Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξύπνησαν σήμερα ακόμη σοκαρισμένες από την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και με μια σειρά ερωτήσεων που χρειάζονται επείγουσες απαντήσεις:

  • Ήταν οι ενέργειες του Τόμας Μάθιου Κρουκς – του 20χρονου νεαρού που τραυμάτισε ελαφρά τον πρώην πρόεδρο και σκότωσε ένα άτομο – συνέπεια της αυξανόμενης πόλωσης που τροφοδοτείται καθημερινά και από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος;
  • Μήπως οι αυστηρότεροι νόμοι για την οπλοκατοχή θα είχαν αποτρέψει μια απόπειρα δολοφονίας που έχει αναστήσει τις χειρότερες αναμνήσεις της ιστορίας της πολιτικής βίας στις ΗΠΑ;
  • Πώς απέτυχαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας και επέτρεψαν σε έναν ελεύθερο σκοπευτή να στοχεύσει τόσο άνετα τον Τραμπ από την οροφή ενός κτιρίου, μόλις 150 μέτρα από το σημείο όπου απευθυνόταν σε
    χιλιάδες οπαδούς του; Και μήπως οι μυστικές υπηρεσίες και οι τοπικές και κρατικές αρχές – που ορισμένοι μάρτυρες λένε ότι είχαν προειδοποιηθεί λίγα λεπτά νωρίτερα για την παρουσία του δράστη – άργησαν να ενεργήσουν;

Η πιο πολωμένη Αμερική της σύγχρονης ιστορίας της

Ο ίδιος ο Τραμπ προσπάθησε ήδη από το πρωί της Κυριακής να απαντήσει στην πρώτη από τις ερωτήσεις με μια ανάρτηση στο κοινωνικό του δίκτυο, Truth Social: «Αυτή τη στιγμή, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να σταθούμε
ενωμένοι και να δείξουμε αληθινό χαρακτήρα ως Αμερικανοί, παραμένοντας δυνατοί και αποφασισμένοι και μην επιτρέποντας στο κακό να κερδίσει».

Το ενωτικό αυτό μήνυμα όμως, δημοσιεύτηκε από το ίδιο άτομο που τροφοδότησε τις ψευδείς κατηγορίες ότι οι εκλογές του 2020 νοθεύτηκαν και ότι ο Τζο Μπάιντεν — ο οποίος κάλεσε επίσης για ενότητα μετά την απόπειρα δολοφονίας — είναι «παράνομος πρόεδρος». Πρόκειται επίσης για το ίδιο πρόσωπο, που μετά την ήττα του, υποκίνησε αργότερα έναν όχλο υποστηρικτών του να εισβάλουν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Μάλιστα, από εκείνο το σημείο και μετά, θεωρείται πως ο διχασμός της κοινωνίας ακολουθεί ανοδική πορεία, με τα τελευταία δύο χρόνια να θεωρούνται από τους αναλυτές ως η πιο πολωμένη περίοδος της σύγχρονης ιστορίας των ΗΠΑ.

Επεισόδια όπως η επίθεση με σφυρί το 2022 στον Πολ Πελόζι, σύζυγο της τότε προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, η άνοδος εξτρεμιστικών πολιτοφυλακών με βαριά οπλισμένα μέλη, υποκινούμενα από θεωρίες συνωμοσίας και λευκής υπεροχής, καθώς και ο συναγερμός του FBI για τον αυξανόμενο αριθμό πράξεων της λεγόμενης «εγχώριας τρομοκρατίας» συμπληρώνουν το πορτρέτο μιας κοινωνίας σε ένταση.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Και μπορεί ο πρόεδρος Μπάιντεν να χαρακτήρισε την επίθεση ως «αρρωστημένη», λέγοντας ότι «δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για τέτοιου είδους βία», όμως οι έρευνες δείχνουν ότι ένας μικρός αλλά σημαντικός αριθμός Αμερικανών αποδέχεται όλο και περισσότερο την πολιτική βία.

Σε μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο σε περισσότερους από 2.000 Αμερικανούς, το 10% των ερωτηθέντων είπε ότι η χρήση βίας θα ήταν δικαιολογημένη για να αποτρέψει τον Τραμπ να γίνει ξανά πρόεδρος. Ένα μικρότερο ποσοστό, 7%, είπε ότι τέτοια βία θα ήταν δικαιολογημένη για να τον επαναφέρει στην προεδρία.

