Μέτρησαν το Σάββατο με θερμική κάμερα τη θερμοκρασία στο φλεγόμενο οδόστρωμα της πλατείας Συντάγματος, εκεί όπου βρίσκονται οι εύζωνοι της Προεδρικής Φρουράς και άγγιξε, όπως ειπώθηκε, τους 60 βαθμούς κελσίου. Μέσα στο κουβούκλιο των ευζώνων επικρατούσαν οι ίδιες θερμοκρασίες, ενώ, η γνωστή ομάδα Up Strories (με τη θερμική της κάμερα) βρήκε ότι οι φούντες από τα τσαρούχια των ευζώνων άγγιζαν την θερμοκρασία των 67-70 βαθμών κελσίου. Τι συμβαίνει ακριβώς; Πώς αλήθεια αντέχουν οι εύζωνοι τέτοιες θερμοκρασίες, σε συνθήκες καύσωνα με αυτή τη στολή που έχουν, η οποία σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει; αναρωτήθηκε ο ΒΗΜΑτοδότης.

Φροντίδα για κρύο και για καύσωνα

Άλλη όμως θερμική κάμερα και άλλη η μέτρηση θερμοκρασίας. Γιατί τη θερμοκρασία τη μετρούν και οι άνδρες της Προεδρικής Φρουράς. Και σε κάποια προηγούμενη χρονιά μετρήθηκε η θερμοκρασία στο μάρμαρο του οδοστρώματος 52 βαθμούς κελσίου. Το περασμένο Σάββατο δεν ήταν τόση μεγάλη η θερμοκρασία, παρά ταύτα τους εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς τούς φροντίζουν ώστε να αντέξουν και σε συνθήκες καύσωνα. Και τον χειμώνα σε συνθήκες παγωνιάς. Μάλιστα η φροντίδα, όπως λένε οι Αξιωματικοί τους, αρχίζει προτού πάνε στη σκοπιά.

Τι περιλαμβάνει η φροντίδα των ευζώνων

Όπως μας ενημερώνει ο ΒΗΜΑτοδότης, η φροντίδα των ευζώνων περιλαμβάνει κατάλληλο φαγητό, οδηγίες ώστε να παραμένουν περισσότερη ώρα στο κουβούκλιο και να μην εκτίθενται στον ήλιο. Πάντα βρίσκεται στη διάθεσή τους γιατρός αλλά και ένας παρατηρητής (ένας παλαιότερος εύζωνας) βρίσκεται συνεχώς δίπλα τους. Ο ρόλος του; Τους σκουπίζει εάν χρειαστεί τον ιδρώτα από το πρόσωπο, τους χορηγεί νερό να ξεδιψάσουν.

Επιπλέον, αν συμβεί κάτι στον εύζωνα, εάν δηλαδή κάτι χρειαστεί ή αισθανθεί αδιαθεσία, τότε κτυπά το όπλο του και αμέσως ο παρατηρητής σπεύδει προς βοήθεια.