5 το πρωί: Τιμές «φωτιά» στο ρεύμα – Ο Τραμπ και το ηλεκτρισμένο κλίμα στις ΗΠΑ – Καμίνι η χώρα

Η ραγδαία άνοδος των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος ανάγκασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη με την επαναφορά των επιδοτήσεων να πέφτει στο τραπέζι - Την ίδια ώρα το κλίμα στις ΗΠΑ είναι «ηλεκτρισμένο» μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ.

1

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το ηλεκτρικό ρεύμα - Επιστρέφουν οι επιδοτήσεις

  • Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου: Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα, με θέμα τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα, μετά το αλαλούμ που έχει προκληθεί στους επιχειρηματίες με την υποχρέωση να επιστρέψουν αναδρομικά επιδοτήσεις ρεύματος αλλά και ποσά που εισέπραξαν από τις χαμηλές χρεώσεις του ΕΤΜΕΑΡ.
  • Επιστρέφουν οι επιδοτήσεις: Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να επαναφέρει τις επιδοτήσεις ρεύματος, καθώς οι εκτιμήσεις θέλουν οι αναταραχές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να διατηρούνται μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Σχεδόν σίγουρες είναι οι επιχορηγήσεις για όσους έχουν επιλέξει το ειδικό ή το «πράσινο» τιμολόγιο, καθώς έρχονται μεγάλες αυξήσεις για τον Αύγουστο.
  • Ο μηχανισμός: Θα λειτουργήσει ξανά ο μηχανισμός ανάκτησης εσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, θα οριστεί πλαφόν, στη χονδρεμπορική αγορά και τα υπερβάλλοντα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών θα επιστρέφουν στην κατανάλωση. Για τους καθετοποιημένους ομίλους τα πλεονάζοντα έσοδα θα εισπράττονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και αυτά θα διανέμονται μέσω των εταιρειών παροχής ρεύματος στους τελικούς καταναλωτές.

 

2

Κλίμα πόλωσης στις ΗΠΑ

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Καμίνι η χώρα - Σε συναγερμό 7 Περιφέρειες για φωτιές

  • Καύσωνας διαρκείας: Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, οι θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής προς την περιοχή μας συνεχίζουν να προκαλούν στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα διατηρηθούν μέχρι και την Παρασκευή 19/07. Σήμερα, Τρίτη, στους 42°C αναμένεται να σκαρφαλώσει ο υδράργυρος σε Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία και Πελοπόννησο, ενώ στην Αττική η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 38-39°C
  • Επικίνδυνος συνδυασμός: Για ένα επικίνδυνο κοκτέιλ καύσωνα, ισχυρών ανέμων και ξηρασίας έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, προειδοποιώντας για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σήμερα στις Περιφέρεις Κρήτης, Αττικής, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Ελλάδας
  • Μάχη με τις φλόγες: Τρεις διαφορετικές πυρκαγιές κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Κρήτης χθες Δευτέρα, στο Θραψανό, στον Προφήτη Ηλία και στην περιοχή Άνω Άκρια Ηρακλείου, οι οποίες και τέθηκαν υπό έλεγχο. Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση και για τη φωτιά στο Σουφλί, όπου επιχείρησαν 11 εναέρια μέσα για την κατάσβεση της. Πύρινα μέτωπα εκδηλώθηκαν επίσης σε Κέα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Θέρμη Θεσσαλονίκης και Οχθιά Αιτωλοακαρνανίας.
4

Στο Στρασβούργο για να ορκιστεί ο Μπελέρης

  • Πήρε άδεια: Εκτός φυλακής βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ο Φρέντι Μπελέρης, ο οποίος έλαβε άδεια εξόδου. Ο πολιτικός έλαβε πενθήμερη άδεια για να ορκισθεί Ευρωβουλευτής. Από την Αλβανία ήρθε στη χώρας μας όπου και επισκέφθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
  • Οι πρώτες του δηλώσεις: «Η περιπέτεια μου φτάνει προς το τέλος. Ο αγώνας για δημοκρατία, κράτος δικαίου και ελευθερίες πολιτών συνεχίζεται. Είμαι αθώος το λένε πια και οι Αλβανοί» υποστήριξε στις δηλώσεις που έκανε στο «Ελ. Βενιζέλος» κατά την άφιξή του στη χώρα μας..
  • Ορκίζεται και ψηφίζει: Η άδεια του χορηγήθηκε από τις αλβανικές Αρχές, προκειμένου να ταξιδέψει μέχρι το Στρασβούργο και να ορκισθεί ευρωβουλευτής. Αυτό θα γίνει σήμερα, στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίασης του Ευρωκοινοβουλίου μετά τις Ευρωεκλογές. Φυσικά, ο κ. Μπελέρης θα λάβει κανονικά μέρος και στις σχετικές ψηφοφορίες που θα γίνουν.
5

Την ενοχή του Γιάννου Παπαντωνίου για τις φρεγάτες πρότεινε ο εισαγγελέας

  • Η εισαγγελική πρόταση: Την ενοχή του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου και ενός ακόμα επιχειρηματία για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες εισηγήθηκε τη Δευτέρα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ο εισαγγελέας της έδρας.
  • Τι έχει συμβεί; Η υπόθεση αφορά στην υπογραφή της σύμβασης για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών με το βασικό αδίκημα, αυτό της δωροδοκίας να έχει πλέον υποπέσει σε παραγραφή. Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, η επίμαχη σύμβαση ήταν ζημιογόνος για το ελληνικό δημόσιο και ο πρώην υπουργός δωροδοκήθηκε και στη συνέχεια νομιμοποίησε τα χρήματα αυτά μέσω φίλου του επιχειρηματία που τα κατέθεσε σε ελβετική τράπεζα.
  • Τι απαντά ο δικηγόρος του; Μεταξύ άλλων, ο δικηγόρος του υποστήριξε πως «οι 6 φρεγάτες, που εκσυγχρονίστηκαν με απόφαση του Γιάννου Παπαντωνίου το 2003, μετά από θετικές εισηγήσεις δεκάδων ανώτερων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, μέχρι σήμερα φυλάττουν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας».
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
myavis.gr
Ό,τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις