθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει κυρώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στη σύζυγό του.

Τι επακολούθησε; Οι επικοινωνιολόγοι των Μπάιντεν-Χάρις προσπάθησαν να αποδώσουν την ευθύνη για την επιστολή του Κλούνεϊ σε «προϋπάρχουσες εντάσεις», υπονοώντας την αναταραχή που προκλήθηκε με αφορμή την απόφαση του ΔΠΔ. Ένας παραγωγός του Χόλιγουντ που γνωρίζει το ζεύγος Κλούνεϊ δήλωσε στον Guardian ότι η εξήγηση του Λευκού Οίκου για την επιστολή ήταν «βλακείες» και ότι η δικηγόρος Αμάλ Κλούνεϊ συκοφαντήθηκε, επειδή η δουλειά της αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαφωνίες.

«Ο Τζορτζ έχει δύναμη στο Χόλιγουντ. Η Αμάλ δεν έχει, παρά μόνο ως σύζυγος του Τζορτζ», σχολιάζει στο εκτενές άρθρο του Guardian η ανώνυμη πηγή. «Η δύναμή της είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Χάγη και στις σελίδες της Vogue».

Η δικηγόρος δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει την πολιτική παρέμβαση του συζύγου της, η οποία μπορεί – κατά πως φαίνεται – να έγινε με τη σιωπηρή έγκριση του Μπαράκ Ομπάμα.

Οι ταινίες, η πραγματική ζωή και στο βάθος ο Λευκός Οίκος

Αλλά μετά από 10 χρόνια γάμου και αυστηρή ιδιωτικότητα, καθώς μεγαλώνουν τα δίδυμα παιδιά τους σε προστατευμένο περιβάλλον στην Ευρώπη, ο Τζορτζ και η Αμάλ Κλούνεϊ θεωρούνται ένα από τα πιο σταθερά και ισχυρά ζευγάρια στο Χόλιγουντ.

Το πολιτικό ένστικτο που έχει επιδείξει ο Κλούνεϊ σε πολιτικά φορτισμένα φιλμ όπως το «Καληνύχτα και καλή τύχη» (2005) και το «Αι ειδοί του Μαρτίου» (2011), παραμένει το σήμα κατατεθέν το: σε ένα τόσο εύθραυστο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο όπως το τωρινό, μια υποψηφιότητά του για το χρίσμα του Προέδρου των ΗΠΑ, δεν θα εξέπληττε κανέναν.

Αι ειδοί του Μαρτίου

Θυμίζουμε ότι το 2016 το ζευγάρι συναντήθηκε με την τότε καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ για να συζητήσουν για την προσφυγική πολιτική, ενώ την ίδια χρονιά συμμετείχαν σε σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και αμέσως μετά ίδρυσαν το Ίδρυμα Clooney για τη Δικαιοσύνη, το οποίο επικεντρώνεται στα νομικά δικαιώματα όσων στοχοποιούνται από καταπιεστικά καθεστώτα, εντοπίζοντας τις χρηματικές δοσοληψίες των καταχραστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όσων επωφελούνται από εγκλήματα πολέμου.

Το ζεύγος Κλούνεϊ με την Άγκελα Μέρκελ το 2016.

Και φυσικά δεν ξεχνάμε την υποστήριξή τους στο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Το 2014 ήταν η χρονιά που η Αμάλ Αλαμουντίν ήρθε στην Ελλάδα καθώς η ελληνική κυβέρνηση τότε διερευνούσε την νομική οδό της διεκδίκησης των παρθενώνειων γλυπτών και ο Τζορτζ Κλούνεϊ τοποθετήθηκε δημόσια υπέρ της επιστροφής τους σε συνέντευξη τύπου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου ενώ προωθούσε την ταινία του «Μνημείων Άνδρες» (Monuments Men).

Η Αμάλ Αλαμουντίν στην Αθήνα το 2014, κατά την επίσκεψή της στο Μουσείο Ακρόπολης.

Ωστόσο, η παρέμβαση του Κλούνεϊ δεν έγινε άνευ κόστους. Σημειώνεται στο άρθρο του Guardian: «Οι Μπάιντεν, όπως και οι Κλίντον και οι Ομπάμα, μπορεί να θεωρούν ότι επωφελούνται από την επαφή τους με διασημότητες, αλλά η διασταύρωση της ψυχαγωγίας με την πολιτική, καθώς και τα χρήματα και οι ιδεολογίες που τη στηρίζουν, είναι απωθητική για πολλούς έξω από τους κύκλους της πολιτικής και της ψυχαγωγίας. Ως άλλος Τραμπ, ο Μπάιντεν λέει τώρα ότι οι αντιπολιτευόμενες φωνές που πληθαίνουν εναντίον του προέρχονται από μέλη της «ελίτ».

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ έχει επίσης δεχτεί σφοδρή κριτική και από το στρατόπεδο του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ κάποιοι διερωτήθηκαν γιατί ο σταρ, και γενικότερα το Χόλιγουντ, περίμεναν να γίνει το ντιμπέιτ για να αποκαλύψουν τι είδαν στο γκαλά για την ενίσχυση του ψηφοδελτίου Μπάιντεν-Χάρις.

Για την ώρα η οικογένεια Κλούνεϊ αφήνει την Ευρώπη και επιστρέφει στην Αμερική μετακομίζοντας στη Νέα Υόρκη όπου θα περάσει έναν χρόνο τουλάχιστον, καθώς ο Τζορτζ ανεβάζει στο Μπρόντγουεϊ τη θεατρική διασκευή του υποψήφιου για 6 Όσκαρ φιλμ που σκηνοθέτησε, το οποίο δεν είναι άλλο από το «Καληνύχτα και καλή τύχη». Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της διαμάχης μεταξύ του δημοσιογράφου και παρουσιαστή του CBS, Εντουαρντ Μάροου και του διαβόητου για τις αντικομμουνιστικές πρακτικές του, γερουσιαστή Τζόζεφ ΜακΚάρθι.

Σκηνή από την ταινία «Καληνύχτα και καλή τύχη» του Τζορτζ Κλούνεϊ με πρωταγωνιστή τον Ντέιβιντ Στράδερν.

Η επιστολή στην εφημερίδα των New York Times καθιερώνει τον Τζορτζ Κλούνεϊ ως έναν σύγχρονο Γουόρεν Μπίτι, παρατηρεί ο Guardian, καθότι ο Μπίτι υπήρξε όντως πρότυπο ηθοποιού που έκανε τις πολιτικές του πεποιθήσεις μέρος της δημόσιας εικόνας του.

Ο Μπίτι δεν έβαλε ποτέ υποψηφιότητα για το αξίωμα και μάλιστα είχε πει αστειευόμενος ότι μια τέτοια απόπειρα θα ήταν «σαν να τρέχεις για να σε σταυρώσουν». Ο Κλούνεϊ – άραγε- θα το τολμήσει ποτέ;

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.