Πώς ο Τραμπ θα εξαργυρώσει πολιτικά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του

Ήδη οι επιτελείς της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις μετά την απόπειρα κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ - Η υψωμένη γροθιά και το πολιτικό οξυγόνο των Δημοκρατικών που στερεύει.

Η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ χαρακτηρίζεται πλέον από μια νέα εμβληματική εικόνα. Ο λόγος για το στιγμιότυπο με τον Ντόναλντ Τραμπ, την υψωμένη του γροθιά και τα αίματα στο πρόσωπό με φόντο την αμερικανική σημαία, λίγα λεπτά αφού έχει γλιτώσει τον σοβαρό ή ακόμα και θανατηφόρο τραυματισμό του από τις σφαίρες του 20χρονου Τόμας Μάθιου Κρουκς.

«Πολεμήστε, Πολεμήστε, Πολεμήστε», είπε ο πρώην πρόεδρος, την ώρα που ορισμένοι από τους υποστηρικτές του, οι οποίοι λίγο νωρίτερα είχαν φοβηθεί για τη ζωή τους, άρχισαν να ζητωκραυγάζουν.

Το επεισόδιο στην Πενσιλβάνια θα αφήσει ένα μόνιμο σημάδι στην αμερικανική ψυχή, τρυπώντας το περίβλημα της ασφάλειας γύρω από υψηλά πρόσωπα της πολιτικής.

Ακόμη και οι πρώην πρόεδροι δεν είναι προστατευμένοι από τη βία που μπορεί να ξεσπάσει στην αμερικανική πραγματικότητα.

Μια δραματική στιγμή στην αμερικανική πολιτική ιστορία, η οποία θα αναπαραχθεί και αναπαράγεται ήδη εκτενώς σε βίντεο και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με το θερμόμετρο της πολιτικής σκηνής στις ΗΠΑ να δείχνει κόκκινο, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μέσω διαγγέλματος στο Οβάλ γραφείο, κάλεσε να πέσουν οι τόνοι υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική σκηνή δεν μπορεί να μετατραπεί σε «πεδίο φονικής μάχης»: «Ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρές είναι οι πεποιθήσεις μας, δεν πρέπει ποτέ να κατρακυλήσουμε στη βία».

Κατηγορούν τους Δημοκρατικούς

Ένοχη η «εμπρηστική ρητορική» των Δημοκρατικών; Για ορισμένους Ρεπουμπλικανούς, η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσιλβάνια προχθές Σάββατο οφειλόταν στο τεταμένο κλίμα της προεκλογικής εκστρατείας – που πρόσαψαν στον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την ώρα που οι εντάσεις ανάμεσα στις δυο παρατάξεις βρίσκονταν ήδη στα ύψη.

Παρότι το κίνητρο του νεαρού δράστη παραμένει άγνωστο ως τώρα, αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι σήκωσαν τον δείκτη του χεριού τους και τον έστρεψαν στους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Βέβαια, μέχρι στιγμής, τα κίνητρα και οι πολιτικές πεποιθήσεις του 20χρονου δεν έχουν γίνει γνωστά.

Η αποτυχημένη επίθεση στον πρώην πρόεδρο εντάσσεται στον ήδη υπάρχων σχεδιασμό της εκστρατείας του Τραμπ, η οποία κορυφώνεται με τον πρώην Πρόεδρο να παίρνει το χρίσμα του κόμματός του το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με το BBC.

Σε πρώτο επίπεδο, θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην πολιτική της καταγγελίας και της καταδίωξης που αποτέλεσε κεντρικό σημείο αναφοράς στις ομιλίες του στις συγκεντρώσεις και στις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Στην πραγματικότητα δεν κυνηγούν εμένα, κυνηγούν εσάς», είναι η συνηθισμένη φράση που χρησιμοποιεί ο Τραμπ και βρίσκεται πάνω σε μπλουζάκια, διαφημιστικές πινακίδες και αυτοκόλλητα αυτοκινήτων. «Εγώ απλώς είμαι στη μέση».

Αυτό το μήνυμα θα λάβει νέα ισχύ μετά την απόπειρα δολοφονίας. Οι λεγεώνες των οπαδών του Τραμπ -η υποστήριξή των οποίων πολλές φορές τους αγγίζει τα όρια της σχεδόν μεσσιανικής ηρωολατρείας- θα έχουν ακόμα περισσότερους λόγους να ταυτιστούν με έναν άνθρωπο που παραλίγο να χάσει τη ζωή του ενώ στεκόταν μπροστά τους.

Το παρ’ ολίγον θανατηφόρο επεισόδιο θα ταιριάξει επίσης με την αντίθεση που οι υπεύθυνοι της εκστρατείας του Τραμπ δήλωσαν ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν στο συνέδριο αυτής της εβδομάδας – όπου ο υποψήφιος τους και το κόμμα τους ενσαρκώνουν τον άγριο ανδρισμό και τη δύναμη, ενώ οι αντίπαλοί του την αδυναμία.

Ξεμένουν από πολιτικό οξυγόνο οι Δημοκρατικοί

Στον αντίποδα οι «γκάφες» του προέδρου Μπάιντεν έχουν πληγώσει την εκστρατεία του και προκάλεσαν κρίση εμπιστοσύνης των Δημοκρατικών στην προσπάθειά του για επανεκλογή ιδίως μετά την εκπληκτικά κακή του εμφάνιση στο ντιμπέιτ πριν από δύο εβδομάδες.

Παρόλο που έχει γίνει αρκετή συζήτηση σχετικά με το η προεκλογική περίοδος επηρεάστηκε από την απόπειρα δολοφονίας, δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι η κούρσα δεν θα επιστρέψει στο σημείο ισορροπίας που βρισκόταν πριν το εν λόγω γεγονός, τρεις μήνες πριν από την διεξαγωγή των εκλογών.

Μόνο που τώρα οι Δημοκρατικοί έχουν λιγότερο χρόνο και πολιτικό οξυγόνο για να αλλάξουν τα δεδομένα υπέρ τους.

Ωστόσο, αυτό που έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο η τραγωδία αυτή είναι ότι οι προσδοκίες και τα πολιτικά αφηγήματα μπορούν να αλλάξουν μέσα σε δευτερόλεπτα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.