Πόλωση και εξτρεμισμός σημαίνουν συναγερμό μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Αμερικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η εικόνα του με το αίμα να κυλά στο πρόσωπό του θυμίζει στην Ευρώπη σκηνές που έζησε μόλις τον περασμένο Μάιο όταν στο στόχαστρο βρέθηκε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Φίτσο, έναν μήνα σχεδόν πριν οι πολίτες οδηγηθούν στις κάλπες για τις ευρωεκλογές.

Ακολούθησαν επιθέσεις σε βάρος της Δανής πρωθυπουργού, Φρεντερίκσεν, αλλά και άλλων υποψηφίων.

«Το κλίμα μίσους και η πόλωση των κοινωνιών οδηγεί σε βίαια περιστατικά» επισημαίνει ευρωπαϊκή πηγή.

Τραμπ και Φίτσο βγήκαν ζωντανοί, όμως η ρητορική μίσους ακόμη δεν ηττήθηκε

Οι πολιτικοί τα κατάφεραν και βγήκαν νικητές από τις επιθέσεις που παρολίγον θα τους κόστιζαν τη ζωή, όμως η πολιτική και η ρητορική του μίσους δεν έχει ηττηθεί ακόμη.

«Οι πολιτικοί πρέπει να συμβάλουν οι ίδιοι» στην αποκλιμάκωση του θυμού των πολιτών και της αντιμετώπισης της ακραίας ρητορικής αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή εξηγώντας ότι πρέπει να είναι εκείνοι που πρέπει να αλλάξουν και πουν τέλος, διότι «οι πολίτες αντιγράφουν τους ηγέτες. Όταν εκείνοι στέλνουν μηνύματα περί εξολόθρευσης, οι λαοί ακολουθούν την ίδια πεπατημένη».

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τα περιστατικά βίας εξαπλώνονται σε όλο και περισσότερες χώρες.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, τόνισε ότι ήταν ξεκάθαρη η δήλωση της προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην πλατφόρμα Χ με την οποία καταδικάζει πλήρως την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ, αλλά και κάθε μορφής πολιτική βία.

«Ο διάλογος είναι η βάση για να φτάνουμε σε συμφωνίες» υπογράμμισε.

Το πρόβλημα ωστόσο εκτείνεται και πέρα από την πολιτική.

Αθλητισμός και άλλες διοργανώσεις μπορούν να γίνουν το επίκεντρο αντίστοιχων φαινομένων γεγονός που εντείνει την ανάγκη για μηνύματα ενότητας και όχι διχασμού.

Το ζήτημα όμως παραμένει το ίδιο. Όσο εκείνοι που λειτουργούν ως πρότυπα για τους πολίτες τροφοδοτούν την επίλυση διαφορών και διαφωνιών με όπλα και βία τόσο πιο ανεξέλεγκτες διαστάσεις θα λαμβάνουν αντίστοιχα φαινόμενα.