Μάλιστα, περισσότερο από το ένα τρίτο των πολιτών που θα δικαιολογούσαν τη χρήση βίας κατέχει όπλο.

Αυτό όμως είναι ένα στοιχείο που δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη: εκτιμάται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περισσότερα όπλα από ανθρώπους: 393 εκατομμύρια συνολικά, σε σύγκριση με 333 εκατομμύρια πολίτες των ΗΠΑ, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.

Πενσυλβάνια, ο «παράδεισος» της οπλοκατοχής

Η Πενσυλβάνια συγκεκριμένα, όπου έλαβε χώρα η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ, είναι μια από τις πολιτείες των ΗΠΑ με τους πιο ανεκτικούς νόμους περί όπλων στη χώρα.

Ο Τόμας Μάθιου Κρουκς πυροβόλησε τον πρώην πρόεδρο με ένα AR-15, ένα ημιαυτόματο όπλο που χρησιμοποιείται στους περισσότερους μαζικούς πυροβολισμούς που μαστίζουν μια χώρα που υποφέρει από επιδημία ένοπλης βίας. Ένα όπλο που κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στη δεκαετία του 1950 για στρατιωτικούς σκοπούς και το οποίο στη διάρκεια των δεκαετιών, έχει γίνει σύμβολο της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

Ο πατέρας του Κρουκς είχε αγοράσει το όπλο πριν από πέντε μήνες, όμως ο 20χρονος θα μπορούσε να το είχε αγοράσει και μόνος του: στην Πενσυλβάνια, αρκεί να είσαι 18 ετών για να αγοράσεις ένα ημιαυτόματο όπλο, το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει εκατοντάδες σφαίρες σε λίγα δευτερόλεπτα.

Επίσης δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των όπλων που επιτρέπεται να έχει κάποιος, δεν απαιτείται προηγούμενη εκπαίδευση, ενώ και οι πωλητές όπλων δεν υποχρεούνται να ελέγχουν το ιστορικό του αγοραστή. Επιπλέον, είναι επίσης νόμιμο στην Πενσυλβάνια να μεταφέρεις όπλα σε κοινή θέα, για παράδειγμα, κρεμασμένα στον ώμο, ακριβώς όπως έφερε ο Κρουκς το δικό του.

Η ευθύνη της μυστικής υπηρεσίας

Όσον αφορά τα κενά ασφαλείας, οι συγκεντρώσεις του Τραμπ αναμενόμενα αποτελούν εκδηλώσεις με ύψιστη προστασία: υπάρχουν ανιχνευτές μετάλλων, όπως αυτοί που χρησιμοποιούνται στα αεροδρόμια, και ελεύθεροι σκοπευτές των Μυστικών Υπηρεσιών στις κοντινές στέγες που παρακολουθούν στενά κάθε κίνηση μεταξύ των παρευρισκόμενων, που συνήθως ανέρχονται σε χιλιάδες.

Πώς θα μπορούσε λοιπόν ο Κρουκς να φτάσει ανενόχλητος στην ταράτσα από όπου πυροβόλησε τον πρώην πρόεδρο – και μάλιστα αρκετές φορές; Το ερώτημα αυτό θα ερευνηθεί από την Επιτροπή Εποπτείας και Λογοδοσίας του Κογκρέσου, η οποία ζήτησε από την Κίμπερλι Τσίτλ, τη διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας, να καταθέσει στο Καπιτώλιο στις 22 Ιουλίου.

Μετά τον πυροβολισμό, υπήρχαν επίσης αυξανόμενα ερωτήματα σχετικά με το εάν οι πράκτορες αγνόησαν τις προειδοποιήσεις των παρευρισκόμενων στη  συγκέντρωση. Ένας μάρτυρας είπε στο BBC ότι είχαν ειδοποιήσει την αστυνομία ότι υπήρχε ένας ένοπλος ύποπτος σε κοντινό κτίριο, αλλά ότι δεν έγινε καμία ενέργεια. Απλώς ο Κρουκς αποδείχθηκε κακός σκοπευτής